Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló

XIV.

Szereplők Időpont Helyszín
Kales
Szahin
Babocsai László
Bogics Markó
Dellini
Wart
1586 június Bolondvár

Kalesnek Bolondvárban nincs túl jó napja. Szahin váltságdíja csak nem akar megérkezni, ráadásul aznapra várja Dellini mestert is és ha Dellini nem jó véleményt mond a várról, akkor Kales elveszti kapitányságát.

Kales persze nem tudja, hogy Bolondvárat már egyébként is leírták.

Szahin és László közben összebarátkoznak a börtönben, sokat beszélgetnek, próbálnak segíteni egymásnak a túlélésben, megegyeznek, hogyha sikerül megszabadulniuk, akkor kölcsönösen meglátogatják majd egymást.

Ezután felgyorsulnak az események. Egy jobbágy levelet hoz Kalesnek, amit Szahin apja, az új koppányi aga küldött. Összeszedte a fia váltságdíját, 10 emberrel fogja várni Kales a szemesi réten, hogy kicserélje a pénzt a fiára.

Kales szempontjából ez a legrosszabbkor jött, hiszen addig nem mehet el a várból, amíg Dellini meg nem érkezik. Végre megérkezik Dellini – azaz Markó – is, hihetően játszva az olasz kőműves mestert.

Dellini (Markó) megkezdi embereivel a vár felmérését, Kales pedig kimenti magát és elvágtat 20 lovasával, hogy megtámadja a koppányi agát. Persze esze ágában sincs valóban kicserélni Szahint a pénzre.

Ez viszont Markónak jön jól, hiszen a vár kapitánya nincs a várban. Viszonylag gyorsan rájönnek, hogy hol raboskodik László, majd leosonnak a pincebörtönhöz. Itt ugyan áll egy Wart nevű őr Kales utasítására, de ezt könnyedén leütik.

László először el sem akarja hinni, hogy tényleg Bogics nyitja rájuk a börtön ajtaját. Csicsa, a cigény kovács gyorsan leüti László és Szahin lábáról a Blincset, majd Wartot beviszik a cellába.

Bogicsék viszonylag könnyedén kijutnak a várból – csak a kaput őrző katonát kell még leütniük – mivel Kales szigorúan meghagyta embereinek, hogy az olasz mestert hagyják nyugodtan dolgozni.

Bogics Markó vakmerő szabadítási akciója tehát sikerült, Babocsai László és Szahin szabadok.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló” bejegyzéshez 60 hozzászólás

 1. nagyon jó, köszönöm, rengeteg olvasástól mentettetek meg, 1-2 helyesírási hiba van benne, de nem sok… én azthiszem 3-mat találtam.

  Válasz
  • Kedves Nem Publikus!

   Örülök, ha hasznosnak találtad! Minden hiba visszajelzését szívesen látjuk! 🙂

   üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Aky-chan!

    Örülök, ha hasznosnak találtad, hiba pedig mindig marad benne. 🙂

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
 2. Nagyon jó!Csak lehetne egy olyan rész ahol leírják a szereplőket,és azt hogy pl.:Babocsai László kicsoda.

  Válasz
 3. Nagyon szépen köszönöm hogy feltetted ezt. Ugyan elolvastam a könyvet, de ez rengeteget segített a történet rövid leírásában. Szeptembertől új iskolába járok, és ez volt az egyik kötelező a nyárra. A másikhoz is segítségül vettem a te munkádat, és nagyon hamar végeztem vele. Igaz, azt mondták hogy nem lehet a netről leszedni más munkáit, de azt nem mondták hogy nem szabad átdolgozni, és még ebből a lerövidített tartalomból is kiszedni a lényeget. Szóval, szeretném még egyszer megköszönni a munkásságodat, és azt hogy ilyen röviden, de mégis minden lényeget össze szedve segíted a diákok munkáit. 🙂

  Válasz
  • Kedves títeja!

   Szívesen, örülök, ha hasznosítani tudtad az oldal tartalmát, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Én későn tudtam meg hogy miből kell és kettő napom volt rá hogy megirjam és nélküled soha nem sikerült volna negyvennyolc óra alatt megírom.:). B)

  Válasz
 5. Kedves zsiráf! Nagyon köszi hogy felraktad ezt az olvasónaplót, sok olvasástól mentett meg! Nagyon hasznos volt! 🙂

  Válasz
 6. Köszönöm a feltöltést! ? Ma lesz ebből a könyvből versenyem, és nem lett volna időm elejétől a végéig gondosan elolvasni!❤ Mégegyszer köszönöm!??

  Válasz
  • Kedves Richi!

   Dehogy, minden második fejezetet kihagytam, hogy izgalmasabb legyen! 🙂

   Persze, hogy az egész könyv olvasónaplója…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm ezt az oldalt, hogy létrehoztad, nagyon sokat segített.
  Azért írok, mert találtam egy apró hibát: “Ezét most levélben…”
  Kimaradt egy “r” betű.
  Köszi az oldalt még egyszer!

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!

  Eddig csak a 4. fejezetig jutottam e lde te tetszik hogy ilyen rövid tömör. amikor 6.os voltam az Egri Csillagokat is tőled olvastam. Olyan jó hogy te ezt elkezdted. Megsegíted a 7. évfolyamot. Köszönöm!

  MÉGEGYSZER NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!!:-]

  Válasz
 9. Élet mentö volt ez az olvasónapló mert a tanárunk úgy gondolta 4 nap alatt ki tudnánk olvasni az egész könyvet, de hát nem tudtuk így az olvasónaplóhoz fordultunk, nagyon hasznosnak találtuk. Az egész osztályom nevében köszönetet mondok önnek.

  Válasz
  • Kedves B-sek!

   Nagyon szívesen, örülök, hogy használni tudtátok, gyertek máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 10. Nagyon köszönöm Zsiráf ezt a rövid tartami összefoglalót! Nagyon sokat segíttél ezzel! Hálás köszönet!

  Válasz
 11. Nagyon sokat segít a magyarázat is és a kis rövid összefoglaló !!! Köszönjük hogy kidolgoztad és megosztottad velünk is!

  Válasz
 12. Nagyon jó. A17. fejezetben van egypár helyesírási hiba pl. ház helyet hz-t írtál de meg értem mert sok munka volt, vele és tényleg segitet köszi😉

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .