Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló

XV.

Szereplők Időpont Helyszín
Kales
Szinan, Szahin apja
Bogics Markó
Babocsai László
Szahin
Rimbás
A kis Máté
1586 június

Eközben Kales vágtat a találkozóra Szahin apjához. Szahin apja, Szinan már a helyszínen van, de ő sem bolond ember.

Hamar rájön, hogy Kales több emberrel jön, mint amennyit megbeszéltek és be akarja őt keríteni, ezért Kales elé vonul, hogy a csapdát elkerülje. Felszólítja Kalest, hogy engedje beszélni a fiát, akkor átadja  a pénzt. Szahin persze nem szólalhat meg, mert nincs is ott. Kales azt mondja, hogy nem engedi szólni Szahint, amíg meg nem kapja a pénzt.

Ekkor kiderül, hogy Szinan kezében is van még adu.

„– Akkor jól vedd a fejedbe, Kales kapitány, hogy három főembert őrzök Koppányban, akik a te császárod emberei. Megírták levelüket Bécsbe, hogy szabadok csak az én fiam árán lesznek. Úgy gondold meg tehát, hogy fiamnak bántódása ne essék, mert akkor eme fő embereknek csak a feje ér császárod elé… Még egyszer kérlek, add ki azonnal a fiam, akit úgyis ki kell adnod, és csak azért hoztam el az aranyakat, hogy addig se rothadjon a te börtönödben, amíg a levelek Bécset megjárják…”

Nagyon rossz hír ez Kalesnek. Ő is hallott már a három foglyul ejtett főnemesről, de azt nem gondolta volna, hogy Szahint fogják cserébe kérni. Most már muszáj lesz kiadnia Szahint, a császárral ős sem húzhat ujjat.

Figyeljük meg, hogy Kales tulajdonképpen a klasszikus „két szék között a padlóra” csapdájába esett:

 • Eredeti terve az volt, hogy megtámadja Szahin apját, elveszi tőle a pénzt, ráfogja a fonódiakra, Szahin apja meg újra gyűjtheti a váltságdíjat.
 • Még most is lett volna esélye jól kijönni a dologból, mert Szahin apja hajlandó lenne kifizeti a váltságdíjat, csak azért, hogy fia ne raboskodjon addig se, amíg a magyar főurak levelei Bécsbe érnek. Szahint azonban nem hozta el Kales.
 • Így viszont csak veszíthet az ügyön. Mivel most nincs nála Szahin, a pénzt sem kapja meg. Később pedig már nem is lesz szó pénzről, Szahint a magyar rabokért cserébe kell majd kiadnia.

Lászlóék közben vágtatnak dél fel, ahogy csak tudnak. Fonód felé nem mehetnek, hiszen Kales arra felé tárgyal a törökkel. Ezért inkább László anyjának udvarházához próbálnak eljutni Bézsenybe. László egyre rosszabbul van, megviselte a börtön és Kales embereinek verései.

Hirtelen egy csapat lovas katona támad rájuk, Markó már majdnem kétségbe esik, hiszen kevesen vannak a védekezéshez. Szahin azonban felismeri apját, az öreg török embereivel éppen a Kalessel való találkozásból mennek haza.

Szahin apjának öröme határtalan, főleg, amikor Szahin gyorsan elmeséli, hogyan sikerült megmenekülniük, és mennyire összebarátkoztak Lászlóval.

„– Nem barátom ő, apám – mondta Szahin –, hanem testvérem…– És gyorsan elmondta a történteket.”

Egy kis bőrerszényt akaszt Markó nyergére és azt mondja neki, csak akkor nyissa ki, ha visszaértek Fonódra. Bogics szinte nem is figyel az erszényre, jobban aggasztja László.

László  ugyanis közben egyre rosszabb állapotba kerül, ezért Szahin apja felajánlja, hogy majd ők elviszik magukkal Koppányba és ápolják. Markónak először nem tetszik az ötlet, hogy Lászlót a törökökre bízza, de rájön, hogy nem tehet mást, ki tudja, nekik mikor sikerül biztonságba kerülniük.

„Bogics arcán szomorúság lett az úr.
– Vigyétek, és tudjátok meg, hogy az életemet adtam volna érte…és kérlek, küldjetek róla hírt néha a fonódi várba.”

Közben Kales is visszaér Bolondvárba, persze nagyon dühös a sikertelen akció miatt. Elhatározza, hogy a mérgét Szahinon fogja kitölteni, hiszen csak annyi a lényeg, hogy élve adja majd ki, azt már senki sem mondta, hogy nem verheti meg.

Szahinék persze már megszöktek, Kales tombol, emberei órákig nem mernek a közelébe menni. Ekkor azonban egyik emberének, Rimbásnak jó ötlete támad.

„– Mire gondolsz?
– Elibük kerülni. Csak Bézsenybe mehettek. A nádasban lassan járhatnak, és még megelőzzük őket. Fonódba nem mehettek, uram, mert akkor nekünk jöttek volna.
Kales megelevenedett.
– Ha pedig nem jönnek, megrohanjuk az udvarházat. Betörjük a kaput. Van puskapor elég… Igazad van, Rimbás. Te vagy az egyetlen, aki gondolkodsz ebben a disznóólban! „

A kis Máté aznap este is felült az egyik fára László anyjának udvarháza mellett, ahogy Csomay megparancsolta neki. Ő semmit sem tud Markó vakmerő szabadítási kísérletéről, csak várja, hogy megérkezzen a levél. A levél helyett azonban hamarosan észreveszi Kalest és embereit, ahogy az udvarház kapujához éppen egy puskaporos hordót raknak.

Kales pont meggyújtja a kanócot, amikor a kis Máté nyila oldalba találja. Kales a hordóra borul, ami felrobban és méterekre dobja Kales testét, félig leszakítva a kaput is.

Rimbás rögtön parancsot ad az embereknek a támadásra, de a kis Máté következő lövése őt teríti le. Kales emberei zavarba jönnek, mindkét parancsnokuk elesett, menekülőre fogják. A kis Máté gyakorlatilag egymaga visszaverte a támadást.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló” bejegyzéshez 78 hozzászólás

 1. nagyon jó, köszönöm, rengeteg olvasástól mentettetek meg, 1-2 helyesírási hiba van benne, de nem sok… én azthiszem 3-mat találtam.

  Válasz
  • Kedves Nem Publikus!

   Örülök, ha hasznosnak találtad! Minden hiba visszajelzését szívesen látjuk! 🙂

   üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Kedves Aky-chan!

    Örülök, ha hasznosnak találtad, hiba pedig mindig marad benne. 🙂

    Üdv:

    Zsiráf

    Válasz
 2. Nagyon jó!Csak lehetne egy olyan rész ahol leírják a szereplőket,és azt hogy pl.:Babocsai László kicsoda.

  Válasz
  • Kedves Valaki!

   Ehhez a regényhez még nem készült el a szereplőlista, de rajta vagyok 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
    • szia lehetne egy kicsit kevesebb reklám a sorok közöt mert így nem olyan jó olvasni!
     De nagyon jó hogy így megcsináltad, köszi!

     Válasz
     • Kedves attila!

      A reklámok kérdése örök vita tárgya, én sem szeretem őket, de valamiből el kell tartani az oldalt… Vagy a reklámok, vagy fizetős lenne a honlap… Ugye, hogy inkább a reklámok 🙂

      Üdv:

      Zsiráf

 3. Nagyon szépen köszönöm hogy feltetted ezt. Ugyan elolvastam a könyvet, de ez rengeteget segített a történet rövid leírásában. Szeptembertől új iskolába járok, és ez volt az egyik kötelező a nyárra. A másikhoz is segítségül vettem a te munkádat, és nagyon hamar végeztem vele. Igaz, azt mondták hogy nem lehet a netről leszedni más munkáit, de azt nem mondták hogy nem szabad átdolgozni, és még ebből a lerövidített tartalomból is kiszedni a lényeget. Szóval, szeretném még egyszer megköszönni a munkásságodat, és azt hogy ilyen röviden, de mégis minden lényeget össze szedve segíted a diákok munkáit. 🙂

  Válasz
  • Kedves títeja!

   Szívesen, örülök, ha hasznosítani tudtad az oldal tartalmát, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Én későn tudtam meg hogy miből kell és kettő napom volt rá hogy megirjam és nélküled soha nem sikerült volna negyvennyolc óra alatt megírom.:). B)

  Válasz
 5. Kedves zsiráf! Nagyon köszi hogy felraktad ezt az olvasónaplót, sok olvasástól mentett meg! Nagyon hasznos volt! 🙂

  Válasz
 6. Köszönöm a feltöltést! ? Ma lesz ebből a könyvből versenyem, és nem lett volna időm elejétől a végéig gondosan elolvasni!❤ Mégegyszer köszönöm!??

  Válasz
  • Kedves Richi!

   Dehogy, minden második fejezetet kihagytam, hogy izgalmasabb legyen! 🙂

   Persze, hogy az egész könyv olvasónaplója…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm ezt az oldalt, hogy létrehoztad, nagyon sokat segített.
  Azért írok, mert találtam egy apró hibát: „Ezét most levélben…”
  Kimaradt egy „r” betű.
  Köszi az oldalt még egyszer!

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!

  Eddig csak a 4. fejezetig jutottam e lde te tetszik hogy ilyen rövid tömör. amikor 6.os voltam az Egri Csillagokat is tőled olvastam. Olyan jó hogy te ezt elkezdted. Megsegíted a 7. évfolyamot. Köszönöm!

  MÉGEGYSZER NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!!:-]

  Válasz
 9. Élet mentö volt ez az olvasónapló mert a tanárunk úgy gondolta 4 nap alatt ki tudnánk olvasni az egész könyvet, de hát nem tudtuk így az olvasónaplóhoz fordultunk, nagyon hasznosnak találtuk. Az egész osztályom nevében köszönetet mondok önnek.

  Válasz
  • Kedves B-sek!

   Nagyon szívesen, örülök, hogy használni tudtátok, gyertek máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 10. Nagyon köszönöm Zsiráf ezt a rövid tartami összefoglalót! Nagyon sokat segíttél ezzel! Hálás köszönet!

  Válasz
 11. Nagyon sokat segít a magyarázat is és a kis rövid összefoglaló !!! Köszönjük hogy kidolgoztad és megosztottad velünk is!

  Válasz
 12. Nagyon jó. A17. fejezetben van egypár helyesírási hiba pl. ház helyet hz-t írtál de meg értem mert sok munka volt, vele és tényleg segitet köszi😉

  Válasz
 13. Köszönöm, nagyon részletesen ki van dolgozva, rengeteget segítettetek! Találtam néhány helyesírási hibát, mint például a 6. fejezet 15. bekezdésében azon belül is a 2. sorban: „…a vár erődítésében.” Ebben a szövegkörnyezetben inkább „erőSítésében” lenne, de ha rosszul gondolom, csak szóljatok rám! (Most egy kicsit idegesítőnek érzem magam…) Még egyszer nagyon köszönöm!

  El Macho

  Válasz
  • Kedves El Macho!

   Természetesen nem vagy idegesítő, mindig értékelem, ha valaki szól, hogy valamit elírtam. Most éppen lehetne vitatkozni azon, hogy hiba-e az erődítés, de de mivel nyár és nagyon meleg van, ezért inkább igazat adok Neked! 🙂 Hiba javítva!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 14. Kedves Zsiráf!
  A fiam elolvasta a könyvet, de a szókincse messze meghaladta az övét, ezért nem is értette. Hálásak vagyunk az olvasónaplóért, mert így kapott egy összefoglaló képet a műről, így már nem érzi annyira feleslegesnek a nyári „szenvedést”! Köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Tanító!

   Örülök, hogy hasznotokra volt az oldal, és köszönöm a pozitív visszajelzést! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 15. Kedves Zsiráf
  Szülőként szeretnék köszönetet mondani a munkádért!
  5. osztályban kérik kiolvasni az iskolánkban, természetesen A Pál utcai fiúk után.
  Látom itt többen írták, hogy 7.-ben találkoznak vele, úgy gondolom, ötödikesnek elég nehéz a nyelvezete, de szerencsénkre így sokkal könnyebb lesz. A könyvet hangoskönyvként hallgatjuk meg (mert közös munka lesz a gyerkőccel) és majd azután fogjuk feldolgozni-, sőt többször átolvasni- az olvasónaplód.

  Válasz
 16. Kedves Zsiráf!
  Nagyon jó az olvasónapló és nagyon tetszik, már ez a második könyv amit áttudok nézni, az oldal létrejöttével! Találtam egy hibát a IX. fejezet utolsó 5 sorjában a „Kales” név úgy van leírva, hogy „Ksles”.

  Válasz
 17. Köszönöm szépen rengeteget segítettél!!!!!!:) Én nem olvastam el, és kellet az olvasónaplómhoz!!!!!!

  Válasz
 18. Kedves, Zsiráf!
  Észrevettem egy hibát a XV fejezet második bekezdés első sora végén. Az akarja szó helyett akarj van írva! Emellett szeretném megköszönni, hogy segítettél körülbelül mindenkinek evvel az oldallal! :DD

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .