Homérosz – Iliász – Olvasónapló

Tizenharmadik ének: Harc a hajóknál.

Az Iliász olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzések:

A trójai háború kirobbanásának oka, Erisz aranyalmájának története

Briareusz, a százkarú története

Akhilleusz pajzsa

Hány Homérosz létezett? – A homéroszi kérdés

A trójai faló története

Létezhetett-e a trójai faló?

Az Iliász és az Odüsszeia embereszménye

Akhilleusz haragja

Hektór és emberei áttörték a görög hajókat védő falat, de ekkor érdekes dolog történik. Zeusz ugyanis elfordul a csatatértől, nem segíti tovább Hektórt, leginkább azért mert úgy gondolja, hogy a trójaiaknak immár biztos a győzelmük, nincs szükségük tovább isteni segítségre. És Zeusz egyébként is megfenyegette a többi istent, hogy ne merjenek beavatkozni a csatába. Zeusznak eszébe sem jut, hogy valamelyik isten meg meri szegni a parancsát.

Pedig így lesz, mert Poszeidón azonnal színre lép, mihelyt az látja, hogy Zeusz már nem foglalkozik a trójaiakkal.

Poszeidón Kalkhász, a madárjós alakjában jelenik meg a két Aiász előtt, és biztatja őket, hogy harcoljanak. Poszeidón azonban nem elégszik meg ennyivel, még isteni erőt is ad a két Aiásznak, amitől új erőre kapnak.

Poszeidón ezután sólyomként emelkedik a magasba. Erről ismeri fel Kis Aiász, hogy nem Kalkhász beszélt hozzájuk, hanem egy isten.

Poszeidón azonban nem elég a két Aiász fellelkesítése, az egész görög sereget mozgósítja, a fáradtakat új erővel tölti el, a kétségbeesetteknek reményt ad.

A fáradt görög sereg felsorakozik a két Aiász mögött és úgy várják Hektór csapatának rohamát.

Hektór pedig már biztos a győzelemben, úgy esik neki a görögöknek. Aiászékat azonban isteni erő hajtja, Hektórék nem bírnak velük, egyenlő küzdelem alakul ki.

A trójai Déiphoboszra dob lándzsát Mérionész, de az kivédi a pajzsával, sőt a lándzsa el is törik. Mérionész bosszankodik, mert az utolsó lándzsája volt, kénytelen visszamenni a partra a sátrához, hogy újat hozzon.

Teukrosz leszúrja Imbrioszt, de a hulla vértjét már nem tudja levenni, mert Hektór dob lán rándzsát. Teukrosz ugyan kikerüli a lándzsát, de az megöli Amphimakhoszt.

Amphimakhoszt holttestéről Hektór akarja levenni a sisakot, de most Hektórra dob lándzsát az egyik Aiász. Hektór azonban természetesen kivédi a dobást.

Közben Poszeidón tovább járkál a görög táborban és lelkesíti a harcosokat. Összetalálkozik Ídomeneusszal is, aki éppen a sátrából tart a harc felé.

Poszeidón Thoász alakjában lelkesíti Ídomemeuszt is, akit mondjuk olyan nagyon nem kell buzdítani, siet ő magától is harcolni.

Ídomeneusz hamarosan összefut fegyvernökével, Mérionésszel, aki nem sokkal korábban használta el utolsó lándzsáját, amikor Déiphoboszra támadt vele.

Ídomeneusz először megijed, amikor meglátja Mérionészt, azt hiszi, hogy fegyvernöke megsebesült, azért távozott a csatatérről. Mérionész azonban megnyugtatja, hogy csak egy új lándzsát akar, meg is kérdezi Ídomeneusztól, hogy van-e neki egy feleslegben.

Ídomeneusz pedig közli, hogy a sátrában rengeteg zsákmányolt lándzsa, sisak és pajzs van, Mérionész válasszon közülük, amelyiket akarja.

Ídomeneusz és Mérionész ezután közösen térnek vissza a csatba, ahol Mérionész kérdezi meg, hogy Ídomeneusz a csatatér melyik részén akar harcba szállni.

Ídomeneusz szerint a trójaiak ostromolta fal közepén remekül helytáll a két Aiász és Teukrosz, ott nincs szükség erősítésre, menjenek inkább a balszárnyra harcolni.

Ídomeneusz és Mérionész tehát a bal szárnyon csatlakoznak a harchoz, Ídomeneusz rögtön meg is öli Othrüoneuszt, aki miatt Ásziosz akar bosszút állni, de Ídomeneusz őt is megöl. Ásziosz szekerészével pedig Antilkohosz végez.

Ásziosz haláláért Déiphobosz akar bosszút állni, de Ídomeneusz ellép a felé dobott lándzsa elől, ami viszont megöli Hüpszénórt.

Ídomeneusz Hüpszénörért bosszúból megöli Alkathooszt, majd Déiphobosz felé közeledik, aki látja, hogy egyedül valószínűleg nem fog bírni Ídomeneusszal, ezért Aineiászhoz szalad, tőle kér segítséget.

Aineiásznak nem kell sok biztatás, örömmel küzdene meg Ídomeneusszal, el is indul felé. Ídomeneusz nem retten meg tőle, de azért biztos, ami biztos, maga mellé szólít még néhány görögöt: Aszkalaphosz, Aphaeusz, Déipürosz, Mérionész és Antilokhosz sorakozik fel mellette.

Nyílván ennyi embernek Aineiász sem megy neki egyedül, ő is a társaiért kiállt: Déiphobosz, Parisz, Agénór vezetésével nyomulnak Aineiász után a trójaiak.

Vagyis a csatán belül egy kis csata alakul ki, a tét pedig Alkathoosz holtteste. Először Aineiász dob lándzsát Ídomeneuszra, de az kikerüli a lövést. Ídomeneusz válaszul megöli Oinomaoszt.

Most Déiphobosz dob lándzsát Ídomeneuszra, de ő is elvéti, a lándzsa viszont megöli Aszkalaphoszt. Déiphobosz éppen a sisakot szedi le Aszkalaphosz testéről, amikor megsebesíti őt Mérionész. Déiphobosz csak Polítész segítségével tud visszavonulni a csatatérről.

Aineiász megöli Aphareuzt, Antilokhosz pedig Thoónt, de Antilkohosz sem sokáig örülhet, mert leszúrja őt Mérionész.

Déipüroszt megöli Helenosz, ami nem volt túl jó ötlet, mert Déipürosz Meneláosz barátja, aki rögtön bosszút is áll, lándzsával sebzi meg Helenosz kezét.

Most Peiszandrosz indul Meneláosz ellen, először Meneláosz dobja a lándzsát, de elvéti, Peiszandrosz dobása viszont lepattan Meneláosz pajzsáról. Meneláosz kardot ránt és Peiszandrosz fejébe szúr.

Meneláosz azonban nem áll le az öldökléssel, nyíllal lelövi Harpaliónt, aki viszont Parisz barátja volt. Parisz bosszúból lenyilazza Eukhénórt.

A harc tovább dühöng, de szép lassan a görögök kerekednek felül. A középen harcoló Hektór azonban ezt vagy nem veszi észre, vagy nem akarja észrevenni, ő csak tör előre embereivel.

Végül Púlüdamász figyelmezteti Hektórt, hogy bajban vannak, a trójai lendület megtört. Legjobb lenne, ha Hektór összehívná a trójai vezéreket és tartanának egy gyors haditanácsot, hogy folytassák-e az előrenyomulást, vagy vonuljanak vissza.

Hektór kivételesen beleegyezik az ötletbe, és személyes megy előre, hogy visszahívja a trójai vezéreket.

Hamarosan kiderül azonban, hogy a trójai parancsnokok nagy része vagy halott (Adamász, Hürtakidész), vagy sebesülten visszavonult (Déiphobosz, Helenosz).

Hektór meglátja Pariszt is, akit rutinosan elkezd szidni, amiért gyáva, de Parisz visszautasítja a vádat, mert most kivételesen egész derekasan harcol.

Hektór tovább keresi a tomboló csatában a trójai vezéreket, közben egyre kaotikusabb lesz a harc, végül szembe találja magát Aiásszal.

Nekik a hetedik énekben már volt egy párviadaluk, erre emlékezteti is Aiász Hektórt, itt az ideje, hogy befejezzék, amit elkezdtek. Egyenlőre azonban nem jutnak tovább egymás kölcsönös gyalázásánál.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Homérosz – Iliász – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Eljutottam idáig – huh, hosszu volt o_o – és köszönöm! Nem tudom mihez kezdenék az oldal nélkül.

  Válasz
 2. Szia Zsiráf!
  Nagyon szeretem az oldaladat, már sokszor kisegített.
  Találtam pár kisebb hibát az első fejezetben és gondoltam leírom.
  A Tróját ostromló akháj seregek… kezdetű bekezdésben:
  Agamenón -> Agamemnón
  12 nap után visszatérnek… kezdetű bekezdésben:
  ,,a” főistent ( nincs ott az ,,a”)
  Nem adnak kell -> kellő kárpótlást (nincs ő)

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .