Homérosz – Iliász – Olvasónapló

Huszonkettedik fejezet: Hektór halála.

Az Iliász olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzések:

A trójai háború kirobbanásának oka, Erisz aranyalmájának története

Briareusz, a százkarú története

Akhilleusz pajzsa

Hány Homérosz létezett? – A homéroszi kérdés

A trójai faló története

Létezhetett-e a trójai faló?

Az Iliász és az Odüsszeia embereszménye

Akhilleusz haragja

A trójaiak tehát visszavonulnak a várba, egyedül csak Hektór az, aki túl nagy gyávaságnak tartja a visszavonulást és Szkaiai kapunál kint marad.

Közben Akhilleusz még mindig Apollónt kergeti. Az isten végül elunja a dolgot, főleg, amikor látja, hogy a trójaiak biztonságban bemenekültek a várba és felfedi kilétét.

Amikor Akhilleusz rájön, hogy végig Apollón üldözte, vagyis az isten becsapta őt, akkor persze dühös lesz, de nem tehet semmit, egy istent nem ölhet meg. Mérgesen fut a vár felé, hátha elkaphat még valakit a trójaiak közül.

A várfalról Priamosz trójai király figyeli a visszavonulást, ő látja meg először a Trója felé futó Akhilleuszt is. Azt is tudja, hogy fia, Hektór kint maradt a falak előtt.

Priamosz könyörög Hektórnak, hogy ne várja be kint a várfal előtt Akhilleuszt, mert az sokkal erősebb mint ő, meg fogja ölni.

A könyörgéshez Hektór anyja Hekabé is csatlakozik, de Hektór hajthatatlan marad, tulajdonképpen fél a trójaiaktól. Első sorban Púlüdamásztól, aki azt javasolta, hogy vonuljanak vissza a várba, amikor Akhilleusz megjelent a falaknál.

Hektór akkor nem hallgatott rá, és most tudja, hogy ez a döntése sok trójai életébe került. Tart társai haragjától, ezért úgy dönt, hogy jobb, ha megverekszik Akhilleusszal.

Sőt, Hektór fejében még az is megfordul, hogy fegyvertelenül Akhilleusz elé megy és felajánlja neki, hogy kiadj Szép Helénát és a Párisz által elrabolt kincseket, hisz a háború úgyis ezekért tört ki. Ezt az ötletet azonban hamar elveti, fél attól, hogy Akhilleuszt pont nem fogja érdekelni az ajánlat, mert csak bosszút akar Patroklosz haláláért.

Akhilleusz pedig futva érkezik, de az utolsó pillanatban Hektór mégis meggondolja magát, nem meri bevárni a görög hőst, elszalad előle. Akhilleusz üldözi Hektórt, háromszor körülfutják a trójai várat.

Az eseményeket természetesen az istenek is figyelemmel kísérik, hiszen egy fontos párviadal közeledik.

Zeusz azonban – nem először a történet során – egy pillanatra ismét elbizonytalanodik, és felszólítja az isteneket, hogy döntsenek: hagyják, hogy Akhilleusz megölje Hektórt, vagy mentsék ki a trójait a harcból.

Pallasz Athéné felel neki dühösen: Hektór halálát már régen eltervezték az istenek, Zeusz ne húzza tovább a dolgot. Zeusz pedig sóhajtva engedélyt ad Athénének, hogy beavatkozzon az eseményekbe.

Eközben Akhilleusz már negyedjére kergeti Hektórt Tórja körül. Éppen Apollón is be akarna avatkozni a dologba, természetes Hektór oldalán, amikor Zeusz felemel egy hatalmas mérleget.

A mérleg egy-egy serpenyőjében Akhilleusz és Hektór sorsa van. Hektóré lesüllyed, azaz meg fog halni. Apolló azonnal eláll a beavatkozástól, a sorson ő sem tud változtatni.

Ezalatt Pallasz Athéné szól Akhilleuszhoz, álljon meg nyugodtan, majd ő, Pallasz ráveszi Hektórt, hogy kiálljon Akhilleusz ellen.

Pallasz Athéné Déiphobosz képben jelenik meg Hektór előtt. Déiphobosz Hektór testvére, tehát örömmel fogadja.

Déiphobosz arra buzdítja Hektórt, hogy álljon meg és forduljanak szembe Akhilleusszal, ketten együtt majd legyőzik.

Hektór úgy ítéli meg, hogy ketten van esélyük Akhilleusszal szemben, ezért abbahagyja a futást és Akhilleuszhoz megy. Kijelenti, hogy tiszta küzdelmet szeretne, azaz akármelyikük is győz, ígérjék meg, hogy nem csonkítja meg a másik hulláját és miután elvette a fegyvereit és a páncélját, kiszolgáltatja a testet a másik családjának.

Akhilleusz azonban semmi ilyesmire nem hajlandó, nem ígér meg semmit, nem egyezkedik, csak harcolni akar és megölni Hektórt.

Elsőnek Akhilleusz dob lándzsát Hektórra, de az kikerüli a fegyvert, ami a földbe csapódik. Pallasz Athéné pedig anélkül, hogy Hektór észre venné, visszaviszi a fegyvert Akhilleusznak.

Most Hektóron a dobás, el is találja Akhilleuszt, de a lándzsa lepattan a pajzsról. Hektór azonban bajban van, mert nincs több lándzsája, ezért Déiphobosztól kérne segítséget, de társa persze már sehol sincs.

Hektór ekkor döbben rá, hogy becsapták, Déiphobosz képében csak valamelyik isten vette rá, hogy kiálljon Akhilleusz ellen.

Vagyis Hektór ráérez a vesztére, de úgy dönt, hogy bármit is tartogatnak neki az istenek, hősként fog viselkedni, kardot ránt és Akhilleuszra támad.

Egymással szemben áll a két hős, Hektórnál kard van, Akhilleusznál lándzsa. Hektór testét tetőtől talpig páncél védi, egyetlen helyen van csak rés rajta, a nyakánál.

Akhilleusz persze megtalálja ezt a rést és lándzsával nyakon szúrja Hektórt, a dárda a nyaka másik oldalán jön ki.

Hektór összeesik, utolsó szavaival ismét azt kéri Akhilleusztól, hogy adja ki a testét a szüleinek, ne hagyja, hogy kutyák lakmározzanak a testéből.

Akhilleusz azonban továbbra is hajthatatlan, kijelenti, hogy nincs az a büntetés, amit Hektór ne érdemelne meg, amiért megölte Patrokloszt, sőt, ha tehetné, ő maga falná fel Hektór testét.

Hektór ezzel meghal, Akhilleusz pedig lehúzza a vértjeit. A többi görög harcos a holttest köré gyűlik, mindenki megbámulja a trójaiak legnagyobb hősét és mindenki bele is szúr egyet.

Akhilleuszt egy pillanatra megkísérti a gondolt, hogy támadást vezényel a görögöknek. Most, hogy a trójai vár védelmének parancsnoka, Hektór halott, érdemes lenne gyorsan megtámadni a várat, hátha egy lendülettel be is tudnák venni.

Akhilleusz végül letesz erről a tervről, a sátraknál Patroklosz teste várja, hogy tovább gyászolják és halotti máglyára tegyék.

Hektórt még holtában is meggyalázza Akhilleusz. Kifúrja a bokáit, egy szíjaz vezet át rajtuk és harci szekere mögé köti a testet, úgy vonszolja vissza a görög hajókhoz.

A várfalról természetesen mindezt látja Priamosz és felesége Hekabé is, mindketten őrjöngnek, sőt Priamosz még a várból is ki akar rohanni, alig bírják lefogni.

Egyedül Andromakhé, Hektór felesége nem tudja még, hogy férje meghalt, mert éppen férjének készít ruház.

A trójaiak sírása és óbégatása azonban hamar eljut az ő házához is, rosszat sejtve megy két szolgájával a falakoz, ahol értesül a hírről, Hektór meghalt, megölte őt Akhilleusz és elhurcolta a testét.

Andromakhé reakciója kiszámítható és érthető, zokogva omlik össze, saját magát és fiát sajnálja, akinek immár apa nélkül kell felnőnie.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Homérosz – Iliász – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Eljutottam idáig – huh, hosszu volt o_o – és köszönöm! Nem tudom mihez kezdenék az oldal nélkül.

  Válasz
 2. Szia Zsiráf!
  Nagyon szeretem az oldaladat, már sokszor kisegített.
  Találtam pár kisebb hibát az első fejezetben és gondoltam leírom.
  A Tróját ostromló akháj seregek… kezdetű bekezdésben:
  Agamenón -> Agamemnón
  12 nap után visszatérnek… kezdetű bekezdésben:
  ,,a” főistent ( nincs ott az ,,a”)
  Nem adnak kell -> kellő kárpótlást (nincs ő)

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .