Moliere – A fösvény – Olvasónapló

Harmadik felvonás, negyedik jelenet

Szereplők
Marianna – Cléante szerelme, Harpagon választottja
Fruzsina – a házasságközvetítő

Fruzsina tehát megérkezett Mariannával, hogy bemutassa őt a leendő férjének, Harpagonnak.

Amíg arra várnak, hogy Jakab bejelentse őket, beszélgetnek, amiből érdekes dolgok derülnek ki.

Fruzsina nagyrészt nem mondott igazat, amikor Harpagonnak leírta Mariannát, a lánynak dehogy tetszenek az öreg emberek, sőt, jócskán tart is a találkozástól.

Ellenben az a szőke fiatalember, akivel nemrégiben ismerkedett meg, sokkal jobban tetszik neki.

Az olvasó tudja, hogy itt Cléante-ról, Harpagon fiáról van szó, aki azért akart kölcsönt felvenni – mint kiderült a saját apjától –, hogy feleségül vehesse Mariannát.

Az is kiderül azonban, hogy Marianna nem tudja a szőke fiatalember nevét, vagy hogy egyáltalán kicsoda, de az biztos, hogy beleszeretett:

„Marianna: Nem, sejtelmem sincs, ki-mi lehet. Csak azt tudom, hogy minden nagyon szeretni való rajta, és ha tőlem függene a választás, inkább őt választanám ám, mint bárki mást, és hogy nem kis köze van ahhoz, hogy olyan rettenetes gyötrelemben várom ezt az embert, akihez férjhez akarnak adni.”

Fruzsina azonban sokkal tapasztaltabb és gyakorlatiasabb, mint a fiatal Marianna:

„Fruzsina: Teremtőm, jól tudom, kedvesek ezek a szőke legénykék, és értik is jól a maguk dolgát, de legtöbbjük biz’ olyan szegény, mint a templom egere; így hát mégiscsak jobb, ha öreg, de jó pénzes férjet választasz. Elismerem, szerelem dolgában nem üt be valami fényesen a számítás, meg néhány apró gusztustalanságot is le kell nyelvi az ilyen férj oldalán, de hát nem tart öröklétig; hamarosan, mihelyt meghal, hidd meg, épp ő ad módot, hogy kellemesebb férjet szerezz, olyat, aki aztán majd mindenért kárpótol.”

A beszélgetést Harpagon érkezése szakítja félbe

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Moliere – A fösvény – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Az első sor 2. szava az nem „előző” szeretne lenni?
  Nagyon tetszik az oldal, az új külsővel is, meg az érthetősége miatt is egyik kedvencem. 🙂

  Válasz
  • Kedves a tigris aki nem bánt!

   Melyik első sor melyik második szavára gondolsz? 🙂 Azt nem látom, hogy melyik jelenthez írtál, csak azt, hogy a fösvény olvasónaplójához.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Igen, jelezni akartam, csak „lemaradt”, a következő funkció esetleg lehetne a „szerkesztés”. Ha nem vagyok vak, elvileg nincs(?). 3. részben találtam, emellett a 15. rész utolsó mondata a csillagoM szó hibás. 🙂
    Köszi: A tigris nem bánt

    Válasz
    • Kedves A tigris nem bánt!

     Nos, most sem vagyok előrébb, mert A fösvény nem részekből áll, hanem felvonásokból és jelenetekből 🙂 El tudod képzelni, hogy mi lenne itt, ha engedném szerkeszteni az oldalt? 🙂 🙂

     Üdv:

     Zsiráf

     Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .