Moliere – A fösvény – Olvasónapló

Ötödik felvonás, első jelenet

Szereplők
Harpagon
A csendbiztos
A csendbiztos írnoka

Érkezik a csendbiztos egy írnokkal és megkezdi a nyomozást. Először Harpagont hallgatja ki, aki nagy hangon fenyegetőzik: „ […] Ha nem kerítik elő a pénzemet, a bíróságot viszem bíróság elé.”

A csendbiztos nyugalomra inti az öreget, majd felteszi a szokásos kérdéseket: mekkora az összeg, milyen pénznemben, milyen címletekben volt elrejtve és Harpagon gyanakszik-e valakire?

Harpagon mindenkire gyanakszik:

„Harpagon: Mindenkire, az egész világra! Követelem, hogy tartóztassa le az egész várost a külvárosokkal egyetemben.”

A csendbiztos azonban rutinosabb a nyomozásban:

„Csendbiztos: Ha tanácsomra hallgat, jobb, ha senkire sem ijesztünk rá. Tapintatosan, szép csendben próbálunk meg bizonyítékot szerezni, s csak amikor már a kezünkben van, akkor csapunk le teljes szigorral, hogy az ellopott pénzt visszakerítsük.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Moliere – A fösvény – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Az első sor 2. szava az nem „előző” szeretne lenni?
  Nagyon tetszik az oldal, az új külsővel is, meg az érthetősége miatt is egyik kedvencem. 🙂

  Válasz
  • Kedves a tigris aki nem bánt!

   Melyik első sor melyik második szavára gondolsz? 🙂 Azt nem látom, hogy melyik jelenthez írtál, csak azt, hogy a fösvény olvasónaplójához.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Igen, jelezni akartam, csak „lemaradt”, a következő funkció esetleg lehetne a „szerkesztés”. Ha nem vagyok vak, elvileg nincs(?). 3. részben találtam, emellett a 15. rész utolsó mondata a csillagoM szó hibás. 🙂
    Köszi: A tigris nem bánt

    Válasz
    • Kedves A tigris nem bánt!

     Nos, most sem vagyok előrébb, mert A fösvény nem részekből áll, hanem felvonásokból és jelenetekből 🙂 El tudod képzelni, hogy mi lenne itt, ha engedném szerkeszteni az oldalt? 🙂 🙂

     Üdv:

     Zsiráf

     Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .