Moliere – A fösvény – Olvasónapló

Negyedik felvonás, negyedik jelenet

Szereplők
Jakab – Harpagon mindenese, szakács és kocsis
Harpagon
Cléante – Harpagon fia

Mielőtt apa és fia tényleg egymásnak esnének, érkezik Jakab.

Harpagon megörül Jakabnak és kinevezi döntőbírónak, hozzon ő ítéletet, kinek van igaza a vitában.

Jakab pedig külön-külön beszél Harpagonnal és Cléante-al, úgy, hogy a másik ne hallja. Gyakorlatilag mindketten ugyanazt mondják, és a másikat vádolják:

„Harpagon: Szeretek egy hajadont, el akarom venni. És ez az akasztófavirág olyan arcátlan, hogy ő is épp azt szereti, és noha megparancsoltam neki, hogy ne szeresse, de ő csak szereti.”

„Cléante: Halálosan szerelmes vagyok egy fiatal lányba, ő is viszonozza, amit iránta érzek: jó szívvel veszi az udvarlásom, és apám egyszerre tönkre akarja tenni a boldogságunkat; megkéreti ugyanazt a lányt.”

Jakab mindkettejüket meghallgatja, majd sajátos módon tesz igazságot: külön-külön mindkettőnek azt mondja, amit az hallani akar.

Vagyis Harpagonnal – úgy hogy Cléante nem hallja – azt mondja, hogy a fia jobb belátásra tért és már nem ellenzi apja házassági szándékát, lemondott a lányról.

Cléante-nak pedig azt – szintén úgy, hogy Harpagon ne hallja –, hogy apja meggondolta magát, átengedi fiának a lányt.

Tehát mindketten azt hiszik, hogy nekik lett igazuk, ezzel Jakabnak – ha csak időlegesen is – de sikerül kibékítenie apát és fiát.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Moliere – A fösvény – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Az első sor 2. szava az nem „előző” szeretne lenni?
  Nagyon tetszik az oldal, az új külsővel is, meg az érthetősége miatt is egyik kedvencem. 🙂

  Válasz
  • Kedves a tigris aki nem bánt!

   Melyik első sor melyik második szavára gondolsz? 🙂 Azt nem látom, hogy melyik jelenthez írtál, csak azt, hogy a fösvény olvasónaplójához.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Igen, jelezni akartam, csak „lemaradt”, a következő funkció esetleg lehetne a „szerkesztés”. Ha nem vagyok vak, elvileg nincs(?). 3. részben találtam, emellett a 15. rész utolsó mondata a csillagoM szó hibás. 🙂
    Köszi: A tigris nem bánt

    Válasz
    • Kedves A tigris nem bánt!

     Nos, most sem vagyok előrébb, mert A fösvény nem részekből áll, hanem felvonásokból és jelenetekből 🙂 El tudod képzelni, hogy mi lenne itt, ha engedném szerkeszteni az oldalt? 🙂 🙂

     Üdv:

     Zsiráf

     Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .