Moliere – A fösvény – Olvasónapló

Első felvonás harmadik jelenet:

Szereplők
Harpagon – a fösvény családfő
Fecske – Cléante-nak, Harpagon fiának az inasa

Az előz felvonás egy szobában játszódott, aminek ajtaja előtt Cléante inasa, Fecske ácsorog.

Érkezik a családfő, Harpagon, és kegyetlenül leteremti Fecskét, amiért ott merészel állni.

Fecske értetlenkedik egy sort, hiszen nem csinált semmi rosszat, csak a gazdájára vár, bár azért a véleménye megvan Harpagonról:

„Életemben nem láttam ilyen gonosz csontot, mint ez az istenverte vénség. Tisztesség ne essék, szólván, maga Belzebub bújt bele, azt hiszem”

Harpagon továbbra is ki akarja kergetni Fecskét, azt is megindokolja, hogy miért:

„Nekem itt ne kémlelkedjék senki folyton a hátam mögött, ne ólálkodjék itt semmiféle fizetett áruló, aki minden dolgomba beleüti azt a pimasz orrát, s már a pillantásával is elnyelné, ami az enyém és minden sarokban azt szimatolja, mit lehet elcsenni.”

Ez persze nem igaz, Fecske nem lopott el semmit, és nem is hagyja magát:

„Már hogy az ördögbe gondolja, hogy magától el lehetne csenni valamit? Maga aztán igazán nem a megcsenhető halandók közé tartozik, hisz úgy elzárja mindenét, s ráadásul éjjel-nappal strázsálja is.”

Vagyis Fecske is pontosan tisztában van Harpagon természetével. Szavai azonban csak olaj a tűzre, Harpagon még jobban megvadul. Kiderül ugyanis, hogy azért olyan ideges, mert valóban komoly összeget rejteget a házban.

Harpagon végül odáig jut, hogy meg akarja ütni Fecskét, mire az végre hajlandó a távozásra. Fecske már éppen elmenne, amikor Harpagon visszahívja és megvádolja, hogy valamit biztosan ellopott és átkutatja.

Természetesen nem talál semmit, ami természetesen csak még jobban felmérgesíti, hiszen Harpagon az a fajta ember, aki biztos benne, hogy meglopták, akkor is, ha erre semmi bizonyítéka sincs.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Moliere – A fösvény – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Az első sor 2. szava az nem „előző” szeretne lenni?
  Nagyon tetszik az oldal, az új külsővel is, meg az érthetősége miatt is egyik kedvencem. 🙂

  Válasz
  • Kedves a tigris aki nem bánt!

   Melyik első sor melyik második szavára gondolsz? 🙂 Azt nem látom, hogy melyik jelenthez írtál, csak azt, hogy a fösvény olvasónaplójához.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Igen, jelezni akartam, csak „lemaradt”, a következő funkció esetleg lehetne a „szerkesztés”. Ha nem vagyok vak, elvileg nincs(?). 3. részben találtam, emellett a 15. rész utolsó mondata a csillagoM szó hibás. 🙂
    Köszi: A tigris nem bánt

    Válasz
    • Kedves A tigris nem bánt!

     Nos, most sem vagyok előrébb, mert A fösvény nem részekből áll, hanem felvonásokból és jelenetekből 🙂 El tudod képzelni, hogy mi lenne itt, ha engedném szerkeszteni az oldalt? 🙂 🙂

     Üdv:

     Zsiráf

     Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .