Moliere – A fösvény – Olvasónapló

Második felvonás, első jelenet

Szereplők
Cléante – Harpagon fia
Fecske – Cléante inasa

Közben Cléante nagy nehezen megtalálja Fecskét, az inasát, akit Harpagon üldözött el az ajtó elől. Neki mondja el keseregve, hogy kiderült, az apja gyakorlatilag a vetélytársa, ugyanazt a nőt akarják elvenni feleségül.

Kiderül, hogy Cléante Fecskét küldte el a korábban már említett kölcsönök ügyében. Fecske talált is egy Simon nevű férfit, aki pénzkölcsönzéssel foglalkozik. A pénzt azonban nem Simon adja, ő csak a közvetítő Cléante és aközött az ismeretlen valaki között, aki majd ténylegesen kölcsönt ad Cléante-nak.

Kiderül, hogy Cléante tizenötezer frank kölcsönt akar felvenni. Simon, a közvetítő, pedig egy írást hozott a rejtélyes valakitől, aki majd a pénzt adja, amin van néhány feltétel.

A feltételek eleinte nem is tűnnek nagyon keménynek: a titokzatos pénzkölcsönző hajlnadó adni tizenötezer frankit öt és fél százalékos kamatra, ami nagyon kedvezőnek számít.

Később azonban kiderül, hogy sokkal rosszabb a helyzet. A további feltételekből kiderül ugyanis, hogy a kölcsönadó maga sem rendelkezik 15000 frankkal, tehát neki is kölcsön kell kérni mástól, aki viszont 20 százalékos kamattal ad csak, ezt a kamatot pedig a rejtélyes kölcsönző Cléante-al akarja megfizettetni. Így viszont már a 15000 frankot rögtön 25 százalékos kamattal kapná, ami nagyon magas.

Cléante-nak nem is tetszik a dolog, de nem tehet semmit, szüksége van az összegre. A feltételeknek azonban még itt sincs vége, ugyanis a 15000 frankból, csak 12000-et kap meg kézpénzben, a fennmaradó háromezret ingóságokban, azaz használati tárgyakban.

Fecske felolvas a listáról egy csomó lim-lomot, amiről mindketten tudják, hogy messze nem ér 3000 frankot.

Cléante most már komolyan dühös, de semmit sem tehet:

„Ilyen uzsorát még életemben nem hallottam. Nem elég neki az őrjítő kamat, amellyel sarokba szorít, még arra is rá akar kényszeríteni, hogy odadobjak neki háromezer frankot azért a mindenhonnan összeszedett kacatért. Kétszáz tallért se kapok majd érte, de mégis engednem kell neki; mert ő van felül; mert torkomon tartja a kést.”

Fecske figyelmezteti is, hogy könnyen olyan helyzetbe keveredhet, hogy nem tudja visszafizetni a kölcsönt, mert a 25 százalékos kamat nagyon magas.

„Mit tehetek mást? Ez már minden fiatalember sorsa, aki ilyen átkozottul zsugori apa kénye alá van vetve. És akkor még csodálkoznak, hogy akad fiú, aki apja halálát kívánja.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Moliere – A fösvény – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Az első sor 2. szava az nem „előző” szeretne lenni?
  Nagyon tetszik az oldal, az új külsővel is, meg az érthetősége miatt is egyik kedvencem. 🙂

  Válasz
  • Kedves a tigris aki nem bánt!

   Melyik első sor melyik második szavára gondolsz? 🙂 Azt nem látom, hogy melyik jelenthez írtál, csak azt, hogy a fösvény olvasónaplójához.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Igen, jelezni akartam, csak „lemaradt”, a következő funkció esetleg lehetne a „szerkesztés”. Ha nem vagyok vak, elvileg nincs(?). 3. részben találtam, emellett a 15. rész utolsó mondata a csillagoM szó hibás. 🙂
    Köszi: A tigris nem bánt

    Válasz
    • Kedves A tigris nem bánt!

     Nos, most sem vagyok előrébb, mert A fösvény nem részekből áll, hanem felvonásokból és jelenetekből 🙂 El tudod képzelni, hogy mi lenne itt, ha engedném szerkeszteni az oldalt? 🙂 🙂

     Üdv:

     Zsiráf

     Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .