Moliere – A fösvény – Olvasónapló

Ötödik felvonás, harmadik jelenet

Szereplők
Valér – Harpagon titkára
Harpagon
A csendbiztos
A csendbiztos írnoka
Jakab – Harpagon mindenese, kocsis és szakács

A harmadik jelenet, mint olyan sok másik a műben, alapvetően egy félreértésre épül.

Érkezik ugyanis Valér, a titkár, akit Harpagon rögtön meg is vádol:

„Harpagon: Gyere csak. Gyere, és valld be azonnal azt a legocsmányabb gaztette, azt a legelvetemültebb aljasságot, amelyhez foghatót ember még nem követett el a földön!”

Mindenki legnagyobb meglepetésére Valér nem tagad:

„Valér: Uram, mivelhogy mindent úgyis lelepleztek, nem keresek kibúvót, és nem tagadok semmit.”

A félreértés pedig ott van, hogy Harpagon természetesen a pénzes ládája ellopására gondol, Valér viszont azt hiszi – bár ezt ténylegesen senki sem mondja ki –, hogy lelepleződött a Harpagon lánya, Eliz iránti szerelme és Harpagon most ezért dühös, ezt tartja a „legocsmányabb gaztettnek”.

Harpagon és Valér párbeszéde ezután ezen a vonalon megy tovább: Harpagon ócsárolja Valért a lopás miatt, Valér pedig védekezik a szerelem miatt. Mindezt azonban olyan kétértelmű mondatokkal teszik, hogy sokáig egyikük sem jön rá arra, hogy nem egy dologról beszélnek.

A jelenet végére aztán tisztázódik a félreértés, miszerint Valér végig az Eliz iránti szerelméről beszélt, fogalma sincs a lopásról, sőt eddig azt sem tudta, hogy ellopták a pénzt.

Harpagon ezt újabb csapásként éli meg:

„Harpagon: Ó, szaporodás a megpróbáltatásnak! Tetőzése a kétségbeesésnek! Rajta, uram, végezze a tisztét, helyezze írással vád alá nekem, mint betörőt és liliomtiprót.”

Valér persze tiltakozik:

„Valér: Tiltakozom a kifejezések ellen; ha majd megtudják, ki vagyok…”

Ne feledjük, a mű első jelenetéből kiderült, hogy Valér a szüleit keresve érkezett Párizsba és csak miután Elizt kimentette a tengerből és beleszeretett, állt be titkárnak Harpagonhoz.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!




“Moliere – A fösvény – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Az első sor 2. szava az nem „előző” szeretne lenni?
  Nagyon tetszik az oldal, az új külsővel is, meg az érthetősége miatt is egyik kedvencem. 🙂

  Válasz
  • Kedves a tigris aki nem bánt!

   Melyik első sor melyik második szavára gondolsz? 🙂 Azt nem látom, hogy melyik jelenthez írtál, csak azt, hogy a fösvény olvasónaplójához.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
   • Igen, jelezni akartam, csak „lemaradt”, a következő funkció esetleg lehetne a „szerkesztés”. Ha nem vagyok vak, elvileg nincs(?). 3. részben találtam, emellett a 15. rész utolsó mondata a csillagoM szó hibás. 🙂
    Köszi: A tigris nem bánt

    Válasz
    • Kedves A tigris nem bánt!

     Nos, most sem vagyok előrébb, mert A fösvény nem részekből áll, hanem felvonásokból és jelenetekből 🙂 El tudod képzelni, hogy mi lenne itt, ha engedném szerkeszteni az oldalt? 🙂 🙂

     Üdv:

     Zsiráf

     Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .