Moliere – Tartuffe – Olvasónapló

Harmadik felvonás 2. jelenet

Szereplők
Tartuffe
Lőrinc, Tartuffe szolgája
Dorine

Érkezik Tartuffe és Lőrinc. Amint Tartuffe észreveszi Dorinét, rögtön elkezd szolgájához beszélni, mondván, hogyha valaki keresi, akkor a városi börtönbe megy a raboknak alamizsnát osztani.

Tartuffe látványosan csak ezután tesz úgy, mintha észrevenné Dorinét, rögtön elő is kap egy zsebkendőt és átnyújtja a komornának, aki persze értetlenül fogadja a dolgot.

Tartuffe erre álszent módon megkéri Dorinét, hogy a zsebkendővel takarja el a dekoltázsát, mert Tartuffe-ot megbotránkoztatja az a lenge ruha, amit a lány visel. Tartuffe szerint éppen a párizsi nők botrányos ruhája okozza, hogy a férfiak állandóan kísértésbe esnek, ezt ő mindenképpen el akarja kerülni.

Dorine persze nem bír a nyelvével, túl magas volt Tartuffe labdája. Szárazon kijelenti, hogy érdekes ember Tartuffe, hogyha egy alig kivágott ruha miatt már kísértéstől fél. Dorine bevallja, hogy nála ez nem megy ilyen könnyen, Tartuffe akár meztelenül is állhatna előtte, akkor sem érezne semmit iránta, kísértést meg pláne nem.

Tartuffe megsértődik és menni akar, de Dorine végre elmondja, hogy miért is várt rá: Elmira, a ház úrnője akar Tartuffe-el néhány szót váltani, mindjárt jön is.

Elmira említésére Tartuffe hangulata azonnal megváltozik, boldogan beszél az úrnővel.

Dorine elmegy, mondván, hogy jobb, ha kettesben marad Tartuffe és Elmira.

Azaz hármasban, mert az Olvasó tudja, hogy Damis is a szobában rejtőzködik.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .