Moliere – Tartuffe – Olvasónapló

Harmadik felvonás 3. jelenet

Szereplők
Elmira, Orgon felesége
Tartuffe

Érkezik Elmira és bevezetésként semleges dolgokról beszélgetnek. Tartuffe érdeklődik Elmira egészségéről és megjegyzi, hogy számos imát elmondott a ház úrnőjének jobbulása érdekében.

Elmira köszöntet mond ezért a buzgóságért, majd hellyel kínálja Tartuffe-ot, kijelentve, hogy komoly dologról kíván beszélni vele.

Tartuffe pedig a szokásos ömlengő módján válaszolja, hogy neki nincs is annál nagyobb öröm, minthogy Elmirával kettesben lehet és beszélgethet vele.

Elmira kijelenti, hogy nyíltan és őszintén akar beszélni Tartuffe-el.

Tartuffe pedig csak ekkor lendül bele igazán a beszédbe, és szavaiból az Olvasó számára hamarabb leesik, mint Elmirának, hogy bizony a szélhámos Tartuffe beleszeretett Elmirába.

Ezért volt az, hogy minden vendéget elmart a háztól, és főleg a férfiakat. És ezért mondhatta Dorine azt Damisnak, hogy úgy tűnik, mintha Elmirának hatása lenne Tartuffe-ra.

Mindez azért volt, mert Tartuffe beleszeretett Elmirába.

Elmirát persze ugyanúgy rázza a hideg Tartuffe-tól, mint mindenki mást a házban, ő Mariane házasságáról akar beszélni, ezért eltart egy darabig, amíg felfogja, hogy Tartuffe lelkes szavai tulajdonképpen szerelmi vallomások.

Elmira végre szóba hozza a házasságot, mire Tartuffe rögtön rávágja, hogy ő is hallott Orgon tervéről, de valójában nem a Mariane-nal kötött házasság lenne a fő vágya és finoman céloz rá, hogy egész mást szeretne feleségül venni.

Elmira erre rámutat, hogy eddig Tartuffe úgy mutatta, hogy földi dolgok nem érdeklik, mire Tartuffe rávágja, hogy neki sincs kőből a szíve.

Ezután következik Tartuffe hosszú szerelmi vallomása, vagyis nyíltan szerelmet vall Elmirának, a ház úrnőjének, Orgon feleségének, vagyis egy férjezett nőnek.

Elmirát persze meglepi a dolog, visszaér az előző gondolathoz, miszerint eddig mindenki úgy tudta, hogy Tartuffe-ot csak a vallás és isten érdekli.

Tartuffe erre hosszan fejtegeti, hogy próbált ő harcolni az Elmira iránti szerelme ellen, de az asszony szépsége egyszerűen letaglózta, nem bír ellenállni neki. Csak reméli, hogy Elmira nem lesz kegyetlen hozzá, és megadja neki, amire Tartuffe annyira vágyik.

Tartuffe virágnyelven előadott szavaiból pedig az derül ki, hogy Elmira szeretője szeretne lenni. Szemtelen módon azzal próbálja meggyőzni Elmirát, hogy ő nem egy nemes világfi, aki mindenfelé elhenceg a hódításaival. Ő egy buzgón vallásos ember, aki minden titkot meg tud őrizni.

Vagyis nem elég, hogy Tartuffe behízelegte magát Orgonon keresztül a házba, és rávette arra, hogy a lányát is adja hozzá feleségül, hanem most még a feleségét, Elmirát is el akarja csábítani. Vagyis mindent vinni akar.

Elmira végre kezd magához térni Tartuffe rohamából és megkérdezi, hogy mi lesz akkor, ha neki nem tetszik ez a vallomás és az egész dolgot elmondja a férjének. Tartuffe Elmirának tett szerelmi vallomása bizonyára hatással lesz Orgon és Tartuffe eddig kitűnő viszonyára is.

Tartuffe azonban nagyon biztos a dolgában: „Túl könyörületes ön ehhez, asszonyom, S vakmerőségemért majd megbocsát, tudom.”

Elmira viszont érzi, hogy Tartuffe kitárulkozásával fegyvert adott az asszony kezébe, amivel él is. Kijelenti, hogy nem árulja el Tartuffe szerelmi vallomását Orgonnak, de cserébe azt kéri, hogy Tartuffe mondjon le a Mariane-nal kötendő házasságról és fejezze be a ház lakói feletti zsarnokoskodást.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .