Moliere – Tartuffe – Olvasónapló

Harmadik felvonás 5. jelenet

Szereplők
Orgon
Damis, Orgon fia
Tartuffe
Elmira, Orgon felesége

Érkezik Orgon, akivel Damis nagy hangon közli is a botrányt: Tartuffe volt olyan szemtelen és szerelmet vallott Elmirának. Elmira, amilyen jószívű titokban tartotta volna a dolgot, de szerencsére Damis is jelen volt és tetten érte a bűnöst.

A hirtelen természetű Damis bele se gondol, hogy ezzel milyen kellemetlen helyzetbe hozta Elmirát. Ő csak a lehetőséget látja, hogy kibillentheti Tartuffe-ot az Orgon szemében betöltött biztos pozíciójából, de abba nem gondol bele, hogy azzal, hogy azt mondta, Elmira titokban akarta tartani a dolgot, Elmirára is a gyanú árnyékát veti.

Így aztán Elmira kénytelen védekezni. Azt nem mondhatja, hogy fel akarta használni Tartuffe ellen a szerelmi vallomást, hogy az álljon el a Mariane-nal kötendő házasságtól, így arra hivatkozik, hogy ő van olyan büszke, hogy nem ért fel hozzá egy másik férfi szerelmi vallomása, az ő feleségi erénye biztos alapokon nyugszik, el tud intézni egy ilyen dolgot egyedül is, nem kell ilyen semmiségekkel Orgon zavarni.

Elmira ezután távozik.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .