Moliere – Tartuffe – Olvasónapló

Negyedik felvonás 3. jelenet

Szereplők
Orgon
Mariane, Orgon lánya
Elmira, Orgon felesége
Dorine, Mariane komornája
Cléante, Orgon sógora

A család összegyűlt, érkezik Orgon, aki átad egy okiratot Mariane-nak:

„Itt van az okirat, mely örömödre szolgál.
Hogy benne mi lehet, előtted nem titok már.”

Azt nem tudjuk meg, hogy pontosan mi van az iratban, de valószínűleg arról szól, hogy Orgon kitagadta Damist és Tartuffe az új örökös.

Mariane úgy érzi, hogy nincs más lehetősége, térden állva kezd el könyörögni apjának: azt kéri, hogyha apja nem egyezik bele abba, hogy a szerelméhez, Valérhoz menjen feleségül, akkor legalább ne kényszerítse arra, hogy egy olyan ember felesége legyen, akit utál.

Orgon kénytelen elfordulni a lányától, mert érzi, hogy el fog lágyulni.

Mariane pedig tovább üti a vasat: kijelenti, hogy őt nem érdekli, ha Orgon az összes vagyonát is Tartuffe-nak adja, sőt, adja oda neki Mariane pénzét is, neki mindegy, csak ne kelljen feleségül mennie hozzá. Inkább kolostorba vonul.

Orgon azonban megkeményíti a szívét és közli, hogy márpedig a házasság meglesz, és Mariane inkább örüljön, hiszen minél többet szenved a földön, annál nagyobb lesz a jutalma a mennyországban.

Dorine, Cléante és Elmira erre egy emberként hördül fel, de még együttes ellenállásuk sem képes jobb belátásra bírni Orgont.

Dorine-t letorkollja, hogy neki eleve nincs joga beleszólni a dolgokba, nem kér Cléante tanácsaiból sem, sőt még a feleségét sem hajlnadó meghallgatni, mondván, hogy az asszonynak úgyis kedves volt Damis.

Még azzal is megvádolja a feleségét, hogy Tartuffe szerelmi vallomását ők találták ki közösen Damis-szal, mert szerinte Elmira túlságosan nyugodt volt, amikor Damis elmondta a dolgot, nem volt elég zaklatott.

Elmira erre önérzetesen kijelenti, hogy ő csendes, szelíd természet, aki nem szereti a botrányt, ezért nem is akart a Tartuffe-vallomásból nagy perpatvart kerekíteni.

Orgon nem hisz neki, mire Elmira megkérdezi, hogy akkor is Tartuffe-nek hinne-e, ha a saját fülével hallaná a szerelmi vallomást?

Orgon hebeg, habog, elbizonytalanodik, kijelenti, hogy Elmira bizonyára csak tréfál és hogy lehetetlen az, amit állít.

Elmira azonban bedurcál és nem viccel, közli, hogy márpedig ő megmutatja, hogy milyen ember is valójában Tartuffe.

Elküldi Dorinét, hogy hívja be a szobába Tartuffe-öt. Dorine azonban aggodalmaskodva mondja Elmirának, hogy Tartuffe nagyon ravasz, nem lehet csak úgy csapdába csalni.

Elmira azonban biztos a dolgában: „A szerelem saját ábrándjainak rabja, És az önszeretet önmagát is becsapja”, mondja, majd Cléantot és Mariane-t kiküldi a szobából.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .