Moliere – Tartuffe – Olvasónapló

Harmadik felvonás 4. jelenet

Szereplők
Damis, Orgon fia
Elmira, Orgon felesége
Tartuffe

Elmira ügyesen manőverezik, jól és gyorsan ismeri fel, hogy milyen fegyver került a kezébe Tartuffe szerelmi vallomásával.

Megtehetné azt is, hogy egyszerűen közli a dolgot a férjével, Orgonnal, és a kitörő botrny valószínűleg elsodorná Tartuffe-őt, de Elmira csendes, a nyílt konfliktust kerülő egyéniségéhez jobban illik a finomabb, elegánsabb megoldás: gyakorlatilag megzsarolja Tartuffe-ot, hogy ha az meg akarja tartani a házban a pozícióját és befolyását Orgon felett, akkor kénytelen engedni Mariane házassága ügyében.

A dolgok tehát jól alakulnak, azaz csak alakulnának, de ekkor előpattan a rejtekhelyéről Damis és tombolni kezd.

Kijelenti, hogy ez a pimaszság, ez a merészség nem maradhat megtorlatlanul, éppen itt az ideje, hogy Orgon értesüljön róla, hogy milyen embert fogadott be a házába.

Damis rögtön a lehetőséget látja Tartuffe szerelmi vallomásában, a fegyvert, amivel végre bosszút állhat Tartuffe-on.

Elmira próbálja fékezni Damis, de nem jár sikerrel, Damis teljesen belelovallja magát a bosszúba, végre megfizethet Tartuffe-nek.

Elmira és Damis reakciója tipikus női és férfi reakciónak mondható. Mindketten jól felismerik a lehetőséget arra, hogy megingassák Tartuffe pozícióját Orgon mellett, de mindketten máshogy akarják a megszerzett információt felhasználni.

Elmira simábban, csendesen, botránymentesen akarja elintézni a dolgot, ő tekintettel van a család, és elsősorban Orgon jó hírére is. Hiszen mindenki rajtuk nevetne, ha kiderülne, hogy pont az a férfi akarta elcsábítani Orgon feleségét, akit Orgon nagy kegyesen befogadott a házába.

Damis ezzel szemben a fiatal férfiak lendületével és hevességével, minél nagyobb zajjal akar elégtételt venni Tartuffe-ön. Hosszú ideig kénytelen volt eltűrni Orgon miatt, hogy Tartuffe bolondot csinált az egész családból, most pedig vissza akar vágni, bosszút, elégtételt akart.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .