Moliere – Tartuffe – Olvasónapló

Ötödik felvonás 3. jelenet

 Szereplők
Pernelle asszony, Orgon anyja
Mariane, Orgon lánya
Elmira, Orgon felesége
Dorine, Mariane komornája
Damis, Orgon fia
Orgon
Cléante, Orgon sógora

Ismét együtt a család, sőt, még Perbelle asszony, Orgon anyja is jelen van, akinek sürgető kérdésére – „Mi történt?” – Orgon összefoglalja az eseményeket.

Nem elég, hogy ő jó szándékúan bizalmába és házába fogadta Tartuffe-őt és ráíratta a vagyonát, sőt még a lányát is hozzá akarta adni feleségül, erre Tartuffe el akarta csábítani a feleségét.

Pernelle asszony azonban formában van, ő az egyetlen, akit továbbra sem lehet megingatni Tartuffe becsületét és tisztességét illetően.

Kijelenti, hogy Orgon egész családja úgyis bűnös, és eddig is csak fúrták Tartuffe-öt, biztosan most is ez a helyzet.

Orgon pedig most pont ugyanabba a helyzetbe kerül, mint amilyet ő okozott a családjának. Hónapokon keresztül senki sem tudta meggyőzni arról, hogy Tartuffe egy szélhámos, bármilyen bizonyítékkal is álltak elő.

Most pedig ő képtelen meggyőzni ugyanerről az anyját. Hiába mondja el, hogy a saját szemével látta – illetve fülével hallotta – ahogy Tartuffe megpróbálja elcsábítani a feleségét.

Pernelle asszony meg sem hallja a szavait, Orgon mintha csak a falnak beszélne. Anyja folyamatosan azt ismételgeti, hogy Tartuffe egy félreértett szent ember, akinek minden szava maga az igazság. Pont úgy, ahogy korábban Orgon tette.

Orgon végül rájön, hogy nem érdemes győzködnie az anyját, Pernelle asszonyt úgysem tudják meggyőzni.

A családi kupaktanács azután a fontosabb kérdést vitatják meg, kiderül ugyanis, hogy Tartuffe pert indított, hogy az Orgon vagyona iránti igényét érvényesíthesse.

Megoldást azonban senki sem tud javasolni. Cléante csak megismételni tudja, amit korábban is mondott, nem kellett volna kidobni a házból Tartuffe-öt, ha már egyszer Orgon tudta, hogy ilyen komoly fegyver van a kezében.

Elmira pedig önmagát vádolja, ha tudott volna a vaskazetta dolgáról, akkor nem provokálja Tartuffe-öt.

Ekkor lép be egy ismeretlen úr a házba.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .