Moliere – Tartuffe – Olvasónapló

Első felvonás 4. jelenet

Szereplők
Orgon
Clénate, Orgon sógora
Dorine, Marine komornája

Ekkor lép be a házba Orgon, aki örömmel üdvözli sógorát, Cléante-ot. Mielőtt azonban még beszélgetni kezdenének, Orgon kikérdezi Dorinét, a komornát, hogy történt-e valami, amíg nem volt otthon.

Dorine és Orgon párbeszédéből derül csak igazán, hogy Orgon mennyire Tartuffe hatása alá került.

Dorine ugyanis lelkesen kezdi el magyarázni, hogy mi történt a házban, hogy Elmira, az úrnő, két nappal korábban belázasodott és komoly fejfájása volt.

Orgon azonban láthatóan nem érdekli, hogy hogy van a felesége, minden kérdése Tartuffe-re vonatkozik, azt akarja tudni, hogy ő hogy van.

Dorine egyre dühösebben meséli, hogy miközben Elmira a fejfájástól enni sem tudott, Tartuffe jóízűen megvacsorázott. Miközben Elmirát egész éjszaka gyötörte a láz, nem tudott aludni és mindenki az egészsége miatt aggódott, Tartuffe zavartalanul végigaludta az éjszakát.

Miközben másnap végül Elmirán eret kellett vágni, aminek hatására végre jobban lett, Tartuffe a reggelt négy kupa borral indította.

Dorine egyre csípősebb stílusa azonban lepereg Orgonról, neki csak az a fontos, hogy imádott Tartuffe-je jól van, szinte nem is érdekli, hogy a felesége eközben egy súlyos rosszulléten esett át, meg sem kérdezi, hogy Elmira most hogy érzi magát.

Dorine végül belátja, hogy Tartuffe helyzete megingathatatlan Orgonnál:

„Jól vannak így mindketten – ez a fő.
Megyek jelenteni úrnőmnek, aki várja,
Hogy az úr mennyire érdeklődött iránta.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .