Anton Csehov – Sirály – Olvasónapló

Medvegyenko és Mása távozik, de előtte Szorin még megkéri a lányt, hogy az szóljon az apjának (a jószágigazgatónak), hogy engedje szabadon a kutyát, mert a láncra vert eb egész éjjel vonyított.

Mását azonban ez pont nem érdekli, és szemtelenül felesel vissza Szorinnak, hogy mondja meg ő! Majd távozik Medvegyenkoval.

Trepljov teljesen fellelkesül, amikor a dobogóra néz, nem csoda, hiszen az ő darabját fogják előadni. Nagyon készül az előadásra, mindent gondosan eltervezett, pontosan fél kilenckor akarnak kezdeni, amikor feljön a hold.

A pontos kezdést csak egy dolog akadályozhatja meg, hogyha nem ér oda időben az egyetlen szereplő, Zarecsnaja (Nyina)

Nyina:

Teljes neve: Nyina Mihajlovan Zarecsnaja. Fiatal, nagyon szép lány. A tó túloldalán, a Szorin-udvarházzal szembeni kúria tulajdonosának lánya. Anyja meghalt, és minden vagyonát a férjére, vagyis Nyina apjára hagyta. Ez még nem is volna gond, de a férfi újraházasodott, és az új „mamával” közösen nagyon szigorúan fogják Nyinát, nem engedik sehová, főleg nem Szorinhoz, ahol mindig mindenféle „bohém” társaság gyűlik össze.

Trepljov és Szorin beszélgetése Arkagyinára terelődik.

Arkagyina:

Teljes neve: Irina Nyikolajevna Arkagyina. 43 éves befutott, tehetséges, híres színésznő, Trepljov anyja, Szorin húga. Igazi díva, nehezen viseli, ha nem körülötte forognak az események, mindig uralni akarja a pillanatot, és mindent meg is tesz ennek érdekében. Kapcsolata ellentmondásos a fiával, Trepljovval, nem kétséges, hogy szeretik egymást, de rengeteg mindenben nem értenek egyet. Általában évente egyszer látogatja meg bátyját, Szorint a vidéki birtokon.

Szorin azt akarja tudni, hogy miért rosszkedvű Arkegyina. Trepljov szerint ez egyértelmű, nem tetszik neki, hogy nem ő, hanem Nyina lett az esti darab főszereplője.

Trepljov szerint anyja „lélektani különlegesség”, aki elbűvölően kedves tud lenni, ha akar, és ha értelmét látja, de Trepljov felrója neki, hogy irigy mások sikerére, babonás, és még fukar is. A fia szerint 70 ezer rubelje van a bankban, de neki soha nem ad semmit.

Szorin szerint azért nem ilyen vészes a helyzet, Trepljov csak azért mond most ilyeneket, mert az anyja is a nézők között lesz, és fél, hogy nem fog tetszeni neki az előadás.

Trepljov azonban nem így látja, szerinte az anyját feszélyezi, ha ő a közelben van, hiszen akkor be kell vallania, hogy 43 éves, egyébként mondhatja azt, hogy 32.

Trepljov szavaiból az derül ki, hogy tulajdonképpen nem is az anyjával van baja, hanem azzal a színházi stílussal és nézettel, amit az anyja képvisel és szeret.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .