Anton Csehov – Sirály – Olvasónapló

A vacsora végeztével hamarosan visszatér a társaság, hogy iszogatás mellett folytassák a játékot.

Hirtelen kintről lövés döreje hallatszik, Arkagyina rémülten kérdezi, hogy mi történt.

Dorn azonban megnyugtatja, hogy bizonyára a gyógyszeres táskájában pukkant szét valamit, kimegy, majd visszajön és közli, hogy igen, az éteres üveg durrant szét.

Az olvasó éppen megkönnyebbülne – hiszen a lövéskor egyértelműnek tűnt, hogy Trepljov követett el ezúttal sikeres öngyilkosságot -, hiszen Dorn teljesen hihetően adja elő a meséjét.

Arkagyinának is a fia korábbi öngyilkossági kísérlete jutott eszébe:

ARKAGYINA
(az asztalhoz ülve)  Tyű, de megijedtem. Az jutott eszembe, amikor…  (Tenyerébe rejti arcát)  Elsötétült előttem a világ…”

És Arkagyina bizony jogosan ijedt meg. Dorn félrevonja Trigorint, mintha egy korábban megjelent cikkel kapcsolatban szeretne mondani neki valamit:

„DORN
(a folyóiratot lapozgatva Trigorinnak)  Két hónappal ezelőtt egy cikket közöltek ebben… levelet Amerikából, és meg akartam kérni, hogy csak úgy mellékesen…  (Átfogja Trigorin derekát, és a rivaldához vezeti)  mivel engem nagyon érdekel ez a kérdés…  (Hangját letompítva, halkan)  Vigye el innen valahova Irina Nyikolajevnát. Arról van szó, hogy Konsztantyin Gavrilovics főbe lőtte magát…”

-Vége-
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .