Bornemissza Gergely jellemzése

Gergely, a kamasz

Az ifjú Bornemissza Gergelyt, aki időközben levetette a gyermeki Gergő nevet, elsőként Gábor pap társaságában láthatjuk, akivel éppen merényletre készülnek a török szultán ellen.

A puskapor készítésének módját jól kitanulmányozták együtt, így remek ötletnek tűnik a völgyben elhaladó török had vezetőjét a sziklák magasából egy korabeli távirányítású bombával felrobbantani.

Gergely is elszántan készül a merényletre, ám Gábor pap a végén úgy határoz, nem teszi kockára az ifjú vitéz életét, és egyedül hajtja végre a merényletet.

Gergely csalódott lesz, ifjúkori hevessége nehezen törődik bele abba, hogy kimarad a megvalósításból, ezért Tulipán, a törökből „magyarrá lett” szolga kíséretével elrejtőznek a közelben, hogy legalább szemtanúi lehessenek a robbantásnak.

Sajnos a robbantás nem jól sül el, Gergely viszont Tulipánnal együtt török fogságba esik.

A fogságban most először veszi igazán hasznát annak a tudásnak, amelyet Török Bálint udvarában szerzett. A török nyelv ismerete, valamint fondorlatos gondolkodása segíti hozzá a szabaduláshoz.

A szabadulása után a budai várba megy, hogy találkozhasson gyermekkori szerelmével, Vicával, és hogy figyelmeztesse Török Bálintot arra, hogy közeleg a török szultán Buda felé. Az út során kitágul számára a világ, most jár egyedül először ilyen messze az otthonától.

Amikor sötét úton a félelem kezdene elhatalmasodni rajta, fölidézi Dobó István jó tanácsát: „Az a fő, fiam, hogy ne féljünk!”. Hálásan idézi emlékezetébe Dobót, akit gyermekkora óta nem látott.

Bámulva nézi a mellette elhaladó hadakat, és a várba érkezvén is gyermeki szemmel csodálkozik rá annak fenségességére.

Első útja azonban Vicuskája házához vezet. Amikor megtudja, hogy a lány a királyné mellett szolgál, elszorul a szíve, hiszen hiába kapott ő vitézi nevelést, származását, vagyonát illetően ő még mindig egy árva vitéz. Fél attól, hogy nem tud méltó ellenfele lenni azoknak a vitézeknek, akiket Vica a királyné körül megismerhet.

Pedig ha vagyona nincs is, kiváló szellemi és erkölcsi értékekkel rendelkezik. Így mind az udvarban, a királyné előtt, mind egy későbbi jelenetben, a szultán előtt méltó módon áll helyt. Magasabb körökben is illemtudóan és alázatosan viselkedik.

Nem úgy, mint a szintén ifjú Mekcsey, akivel annak tiszteletlen viselkedése miatt Gergely egy párbajra is kiáll kis híján…

A higgadtság, megfontoltság ekkor még Gergelynek sem erőssége. Ezt a képességét majd később, Dobó mellett tudja fejleszteni.

Szerencsére Vicuska pontosan látja Gergely értékeit, és még mindig elég erős az iránta érzett szeretet ahhoz, hogy őt válassza élete párjául. Erről biztosítja is szerelmét, de az események elszakítják őket egymástól.

A jellemzésnek még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Bornemissza Gergely jellemzése” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Ez nem jellemzés hanem Gergely életútja. Az a jellemzés amikor leírod a belső és külső tulajdonságait.

  Válasz
  • Kedves Ggggg!

   Várom a szerintem megfelelő jellemzésedet: e-mail címet az oldal alján találod!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Nagyon hasznos volt, Anikó jól összeszedte a történet mentén a Gergelyre jellemző tulajdonságokat.
  Annyit tennék hozzá, hogy bár valós személy volt, az Egri Csillagokban Gergely mesebeli hősökhöz hasonló: csak jó tulajdonságok derülnek ki róla, semmi nem ejt foltot a becsületén.
  Köszi!

  Válasz
 3. Szia,esetleg meg tudod mondani,hogy mennyi Gergely vagyona és honnan lett neki ennyi?Köszönöm a választ!:)

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..