Homérosz – Iliász – Olvasónapló

Tizenkilencedik ének: Akhilleusz és Agamemnón kibékülése.

Az Iliász olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzések:

A trójai háború kirobbanásának oka, Erisz aranyalmájának története

Briareusz, a százkarú története

Akhilleusz pajzsa

Hány Homérosz létezett? – A homéroszi kérdés

A trójai faló története

Létezhetett-e a trójai faló?

Az Iliász és az Odüsszeia embereszménye

Akhilleusz haragja

Thetisz a sátrában találja Akhilleuszt, aki még mindig Patrokloszt gyászolja. A páncél és pajzs természetesen elnyerik Akhilleusz tetszését, meg is jegyzi, hogy olyan szépek, hogy látszik, nem ember kovácsolta őket.

Akhilleusz azonnal indulni akar a trójaiak és Hektór ellen, csak egy félelem tartja még vissza, attól tart, hogy amíg ő csatázik, Patroklosz teste oszlásnak indul.

Anyja, Thetisz megnyugtatja, hogy személyesen fog gondoskodni arról, hogy a test sértetlen maradjon. Nektárral és ambróziával balzsamozza be Patroklosz testét.

Akhilleusz ezután kivonul a sátrából és gyűlésbe hívja az egész görög sereget. A gyűlésen megjelennek a görög vezérek, köztük Diomédész, Odüsszeusz és Agamemnón is, mindhárman megsebesültek a korábbi harcokban.

Akhilleusz a gyűlés előtt kijelenti, hogy immár nem haragszik tovább Agamemnónra, hanem visszatér a trójaiak elleni harcba, hogy bosszút álljon Patrokloszért.

Fontos, hogy nem azt mondja, hogy megbocsátott, vagy azt, hogy Agamemnónnak igaza volt, csak annyit mond, hogy nem haragszik tovább…

Agamemnón válaszában kifejti, hogy tulajdonképpen az istenek akarata volt, hogy annak idején elvette Akhilleusz zsákmányrészét. Úgy gondolja, hogy Zeusz megfosztotta az eszétől, amikor így cselekedett.

Agamemnón tehát legalább burkoltan bocsánatot kér Akhilleusztól, még ha az istenekre is tolja az egészet, sőt még azt is felajánlja, hogy odaadja azt a sok kincset, amit korábban ígért kártalanításként Akhilleusznak.

Akhilleuszt azonban jelenleg sokkal jobban érdekli a bosszú. Kijelenti, hogy Agamemnónon múlik, hogy ad-e neki ajándékot, vagy nem, őt nem érdekli, ideje, hogy induljanak a harcba.

Ekkor azonban az eszéről híres Odüsszeusz szólal meg, és azt javasolja, hogy Akhilleusz ne kapkodjon annyira. A katonák aznap még nem ettek, először rendelje el Akhilleusz a lakomát, mert étlen-szomjan nem lehet sokáig harcolni.

Mialatt a görög esznek, Agamemnón hordja a gyűlés elé az Akhilleusznak szánt Ajándékokat, köztük Brízéiszt, a rabszolgalányt is, akit elvett Akhilleusztól és esküdjön meg, hogy nem hált együtt a lánnyal.

Agamemnónnak is tetszik az ötlet, Odüsszeuszt megbízza, hogy válasszon ki néhány fiatal daliát, aki a sátrából a gyűlésbe hordja a kincseket, Talthübioszt pedig elküldi egy áldozatnak szánt vadkanért.

Akhilleusz azonban türelmetlen, őt nem érdekli a kincs, a lakoma, sőt most éppen Brízéisz sem, ő harcolni akar.

Megint Odüsszeusz az, aki lehűti Akhilleuszt, mondván, hogy a katonáknak szükségük van az evésre.

Közben hozzák Akhilleusz ajándékát, amit Agamemnón korábban felajánlott: 7 háromlábú edényt, 20 tálat, 12 lovat, 7 rabszolgalányt, 10 talentum aranyat és Brízéiszt.

Agamemnón pedig kiáll a gyűlés elé, előtte a Talthübiosz által lefogott vadkannal és ünnepélyesen, Zeusz nevére megesküszik, hogy nem feküdt le Brízéisszel, sőt egyetlen újjal sem nyúlt hozzá.

Akhilleusz elfogadja az ajándékot, egy kis türelmet is magára erőltet, feloszlatja a gyűlést és minden katonát enni, inni küld.

Akhilleusz a sátrába vonul, kijelenti, hogy estig nem eszik, iszik. Csak Odüsszeusz, Nesztór, Idomeneusz és Phoinix kísérik el.

Az eseményeket Zeusz is figyelemmel kíséri az Olümposzról és utasítja Pallasz Athénét, hogy támogassa meg Akhilleusz isteni erővel, nehogy a koplalás ártson neki a harcban.

Akhilleusz ezután felveszi a Héphaisztosz kovácsolta páncélt és pajzsot és befogat harci szekerébe.

Megkéri két lovát, Xanthoszt és Balioszt, hogy a csatába kissé jobban vigyázzanak rá, mint Patrokloszra vigyáztak.

Meglepő módon – vagy éppen nem meglepő módon, hiszen az Íliászban minden előfordulhat – Xanthosz válaszol is Akhilleusznak.

Elmondja, hogy nem az ő hibájuk volt Patroklosz halála, és Akhilleuszt is ki fogják menteni a csatából. De azt tudni kell Akhilleusznak, hogy már közeleg a halála.

Akhilleusz pedig felpattan harci szekerére és a görögök élére áll.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Homérosz – Iliász – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Eljutottam idáig – huh, hosszu volt o_o – és köszönöm! Nem tudom mihez kezdenék az oldal nélkül.

  Válasz
 2. Szia Zsiráf!
  Nagyon szeretem az oldaladat, már sokszor kisegített.
  Találtam pár kisebb hibát az első fejezetben és gondoltam leírom.
  A Tróját ostromló akháj seregek… kezdetű bekezdésben:
  Agamenón -> Agamemnón
  12 nap után visszatérnek… kezdetű bekezdésben:
  ,,a” főistent ( nincs ott az ,,a”)
  Nem adnak kell -> kellő kárpótlást (nincs ő)

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .