Homérosz – Iliász – Olvasónapló

Huszadik ének: Az istenek harca.

Az Iliász olvasónaplójához kapcsolódó, ajánlott bejegyzések:

A trójai háború kirobbanásának oka, Erisz aranyalmájának története

Briareusz, a százkarú története

Akhilleusz pajzsa

Hány Homérosz létezett? – A homéroszi kérdés

A trójai faló története

Létezhetett-e a trójai faló?

Az Iliász és az Odüsszeia embereszménye

Akhilleusz haragja

Mindkét oldal készülődik az újabb csatára.

Közben Zeusz isteni gyűlést hív össze az Olümposzra, ahol kijelenti a megjelent isteneknek, hogy engedélyt ad nekik a csatába való beavatkozásra. Minden isten csatlakozzon ahhoz a sereghez, amit titokban eddig is segített.

Nagy fordulat ez Zeusznál, hiszen eddig kifejezetten tiltotta a beavatkozást, az egy másik kérdés, hogy az istenek – főleg Héra – ezt mennyire vették komolyan.

Az istenek pedig megörülnek a lehetőségnek, amit nevezhetünk akár csoportos isteni beavatkozásnak is:

 • A görögök oldalán száll harcba Héra, Pallasz Athéné, Hermész, Poszeidón és Héphaisztosz
 • A trójaiakat segíti Árész, Apollón, Artemisz, Létó, Aphrodité és Xanthosz, az egyik trójai folyó istene.

A sereg összecsapnak, mint ahogy az istenek is. Szerencsére annyi azért van az istenekben, hogy nem az egyszerű katonákat kezdik el mészárolni, az nem lenne túl sportszerű, hanem egymás ellen harcolnak:

h

 • Poszeidón Apollón ellen
 • Pallasz Athéné Árész ellen
 • Héra Artemisz ellen
 • Hermész Létó ellen
 • Héphaisztosz Xanthosz ellen

A csata forgatagában Akhilleusz természetesen Hektórt keresi, őt akarja megölni.

Az istenek egymás elleni harca azonban nem foglalja le őket annyira, hogy ne avatkozzanak be a csatába.

Apollón az, aki Lükáón alakjában megjelenik Aineiász mellett és arra buzdítja, hogy támadja meg Akhilleuszt. Aineiász pedig még úgy is tehetetlen az isteni akarattal szemben, hogy először esze ágában sincs kiállni Akhilleusz ellen. Apollón azonban gyakorlatilag rákényszeríti.

Akhilleusz és Aineiász harca a szokásos szópárbajjal kezdődik. Akhilleusz szerint Aineiász azért akarja kitűntetni magát a harcban, mert a trójai trónra vágyik, abban bízik, hogy Priamosz halála után ő lehet a király.

Aineiász ezt természetesen visszautasítja, majd hosszan sorolja, hogy milyen nemes felmenőkkel rendelkezik, végül azzal zárja le a szájhősködést, hogy szavakkal nem fogják egymást megölni, ideje harcolni.

Először Aineiász dob lándzsát Akhilleuszra, ami keresztül is tör az újonnan kovácsolt pajzs öt rétege közül kettőn, aztán megakad.

Válaszol Akhilleusz is lándzsát dob, ami keresztül is szakítja Aineiász pajzsát, de őt nem találja el.

Akhilleusz kardot ránt, de Aineiász felkap egy akkora sziklát, amit két mai ember sem tudna megmozdítani és Akhilleuszra akarja dobni.

Ekkor azonban Poszeidón avatkozik be a párviadalba. Nincs kétsége, hogy Akhilleusz győzne, de a jövőbe is lát és tudja, hogy Aineiásznak még dolga van a földön, ráadásul leszármazottjai fognak uralkodni a trójaiakon (félig-meddig tehát igaza volt Akhilleusznak), ezért úgy dönt, hogy kimenti Aineiászt a csatatérről.

Ködöt bocsát Akhilleusz szemére, kihúzza a lándzsáját Aineiász pajzsából és Akhilleusz lába elé teszi, majd felkapja Aineiászt és a csatatér szélére viszi és tanáccsal is ellátja: ameddig Akhilleusz él, addig kerülje vele a párviadalt. Ha azonban majd egyszer Akhilleusz meghal, akkor álljon a trójai sereg élére és Zeusz meg fogja segíteni.

Ezután leveszi a ködöt Akhilleusz szeméről, aki ismét tisztán lát. A lába mellé helyezett dárdából pedig arra is rájön, hogy valamelyik isten mentette meg Aineiászt.

Akhilleusz ezután beleveti magát a csatába, de Hektórt sehol sem találja, mert a trójai vezérnek személyesen Apollón adja azt a tanácsot, hogy most nem érdemes kiállnia Akhilleusszal.

Akhilleusz azért persze nem jön zavarba, ha nem is találja Hektórt, azért mészárolja a trójaiakat, ahol lehet: megöli Íphitiónt, Démoleónt, Hippodamászt, Polüdóroszt.

Polüdóroszt megölése végre előcsalja Hektórt, hiszen Polüdórosz a testvére volt. Úgy tűnik tehát, hogy a két nagy rivális megküzd végre egymással.

Előbb Hektór dob lándzsát Akhilleuszra, de azt Pallasz Athéné eltéríti, majd Akhilleusz rohanna rá karddal Hektórra, akit viszont Apollón kiragad a csatából, csak egy füstfelleg marad utána.

Akhilleusz persze tombol, amiért elvették tőle a bosszú lehetőségét, vérfürdőt rendez a trójaiak között, megöli Drüopszot, Démúkhoszt, Láogonoszt, Dardanoszt, Trószt, Múlioszt, Ekhekloszt, Deukaliónt, Rhigmoszt és Aréithoszt.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Homérosz – Iliász – Olvasónapló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Eljutottam idáig – huh, hosszu volt o_o – és köszönöm! Nem tudom mihez kezdenék az oldal nélkül.

  Válasz
 2. Szia Zsiráf!
  Nagyon szeretem az oldaladat, már sokszor kisegített.
  Találtam pár kisebb hibát az első fejezetben és gondoltam leírom.
  A Tróját ostromló akháj seregek… kezdetű bekezdésben:
  Agamenón -> Agamemnón
  12 nap után visszatérnek… kezdetű bekezdésben:
  ,,a” főistent ( nincs ott az ,,a”)
  Nem adnak kell -> kellő kárpótlást (nincs ő)

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .