Jumurdzsák gyűrűje – az amulett sorsa

8. Jumurdzsák keresi a gyűrűjét 2.

 • 4. rész 1. fejezet
 • Jumurdzsák magát Balogh Tamás révfalusi nemesnek álcázva tudakozódik a gyűrű után Sopronban, Vicuskánál.
 • Vicuska azonban úgy tudja, és azt mondja, hogy Gergő magával vitte a gyűrűt Egerbe. Jumurdzsák, miután elment Vicuskától elrabolja Gergő és Vica fiát Jancsit, hogy Egerbe vigye és rákényszerítse Gergőt, hogy adja át neki a gyűrűt.
 • Vica azonban Jumurdzsák távozása után férje egyik kabátjában megtalálja a gyűrűt.

 

9. Jumurdzsák keresi a gyűrűjét 3.

 • 4. rész 12. fejezet
 • Ez a fejezet már az ostromlott Egerben játszódik. Jumurdzsák éjszaka bekiált a várba Gergőnek.
 • „- Nálad van egy török gyűrű. Énnálam van egy magyar gyermek. Az a gyűrű az enyém. Ez a gyermek a tiéd.
  Csend.
  A kiáltás újra hangzik:
  – Ha akarod a gyermekedet, jer a piaci kapuhoz. Add ide a gyűrűmet. Odaadom a gyerme¬kedet. Felelj nekem, Bornemissza Gergely!”
 • Gergő természetesen nem felel semmit, mert egyrészt tiltja az esküje, hogy a törökkel szóba álljon, másrészt úgy tudja, hogy felesége és fia biztonságban vannak Sopronban.

 

10. A gyűrű Egerbe kerül

 • 5. rész 1. fejezet
 • Vicuska Miklós diák kíséretében viszi a gyűrű Egerbe. Út közben megállnak pihenni az Egertől nem messze lévő Szarvaskő várában. Vicuska elmondja a vár kapitányának, Szalkay Balázsnak, hogy mi járatban vannak.
 • „A török babonás. Az a talizmán a mindene. Ha lehet, megöli az uramat. Ha nem lehet, megöli a fiamat. Hiszen ha az uramnál volna a gyűrű, akkor talán még beszélhetnének egymással. Az uram kiadná a gyűrűt, a török beadná a gyermeket.”
 • Vicuska végül elhatározza, hogy Miklós diákkal együtt, álruhában fognak átmenni a török táboron és mindenképpen megpróbálnak bejutni a várba.

 

11. Egyezkedés a gyűrű ügyében 1.

 • 5. rész 5. fejezet
 • Jumurdzsák elrabolta Gergely fiát, Jancsit és bedobja a gyerek játék kardját a várba. Ezzel nehéz helyzetbe hozza Gergőt, aki addig úgy tudta, hogy a családja biztonságban van. Hogy került akkor a fia kardja a törökhöz?
 • Gergő megosztja problémáját Dobóval. Dobó azt találja ki, hogy kiengedik a várból azt a török foglyot, akit a parasztok a pataknál fogtak el. Neki el kell mennie Jumurdzsákhoz és cserét ajánlania: a gyűrűt a gyerekért cserébe.
 • Gergely aggódik, mivel a gyűrű nincs nála, de Dobó megnyugtatja, mert ő biztos benne, hogy a török hazudik.
 • Másnap sor kerülne a cserére, a török két gyereket is hoz, azonban egyik sem Gergő fia. Mindenki megnyugszik.
 • Mi olvasók azonban tudjuk, hogy Jumurdzsák valóban elrabolta Jancsit, csakhogy a gyerek a török táborban megszökött tőle, ezért nem tudta odavinni őt a várhoz.

 

12. Levél a gyűrű ügyében

 • 5. rész 10. fejezet
 • Vicuska kalandos úton, de bejut a várba. Elmeséli Dobónak, hogy miért jött, ás átadja neki a gyűrűt. Dobó levelet ír Jumurdzsáknak, ami Varsányinak kell becsempészni a török sátrába.
 • „Hallod-e, Dervis bég! A Bornemissza gyerekét mihelyt megtalálod, tudasd kék-vörös zászlóval azon a jegenyefán, amelyik a patak mellett, a vártól északra áll. Gyűrűd lenyomata a levélen van. A gyermeket fehér zászlós küldött hozhatja. Nemcsak a gyűrűt adom ki érte, hanem egy nálunk rab török gyermeket is.”
 • A gyűrű története itt véget ér, a cserére már nem kerül sor.

Vegyünk észre azonban két dolgot. Egyrészt a töröknek írt levéllel Dobó megszegte esküjét, mely szerint nem tárgyal, nem levelezik a törökkel. Másrészt a gyűrű története, mely komoly mozgatórugója az egész cselekménynek befejezetlen marad.

 – Vége – 
“Jumurdzsák gyűrűje – az amulett sorsa” bejegyzéshez 60 hozzászólás

 1. Szia! Na itt vannak kérdéseim:

  1. A regényben fontos szerepet kap a csillag motívum.
  Mit jelképez a csillag motívum?
  Hol és milyen jelentéseivel találkoztál vele a könyvben?
  2. Keress a könyvben tájakat, épületeket, bemutató részeket, és írd le őket. (itt elég az oladalszám is :))
  3. A talizmán gyűrű nem csak a gazdája sorsát befolyásolja, hanem más szereplőkét is.
  Készíts róla rövid leírást.
  4. A zászlók fontos jelképeik a harcoló ellenfeleknek.
  Milyen színű zászlókat pillantott meg Gergely Eger tornyain?
  Az első ostrom után Dobó 3 vitézt tüntetett ki. Mit cselekedtek?
  Mi szerepe van a nagy fekete lobógónak és Ali basa vörös lobogójának?
  5. Írj röviden az elveszett és az elrabolt gyermek 👶 motívumáról!

  Ha ezeket megtudod válaszolni örök hála! 🙂

  Válasz
  • Kedves Percy Potter!

   Azért izmos kérdések ezek…

   1. A regényben fontos szerepet kap a csillag motívum.
   Mit jelképez a csillag motívum:
   Ha a regény címében szereplő csillagra vonatkozik a kérdés, akkor az egri várvédő hősöket jelképezi, akik olyan tetteket hajtottak végre, amik úgy ragyognak, mint a csillagok.
   Hol és milyen jelentéseivel találkoztál vele a könyvben?
   A csillag motívum tényleg többször megjelenik a regényben. pl.: Szó van csillagokról Beske, a cigányasszony jóslataiban, Jumurdzsák gyűrűjén is csillagok vannak. Amikor Hajván megmutatja Gergelynek a magyarországi várak alaprajzait, akkor Gergely azt mondja neki, hogy azok csillagképek rajzai. Amikor a gyermek királyt Török Bálint Szulejmán szultánhoz viszi, akkor a gyerek a szultán turbánján lévő gyémánt csillaggal kezd játszani.
   A regénynek sok jelenete játszódik éjjel, amikor a tájleírásokban is gyakran megjelennek a csillagok.

   2. Keress a könyveb tájakat, épületeket bemutató részeket és írt le őket:
   Ilyen pl. a Héttorony, a Jedikula leírása a III. rész 2. fejezetében, vagy a IV. rész 11. fejezetének közepe táján az egri nagytemplom, monostor és várnagyi palota leírása.

   3. A talizmán gyűrű nem csak gazdája sorsát befolyásolja, hanem más szereplőkét is. Készíts róla rövid leírást.
   Erről szól a bejegyzés, ami alá a kommentedet írtad.

   4. A zászlók fontos jelképeik a harcoló ellenfeleknek.
   Milyen színű zászlókat pillantott meg Gergely Eger tornyain?
   „Néhány óra múlva a baktai úton a lombok és dombok között eléjük ragyogtak a egri vár zöld mázas cseréppel fedett tornyai s a tornyokon a nemzetiszínű zászlók meg a városnak vörös-kék zászlói.”

   Az első ostrom után Dobó 3 vitézt tüntetett ki. Mit cselekedtek?
   Itt valami bibi lesz, mert az első ostrom után nem három, hanem négy katonát tüntetett ki Dobó: Bakocsai István, Török László, Komlósi Antal, Soncy Szaniszló. Tetteiket az V.rész 2. fejezetében találod.

   Milyen szerepe van a nagy fekete lobogónak és Ali basa vörös lobogójának?
   „A török hadizászlók között feltűnő volt egy nagy fekete lobogó. Azt még nem látták a várbeliek. Csak a tisztek értették, mit jelent az a fekete lobogó: Nincs kegyelem! Halál fia minden teremtett lélek a várban!”
   A vörös zászló pedig „Ali pasa győzelmi lobogója. Harminc vár és várkastély ormán hirdette már azon a nyáron az a lobogó a török erő diadalát. Soha nem érte más, csak a dicsőség sugara!”

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Az foglalkoztat már napok óta, hogy honnan tudta meg Jumurdzsák, hogy a paptól Gergőhöz került a gyűrű. Erre semmi utalást nem találtam.

  Válasz
  • Kedves Palla Orsi!

   Jó a megérzésed, valóban nincs erre utalás a regényben. 🙂 Ezt Gárdonyi a fantáziánkra bízza. Azért több lehetőség is elképzelhető. Egyrészt Jumurdzsák Oglu Mohamed fia volt, azaz elég ismert figura lehetett a török hadseregben. Mivel pedig az amulettje elvesztése után látványosan kutatott a gyűrű után, ezt többen is tudhatták a törökök közül. Köztük pl. Hajván is, aki mint tudjuk meglehetősen becsvágyó volt, és ő tudta, hogy Gergelynél van egy csillagos gyűrű – még ha azt nem is tudhatta, hogy az pont Jumurdzsáké -, hiszen Gergely neki akarta adni, cserébe a szöktetésért. Ez az infó könnyen eljuthatott Jumurdzsákhoz is.

   Másrészt, amikor Jumurdzsák végül eljut Sopronba magyar nemesnek öltözve, akkor azt mondja, hogy ő érdeklődik a régi, értékes gyűrűk után, és úgy hallotta, hogy Bornemissza Gergely tulajdonában is van egy, azt jött megnézni. Ez alapján nem volt titok, hogy Gergelynek van egy értékes gyűrűje, annyira nem, hogy az még Jumurdzsákhoz is eljutott. Ennek a verziónak némileg ellent mond, hogy Vica egyáltalán nem emlékezett arra, hogy hol a gyűrű, márpedig, ha annyira nyilván tartották volna a családi vagyontárgyak között a gyűrűt, akkor tudnia kellett volna.

   Ezek persze csak spekulációk 🙂

   Összességében azonban a lényeg szerintem nem az, hogy honnan tudta meg Jumurdzsák, hogy hol van a gyűrű, hanem, hogy milyen állhatatosan, kitartóan, mondhatni, hogy fanatikusan kutat után éveken, évtizedeken keresztül. Milyen mélyen meg van győződve róla, hogy szerencséje, előmenetele, élete, mindene a gyűrű birtoklásától függ.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Szia Zsiráf. Egy olyan kerdesem lenne,hogy a gyuru tortenetenek itt tenyleg vege? Akkor a gyuru vegul nem kerult vissza jumurdzsakhoz?
  Valaszod elore is koszi❤

  Válasz
  • Kedves Zsozsoka!

   Igen, a gyűrű sztorijának itt vége, nem kerül vissza Jumurdzsákhoz, nem tudjuk mi lett a további sorsa. Igazából még csak azt sem tudjuk, hogy Jumurdzsák túléli-e az ostromot, csak annyi derül ki, hogy súlyos sebesüléssel viszik el társai a falak alól.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. 1.A Regénynek két korábbi cím változata is ott.
  A török gyűrű Hold és csillagok Egri csillagok
  A három közül melyik cím tetszik a legjobban? Indokold meg 1-2 mondattal a választásod!
  2.A regényben nagyon fontos szerep jut a talizmángyűrűnek.Kövesd végig a sorsát!
  Írd le időrendben a gyűrű történetét! ( a regényben 6 különböző helyen találod meg)
  3. Ki volt számodra a legszimpatikusabb szereplő?Mutasd be 6-8 mondattal, Indokold választásod!
  4. Ki volt a legellenszenvesebb szereplő? Mutasd be 6-8 mondattal, Indokold választásod!

  Nagyon sokat segítenél ha ezekre válaszolnál előre is köszi!

  Válasz
  • Kedves Kacsa!

   Kedves Tőled, hogy kinézed belőlem az gondolatolvasást, de abban – még – nem vagyok az igazi! Ezekre a kérdésekre helyetted nem tudok válaszolni, hiszen a saját véleményedet kell leírni, nem az enyémet. Kivéve a második kérdés, amire a válasz meg benne van abban a posztban, amihez kommenteltél…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. szia
  sokat segítenél ha válaszolnál egy kérdésemre!
  Kik segítették és kik akadályozták Gergőt Vica szöktetésében?

  Előre is köszi!

  Válasz
 6. Nagyon köszi hogy le írtad csak még egy kérdésem maradt:

  Az hogy meg kell csinálnom a dogát és egy kérdés maradt hátra hogy mi van a gyűrűre írva?

  Válasz
  • Kedves Varga Balázs!

   A kérdésedre a válasz bizony éppen abban a bejegyzésben van, amelyik alá kommenteltél! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf! Kérlek segíts!
  A szultán kincseket küld az özvegy királyné aki és János Zsigmondnak.
  Mit kér cserébe?
  Előre is köszönom a válaszodat…

  Válasz
  • Kedves Johannaaa!

   Nagyon szívesen, bár azért remélem nem ilyen tragikus a helyzet! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Szia Zsiráf

  Nagyon nagyon sokat segítenek nekem ezek az olvasó naplók. Nagyon köszönöm hogy vetted a fáradtságot és megírtam ezeket.

  Válasz
 9. Szia Zsiráf!
  1.A jóslatok közül az egyik Dobó Istvánra, a másik Bornemissza Gergelyre vonatkozik.Mi valósul meg ezekből a két szereplő esetében?
  2.Fűzz magyarázatot a következő régies elnevezésekhez: pápista, újhitű, gvárdián, kontyos urak, vasfű, amulett, gyaur, apród, eklézsia!
  3. Mely események során hangzanak el a következő kifejezések ,,lenne nemulass”; ,,Vigyen el a török”; ,,Ebnek kell eb kegyelme”?

  Válasz
  • Kedves Kutya🐶

   1.A jóslatok közül az egyik Dobó Istvánra, a másik Bornemissza Gergelyre vonatkozik.Mi valósul meg ezekből a két szereplő esetében?
   Válasz a Beske, a cigányasszony jóslatai Dobó Istvánnak és Bornemissza Gergelynek című bejegyzésben!
   2.Fűzz magyarázatot a következő régies elnevezésekhez: pápista, újhitű, gvárdián, kontyos urak, vasfű, amulett, gyaur, apród, eklézsia!
   Válasz a régi, régies és idegen szavak és jelentésük című bejegyzésben!
   3. Mely események során hangzanak el a következő kifejezések ,,lenne nemulass”; ,,Vigyen el a török”; ,,Ebnek kell eb kegyelme”?
   Lenne nemulass – Amikor Gergely és Vica a patakban fürdenek, mivel ezt elvileg nem szabadna nekik, ha kiderülne, akkor „lenne nemulass”!
   Vigyen el a török – Amikor Jumurdzsák elrabolja Jancsit és Vicát.
   Ebnek kell eb kegyelme – Amikor Ceceynek felolvassa Bálint pap György barát levelét. Ebben a barát segítséget ajánl Ceceynek, akinek ez nem tetszik, mert „ebnek kell eb kegyelme”.

   Üdv:

   Zsiráf
   ui.: Kérlek legközelebb egy kicsit jobban nézz szét az oldalon, mielőtt kérdezel. Összesen négy kérdést tettél fel, amikből háromhoz külön poszt van fent…

   Válasz
 10. Kedves Zsiráf!
  Mi történik Budán a szóbeszéd szerint minden éjfélkor a Boldogasszony-templomban?
  Melyik vár elfoglalását előzte meg hasonló esemény?

  Válasz
  • Kedves Boci!

   „- A templomban minden éjjel miséznek a török lelkek, már több egy heténél.
   – Micsoda? Mit beszél?
   – Minden éjfélkor kigyullad a világosság a Boldogasszony templomában, aztán kihallatszik a sok ilallah, ahogy a törökök üvöltik-éneklik az istenüket.
   – Nem lehet ez, bátyám!
   – De isten-szentuccse igaz. Hát Nándorfejérvárott nem így volt? Ott is így hallatszott a török ének a templomból minden éjszaka, aztán egy hét múlva töröké lett a vár.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 11. Kedves Zsiráf!
  Először is nagyon köszönök mindent sokat segítettél!
  Az lenne a kérdésem, hogy végül hogy kerül vissza a szüleihez Gergő és Vicuska fia?
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
  Üdv.:Mkutya

  Válasz
 12. Szia Zsiráf!
  A kérdéseim:
  Magyarázd meg a címet! (Holdfogyatkozás)

  Hogyan jutott be Éva a várba? – (2-3 sorban írd le!)

  Mi történt Hegedűs hadnaggyal, mitől lett gyanús? (2-3 sorban szintén)

  Milyen új haditechnikai eszközöket talált fel Bornemissza Gergely?

  Válasz
  • Kedves Bélus!

   Magyarázd meg a címet! (Holdfogyatkozás)
   A Török Birodalom jelképe a (fél)hold volt. A holdfogyatkozás a törökök vereségére utal, ahogy a hold elfogy, úgy veszítettek a törökök Egernél.

   Hogyan jutott be Éva a várba?
   A választ ebben, ebben, ebben és ebben a fejezetben találod!
   Mi történ Hegedüs hadnaggyal, mitől lett gyanús?
   A választ ebben, ebben és ebben a fejezetben találod!
   Milyen új technikai eszközöket talált fel Bornemissza Gergely!
   Ehhez a Bornemissza Gergely különleges fegyverei az egri vár védelmében című posztot ajánlom a figyelmedbe!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 13. Szia Zsiráf! Leírnád nekem légyszi, hogy mikor, hol és kivel találkozott Jumurdzsák gyűrűje. Pontosan légyszi az összeset.
  Köszi

  Válasz
  • Kedves Flórián!

   Pontosan és az összes le van írva abban a bejegyzésben, amihez kommenteltél…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Dékán Zsófia!

   A válasz pont benne van abban a bejegyzésben, amihez kommenteltél…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 14. Szia Zsiráf!

  Le tudnád írni pontosan Gergő és Hajván találkozását 4-5 mondatban?
  Tudnád jellemezni Sárközit és Hegedűst?
  Melyik helyszínre mennél el legszívesebben, miért? 5-7 mondatban

  Segítségedet előre is köszönöm

  Válasz
 15. Kedves Zsiráf!

  A kérdésem az, hogy mibōl volt a talizmángyūrūn öt? Vagy hol keressem? Ez van a házimban, de nem találom a választ.
  Egyébként nagyon jók az olvasónaplók, köszönjùk, hogy megírod ōket!

  Üdv. Elefánt

  Válasz
  • Kedves Elefánt!

   Ne már… Több idődbe került megírni a hozzászólásodat, mint megtalálni a választ abban a bejegyzésben, ami alá kommenteltél… Lásd a poszt 2. pontját…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .