Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Harmadik rész – Olvasónapló

 1. fejezet A fülbevaló

Főbb szereplők Időpont Helyszín
Wibra Gyuri
Fiala János, a hajdú
Mravucsán, a bábaszéki polgármester
Galba szenátor
Konopka szenátor
Veronka, a glogovai pap húga
madame Kriszbay, Veronka francia nevelőnője
Az előző fejezet után Bábaszék

Wibra Gyuri sietve indulna Glogovára, az esernyő után, amikor Fiala János, a falu hajdúja kidobolja, hogy

„Adatik tudtára, akiket illet, hogy egy arany fülbevaló zöld drágakővel elveszett a téglaége­tőtül a templomig terjedő úton. A becsületes megtalálónak, aki a városházára behozza, illő jutalom biztosíttatik.”

Mindenki rögtön izgatott lesz, hátha sikerül megtalálni a fülbevalót és begyűjteni a jutalmat. Kivéve Gyurit, akit pont nem érdekel az egész, sietne a dolgára, de persze ő az, aki véletlenül meglátja a földön az elveszett fülbevalót.

„Hát ez is csak bosszúság, mikor úgy siet valaki. Nem tudta éppen más megtalálni, abból a sok száz emberből, aki az utcán lődörög! [..], ha már megtalálta, elviszi a városházára, abba bele nem törik a dereka, úgyis tíz-húsz lépés ide.”

Gyuri elmegy a városházára, ahol éppen ülésezik a szenátus, aminek komoly problémát kell megoldania, ami a következő:

„A város tulajdonát képező Liskovina erdő csősze jött lihegve azzal a jelentéssel, hogy ismeretlen, úri ruházatú férfit talált felakasztva egy fán – ímhát mi történjék a holttesttel?”

A szenátus azonban nem tud dönteni, két részre szakadt:

 • Konopka szenátor és társai szerint az akasztott embert be kell vinni a temetőbe, és értesíteni kell Géry Mihály szolgabírót és a járási orvost
 • Galba szenátor szerint jobb, ha nem szólnak semmit, hanem az akasztott embert átviszik a kvakai erdőbe, ami már a következő faluhoz, Travnikihez tartozik, hadd találják meg ők. Azonban a Galba-pártiak sem egységesek:
 • Galba közvetlen emberi az átcsempészés mellett vannak
 • Egy másik csoport Kozsehuba András vezetésével azt szeretné, ha az akasztottat ott helyben a fa alatt eltemetnék, ezzel oldva meg az ügyet.

Mravucsánnak, a polgármesternek kellene döntenie, de ő nem akarja vállalni a döntéssel járó felelősséget, minden lehetőséget megragad, hogy valahogy elodázza a döntést.

Ekkor lép be Gyuri a tanácskozó terembe a fülbevalóval, ami persze kiváló alkalmat teremt Mravucsánnak, hogy ne a halott ember problémájával foglalkozzon.

Gyuri éppen csak oda akarja adni az ékszert, aztán már menne is, de Mravucsán közli vele, hogy a fülbevaló a glogovai pap húgáé és jutalom jár a megtalálásáért. Gyuri nem tart igény a jutalomra, a glogovai pap húga meg pont nem érdekli, de a polgármester csak berángatja egy kis szobába:

„- Kisasszony – kiáltá be a fiatalember háta mögül -, itt hozom a fülbevalóját!

Erre a szóra hirtelen fordítá meg a fejét egy fiatal leány, ki térdelő helyzetben hideg borogatásokat rakott a díványon fekvő idősebb nőnek a váll-lapockájára.”

Kiderül, hogy a fiatalabbik hölgy a glogovai pap húga, Veronka, az idősebb hölgy pedig madame Kriszbay, a pap húgának francia nevelőnője. Ők ültek azon a kocsin, amit a megbokrosodott lovak magukkal rántottak, de még időben sikerült leugraniuk, madame Kriszbay válla akkor sérült meg.

Wibra Gyuri meglepődik Veronka szépségén, valahogy nem így képzelte el a pap húgokat:

„Ez hát a glogovai pap húga! Hihetetlen! Talán csak álmodik. Nem így képzelte ő a pap­húgokat. Elhízott, kacsajárású, piros-pozsgás húgok ezek, akik idők jártával hasonlítani kezdenek a plébánosaikhoz; pomádé-illatuk van és tokájuk. Toka nélkül nincs a parókiákon szépség.”

Ehhez képest a fiatal lány kecses, fiatal, üde szépség, hosszú sötét hajjal.

Veronka elmondja, hogy hazafelé tartottak, de most, hogy tönkrement a kocsijuk nem tudnak továbbmenni. Mravucsán felajánlja, hogy adnak nekik kölcsön egy másik kocsit, de a pap húga most már fél azoktól a lovaktól, amik elragadták a másik hintót.

Gyuri maga sem tudja, hogy miért, de hirtelen felajánlja a kisasszonynak, hogy szívesen elviszi őket a saját kocsiján, úgyis éppen Glogovára tart. Azonnal indulni is akar, de Mravucsán nem engedi őket, mondván, mindjárt beesteledik, éjszaka nem utazhatnak.

Gyuri persze rögtön menne, minél hamarabb Glogovára akar érni, szerinte enyhe lesz az éjszaka, simán tudnának utazni. Mravucsán szerint viszont vihar lesz, elvégre egy akasztott ember lóg a határban, ami mindig vihart, jégesőt okoz, jobban járnak, ha a polgármesternél töltik az éjszakát.

A halott emlegetésétől persze  Veronka is megijed és nem akar elindulni, így Gyuri is kénytelen elfogadni Mravucsán invitálását, így aztán mindannyian Bábaszéken maradnak éjszakára.

Vége a  harmadik rész olvasónaplójának!
“Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője – Harmadik rész – Olvasónapló” bejegyzéshez 67 hozzászólás

  • Kedves Szabó János!

   Ha jól emlékszem, akkor a regényben nem derül ki pontosan, hogy mikor játszódik, de azért lehet következtetni, hiszen Gregorics Pál kém volt a szabadságharcban, tehát a cselekmény egy része az után történik. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a 19. században, annak is a vége felé inkább.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 1. Az olvasó naplóban a végén lévő részeket lehagytad
  Légyszíves pótold ki
  előre is közsönöm

  Válasz
 2. Nekem nagyon jól jön ez az egész oldal! Egy nap van vissza a beadásig, és az utolsó három részt nem írtam le. Ezzel gyorsabb mert nem kell könyvet olvasgatnom. Köszönöm! Üdv:Ricsi

  Válasz
 3. Szia Zsiráf!
  Találtam egy hibát a harmadik fejezet 4. részében. (Első sor vége)
  „Wibra Gyuri sietve indulna Glogovára, az esernyő után, amikor Fiala János, a fali hajdúja….”
  Sztm ez a falu hajdúja lenne:)
  Üdv MyNameIs****

  Válasz
 4. Kicsit az át alakítottam a saját stílusomra így talán nem veszi észre a tanár 😉😉😉
  Hálás köszönet Zsiráf 💕

  Válasz
 5. És meg csak annyi hogy a 3.rész 4.fejezetében az van hogy :Kiderül, hogy a fiatalabbik hölgy a glogovai pap lánya Veronka
  Hogy Veronka nem a huga?

  Válasz
 6. Szia Zsiráf!

  Már nem egyszer segít az írásod, ezért nagyon hálás vagyok. És ez az új design valami fenomenális. Szuper lett!! 🙂
  És ha nem néztem el valamit akkor észrevettem egy hibát a Szent Péter esernyője, negyedik rész, negyedik fejezetében:
  „Wibra Gyuri meglepődik Veronka szépségén, valahogy nem így képzelte el a pap húgokat”
  A húgokat nem húgát akart lenni? Vagy csak én nem tudom értelmezni a mondatot 😅

  Köszi, BeBe

  Válasz
  • Kedves Bebe!

   Köszönöm a pozitív visszajelzést, jól esik! 🙂

   A húgok, a húg többesszáma, azaz Gyuri úgy általában nem úgy képzelte el a papok húgait (pap húgokat). De ha Neked úgy könnyebb, akkor értelmezheted úgy is, hogy Gyuri nem ilyennek képzelte a pap húgát! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 7. Kedves Zsiráf!
  Nagyon szépen köszönöm mindenki nevében hogy ezt az oldalt megcsináltad!!!!
  Üdv:egylányakiéppenhetedikosztálybakészül

  Válasz
 8. Kedves Zsiráf!

  Elmondhatatlanul köszönöm hogy megcsináltad ezt az oldalt nem is tudom mi lenne velem nélküled ! 😀

  Válasz
 9. Egyébként majdhogynem Magyarországon ez az egyetlen olvasónaplós oldal…. Szóval csak így tovább

  Válasz
  • Kedves Benjamin!

   Az egyetlen, ami folyamatosan fejlesztve van 🙂 A kettőspontok szerintem még beleférnek…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 10. szia nagyon kérlek szobatig letörlöd az oldalt mert ha meglátja a tanár akkor beírást kapok légyszivess!
  előre is köszönöm! <3
  üdv.Bori

  Válasz
  • Kedves György!

   Hm…szerintem érvre gondolsz, nem elvre…

   Pro primo, mert ha a kisasszony mehetne is, bűn volna az asszonyságot ilyen betegen kocsira ültetni, de nem is lehet, míg egy kicsit ki nem piheni az ijedtséget és a horzsolást. Ha a feleségem megkeni éjjelre a daganatot egy kis csodaflastrommal, reggelre valóságos menyecskének ébred fel. Pro secundo azért nem mehetnek, mert én nem engedem, hogy mozduljanak. Pro tertio, mert mindjárt beesteledik, tessék csak az ablakon kinézni, hova mennének az éjszakába?”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 11. Szia abban tudnál segíteni hogy melyik fejezettől olvashatjuk Wibra Gyuri és Veronka ismerkedésének a történetét?
  Előre is köszi

  Válasz
 12. Szia Zsiráf!

  Azt Szeretnám kérdezni, hogy amikor Wibra Gyuri találkozott Veronkával, olyankor Veronka hány éves lehetett naggyából?

  Válaszodat előre is köszi!!!

  Válasz
  • Kedves Név*!

   Ravasz kérdés, és nincs is rá egyértelmű válasz… Csak annyi derül ki, hogy a harmadik rész évekkel a második után játszódik, de hogy pontosan hány évvel később, azt nem tudjuk meg. Se Veronka életkorát, csak arra van néhány utalás, hogy nagyon fiatal, szinte még gyereklány.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 13. Szia! Megtudnád nekem mondani hogy hol lakott az öreg zsidó özvegye Rozália a valaszt előre is nagyon szepen megköszönöm.

  Válasz
  • Kedves Roxii!

   „Igenis, az öreg Müncznét elvitték zsidónak Bábaszékre, negyven váltóforint fizetéssel, mivelhogy Bábaszéken nem volt zsidó, és okvetlenül keríteni kellett egyet.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 14. Kedves Zsiráf!

  Először is azt szeretném mondani, hogy köszönöm, hogy megcsináltad ezt a fantasztikus oldalt. Másodjára pedig Besztercebánya polgármesterét nem Krilovszky-nak hívják? Mert ha igen akkor ez el van rontva az oldalon. Imádom az oldaladat és még egyszer köszönöm ! <3

  Válasz
  • Kedves anonym!

   Először is, nagyon szívesen! 🙂 Másodszor pedig, nem, nem Krilovszkynak hívják, hanem Krikovszky Tamásnak.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 15. Kedves Zsiráf, az lenne a kérdésem, hogy Veronka miért ment Bábaszékre. Van erre bárhol utalás?
  Köszönöm: Vanda

  Válasz
  • Kedves Vanda!

   Szerintem ez az idézet kell neked:
   „Veronkának el kellett mondania, hogy a madame egyenest Münchenből jő hozzá társalkodó-nőnek, s még eddig sohasem volt Magyarországon, egy francia katonatisztnek az özvegye (Mravucsánné a világért sem hagyott volna földerítlenül semmi apró körülményt), tegnapelőtt kapták a levelét Glogovára, hogy jön, s Veronka maga akart érte menni a vasúti állomáshoz.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Vágó Beni!

   Szerintem nincs igazad, minden helyesen van írva abban a fejezetben.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves quillan!

   Leginkább a vásárukra:
   „Egyszóval, vásár van Bábaszéken. És erre századok óta rátartó minden bábaszéki bennszülött, kétfelé osztván a naptári esztendőt és a világeseményeket, olyanformán, hogy az egyik részük történik a vásár előtt, ennyi és ennyi héttel vagy hónappal, a másik részük ellenben a vásár után következik be, mint ahogy például a Deák Ferenc halála éppen két napra esett a bábaszéki vásár után.”
   De pl. Rozálira, azaz Müncz Jónásnére, a zsidó boltosra is nagyin büszkék.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 16. Szia kedves Zsiráf!
  „Milyen nyomok vezették Gyurit az esernyőig?”
  előre köszönöm a választ.

  Válasz
 17. Szia lene kérdésem kedves zsiráf! EZ SÜRGÖS lene
  1. Ki az a Fiala János, és mit közölt a bábaszékiekkel?
  2. Ki találja meg a fülbevalót? Gyuri
  3. Mi történik éppen a hivatalban, mikor Gyuri odaér? Egy ügyön gondolkodnak a tanács
  4. Milyen babonában hisznek az akasztott emberrel kapcsolatban?
  5. Miért örül a polgármester Gyuri érkezésének?
  6. Milyen lány vált Veronkából, készíts róla jellemzést!
  7. Mit ajánl fel Gyuri Veronkának?
  8. Milyen okokat hoz fel a polgármester, amiért ne menjenek el a fiatalok Glogovára? / 5 dolog/
  9. Ki volt Madame Kriszbay, és mit csinált Veronkánál?
  10. Hova mennek a hivatalból Gyuriék?
  11. Milyen megrázkódtatások érik Madame Kriszbayt Bábaszéken? /4 dolog/
  -12. Rajzoljátok le a fülbevalót!
  Válszodat elöre is köszönöm üdv:Viktor7

  Válasz
 18. Kedves Zsiráf!
  Nagyon szeretem az oldalad 2.os korom óta ezt hasznáálom a kötlező olvasmányokhoz.
  Üdv:EGYgg

  Válasz
 19. Kedves Zsiráf!

  A főbb szereplőknél Kirovszky Tamás van írva, míg az olvasónapló többi részébe Kirkovszky Tamás, és az lenne a kérdésem, hogy melyik a helyes?

  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Dani!

   Köszi, hogy felhívtad a figyelmem hibára! A főbb szereplőknél van rosszul írva, és utána a szövegben helyesen, bár Te is eltévesztetted… 🙂 Szóval helyesen Krikovszky Tamás.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 20. Kedves Zsiráf!
  A harmadik rész második fejezeténél mi ott az időpont?
  Válaszodat köszönöm.

  Válasz
  • Kedves Furcsalány!

   Ha elolvasod a fejezetet, akkor kiderül, hogy miért nincs időpont.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .