Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló – Rövidített változat

2. fejezet

A második fejezet a grund leírásával kezdődik, ami egy üres telek volt a Pál utcában, és csatlakozott hozzá egy másik telek is, ahol egy gőzfűrész működött egy kis házban. A ház körül pedig hatalmas halmokban, labirintusszerűen, farakások álltak.

A gőzfűrészre és a farakásokra Janó, az öreg tót vigyázott. A tótnak volt egy kutyája is, Hektor.

A Pál utcai fiúk társasága itt szokott játszani. A farakások közül néhányat erődnek jelöltek ki, minden erődnek megvolt a maga kapitánya, főhadnagya és hadnagya. Egész hadseregük volt, habár közlegény az egész seregben csak kettő volt, a kis szőke Nemecsek és Hektor a tót kutyája. Neki kellett mindent megcsinálnia, szó nélkül engedelmeskednie a többieknek.

Aznapra, délután három órára, közgyűlés volt meghirdetve a grundon. Elsőként fél háromkor Nemecsek érkezik a grundra a Pál utcai kis ajtó felől. Még az ebédről magával hozott kenyeret majszolja és izgatottan járkál a farakások között, hiszen ma nagy dolgok fognak történni, a csapat elnököt választ.

Sétálgatás közben észreveszi, hogy Hektor, a másik közlegény az egyik erődként működő farakás körül ugrál és ugat. Nemecsek látja, hogy valaki motoszkál a farakás tetején, rémülten veszi  észre, hogy fent nem más ácsorog, mint Áts Feri, a füvészkertiek vezére, akik az Pál utcaiak ellenségei.

Nemecsek rémülten ugrik le a farakásról és elszalad. Mikor visszanéz, Áts Feri már nincs fönn az erődben, de magával vitte az erőd zászlaját is.

Lassan megérkeznek a többiek is, akiknek Nemecsek rémülten meséli el, hogy itt járt a vörösingesek vezére, és magával vitte a Pál utcaiak zászlaját. A többi gyerek először nem is akar hinni Nemecseknek, de a zászló csakugyan eltűnt.

Végül Boka ragadja magához a kezdeményezést. Kijelenti, hogy teljhatalmú elnököt fognak választani, akinek minden parancsát tejesíteni kell, mert lehet, hogy ebből a zászló dologból háború lesz.

A fiúk lelkesednek az ötletért, elhatározzák, hogy egy-egy papír cetlire mindenki felírja, hogy kit szeretne elnöknek, majd azt beledobják egy kalapba, ahonnan egyenként kiveszik a papírdarabokat. A szavazás tehát titkos, és aki a legtöbb szavazatot kapja, az lesz az elnök.

Lezajlik a szavazás. A fiúk tizennégyen vannak, ebből tizenegy szavazatot kap Boka János és hármat Geréb Dezső.

A Pál utcai fiúk társasága tehát elnökükké választotta Boka Jánost, aki első elnöki beszédében kijelenti, hogy a grundot minden erejükkel megvédik, akár háború árán is a vörösingesekkel szemben, és még mielőtt ők jönnének a grundra, a Pál utcaiak fognak elmenni hozzájuk a Füvészkertbe.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló – Rövidített változat” bejegyzéshez 67 hozzászólás

 1. Nagyon szépen köszönöm sokat segitett de az elején van egy gyerek amit nem raktatok többesszámba és a 2. fejezetben a Még az helyett Mégbaz van irva 🙂

  Válasz
 2. Kedves Adria!

  Nem részek, hanem fejezetek és ne a rövidített változatból dolgozz, a másikban minden fejezet elején ott van, hogy kik a szereplők!

  Üdv:

  Zsiráf

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!

  Szuper az oldalad kérlek segítesz nem tudom hogy kell-e datumot írni,

  mert ha kell hogyan kéne

  Üdv:Karolina

  Válasz
  • Kedves Karolina!

   Használd a nem rövidített változatot, ott minden fejezet elején ott van a táblázat!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Nagyon ügyes vagy ZSIRÁF! Neked a második neved nem véletlenül ZSENI???? Nagyon jó lett sokat segített. Az egri csillagokhoz is a te vázlataidat fogom használni.

  Válasz
  • Kedves Viki!

   Nem tudom, milyen választ vársz… 🙂 Az oldalon lévő olvasónaplók nem azért vannak, hogy azokat szó szerint lemásold és beadd, hiszen akkor tulajdonképpen lenyúlod a munkámat, vagyis csalsz. Ha ezt elbírja a lelkiismereted, akkor én nem foglak lebeszélni róla, ezt Neked kell elrendezned magaddal.
   Az itteni anyagok célja, hogy segítsen Nektek eligazodni a kötelező olvasmányokban, mik a fontosabb részek, és mit jelentenek.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves zsiráf! A negyedik bekezdésben a ” megkérdezik az orvos” kicsit hibás! Köszönjük hogy irtál nekünk ilyen olvasónaplót,sokat használ!!!😇

  Válasz
  • Kedves Maja!

   Nem hibás, mert nem az van odaírva, hogy megkérdezik, hanem, hogy megérkezik 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Nekem nagyon tetszett mivel csak a lényeg volt benne. Nem tért el a szöveg az eredetitől. Nagyon köszönöm ZSIRÁF!!!

  Válasz
 7. Kedves Zsiráf!

  Köszönöm, de átolvasva az oldal által közölt rövidített változatot, megoldódott. Kicsit „seggeltem” rajta, és kibogoztam. Köszi, szuper ez az oldal!!!

  Virág

  Válasz
  • Kedves Virág!

   Örülök, hogy sikerült összehozni, na meg, hogy még nem kezdtem neki a válasznak 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Emi!

   Könnyen lehet, hogy akad benne hiba, és mindig szívesen veszem, ha korrektül jelzik is ezt nekem. Te viszont csak hőbörögtél egyet, ráadásul úgy, hogy ebben az egy mondatodban két helyesírási hiba is van…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Szia Zsiráf!

  Az olvasónapló közepén ott van,hogy : az olvasónaplónak meg nincs vége, kattints a folytatáshoz. Kattingatog mindenhova,de nem csinál semmit. kérlek el tudod mondani,hogy mit csináljak?

  Válasz
  • Kedves Bluepie!

   Ha PC-ről, vagy laptopról vagy, akkor frissítsd az oldalt, és akkor kattinthatóak lesznek a számok. Ha túl sokan vagytok egyszerre az oldalon, akkor néha nem bírja a szerver a terhelést…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 9. Szia. Az első fejezetben véletlenül azt írtad, hogy grundod. De nagyon köszönöm , sokat segített.

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .