Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló – Rövidített változat

5. fejezet

A fejezet a Vörösingesek táborhelyén, a Füvészkertben játszódik. A Vörösingesek éppen gyűlést tartanak, jelen van Geréb is.

Szebenics, a fegyvertáros jelenti Áts Ferinek, hogy a fegyvertárból hiányzik a Pál utcaiak piros-zöld zászlója, amit Áts Feri hozott el a grundról, mikor ott járt. A tolvajnak igen kicsi lába van, a homokban megtalálták a nyomait.

Áts Feri rögtön rájön, hogy valaki a Pál utcaiak közül járt a fegyverraktárban és lopta vissza a zászlót.

A közgyűlés tulajdonképpeni célja, hogy a Vörösingesek megbeszéljük a háborút, amit a Pál utcaiak ellen fognak indítani, azért, hogy elvegyék tőlük a grundot.

Geréb bevallja, hogy megvesztegette Janót, a grund éjjeliőrét, hogy segítsen nekik kiverni a Pál utcaiakat a grundról. Ezen Áts Feri nagyon feldühödik, ő „tiszta” háborúval akar gyűzni nem megvesztegetéssel.

Áts Feri azt mondja Gerébnek, hogyha gyáva, menjen haza. Geréb érzi, hogy ha most a vörösingesek is kizárják maguk közül, akkor tényleg nem tartozik sehova.

Kijelenti, hogy nem gyáva és a vörösingesekkel tart, mire Áts Feri megesketi őt a vörösingesek törvényeire. Ezzel Geréb hivatalosan is vörösinges lesz, hadnagyi rangot kap.

Geréb kijelenti, hogy a Pál utcaiak között nincs egy bátor fiú sem. Ekkor viszont egy hang az egyik fáról azt mondja, hogy „ – Dehogy nincs!”

A kis szőke Nemecsek mászik le egyedül a fáról, ahol végighallgatta Áts Feriék beszélgetését. Az egyik kezében a kis zászlót fogja, és bátran áll meg a vörösingesek csapata előtt. A Pásztorok el akarják venni tőle a zászlót, de Áts Feri megállítja őket, tetszik neki Nemecsek bátorsága, ahogy közéjük mert jönni.

Felajánlja Nemecseknek, hogy lépjen be a vörösingesek közé, de a kis szőke fiú büszkén utasítja vissza az ajánlatot. Áts Feri meglepődik ezen, mert őt még senki sem utasította vissza.

Végül kicsavarják Nemecsek kezéből a zászló, és Áts Feri azt mondja:

„ – Ez nagyon gyönge. Ezt nem illik elverni. Hanem… fürösszétek meg egy kicsit.”

Nemecseket a két Pásztor beledobja a tóba, a vörösingesek a parton állva nevetnek Nemecseken, aki büszkén, szó nélkül tűri a megalázó fürdetést.

Nemecsek ezek után méltóságteljesen elvonul a vörösingesek közül. Áts Feri, akinek még mindig imponál Nemecsek bátor viselkedése Tisztelegj!-et vezényel csapatának.

Amikor a vörösingesek magukra maradnak Áts Feri felelősségre vonja a Pásztorokat az einstand miatt. Kiderül, hogy Áts Feri már korábban megtiltotta társainak, hogy a gyengébb fiúktól elvegyék a játékokat.

Áts Feri méltó büntetésre ítéli a testvéreket, most nekik kell ruhástól belemerülniük a tóba.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló – Rövidített változat” bejegyzéshez 67 hozzászólás

 1. Nagyon szépen köszönöm sokat segitett de az elején van egy gyerek amit nem raktatok többesszámba és a 2. fejezetben a Még az helyett Mégbaz van irva 🙂

  Válasz
 2. Kedves Adria!

  Nem részek, hanem fejezetek és ne a rövidített változatból dolgozz, a másikban minden fejezet elején ott van, hogy kik a szereplők!

  Üdv:

  Zsiráf

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!

  Szuper az oldalad kérlek segítesz nem tudom hogy kell-e datumot írni,

  mert ha kell hogyan kéne

  Üdv:Karolina

  Válasz
  • Kedves Karolina!

   Használd a nem rövidített változatot, ott minden fejezet elején ott van a táblázat!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Nagyon ügyes vagy ZSIRÁF! Neked a második neved nem véletlenül ZSENI???? Nagyon jó lett sokat segített. Az egri csillagokhoz is a te vázlataidat fogom használni.

  Válasz
  • Kedves Viki!

   Nem tudom, milyen választ vársz… 🙂 Az oldalon lévő olvasónaplók nem azért vannak, hogy azokat szó szerint lemásold és beadd, hiszen akkor tulajdonképpen lenyúlod a munkámat, vagyis csalsz. Ha ezt elbírja a lelkiismereted, akkor én nem foglak lebeszélni róla, ezt Neked kell elrendezned magaddal.
   Az itteni anyagok célja, hogy segítsen Nektek eligazodni a kötelező olvasmányokban, mik a fontosabb részek, és mit jelentenek.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves zsiráf! A negyedik bekezdésben a ” megkérdezik az orvos” kicsit hibás! Köszönjük hogy irtál nekünk ilyen olvasónaplót,sokat használ!!!😇

  Válasz
  • Kedves Maja!

   Nem hibás, mert nem az van odaírva, hogy megkérdezik, hanem, hogy megérkezik 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Nekem nagyon tetszett mivel csak a lényeg volt benne. Nem tért el a szöveg az eredetitől. Nagyon köszönöm ZSIRÁF!!!

  Válasz
 7. Kedves Zsiráf!

  Köszönöm, de átolvasva az oldal által közölt rövidített változatot, megoldódott. Kicsit „seggeltem” rajta, és kibogoztam. Köszi, szuper ez az oldal!!!

  Virág

  Válasz
  • Kedves Virág!

   Örülök, hogy sikerült összehozni, na meg, hogy még nem kezdtem neki a válasznak 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Emi!

   Könnyen lehet, hogy akad benne hiba, és mindig szívesen veszem, ha korrektül jelzik is ezt nekem. Te viszont csak hőbörögtél egyet, ráadásul úgy, hogy ebben az egy mondatodban két helyesírási hiba is van…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Szia Zsiráf!

  Az olvasónapló közepén ott van,hogy : az olvasónaplónak meg nincs vége, kattints a folytatáshoz. Kattingatog mindenhova,de nem csinál semmit. kérlek el tudod mondani,hogy mit csináljak?

  Válasz
  • Kedves Bluepie!

   Ha PC-ről, vagy laptopról vagy, akkor frissítsd az oldalt, és akkor kattinthatóak lesznek a számok. Ha túl sokan vagytok egyszerre az oldalon, akkor néha nem bírja a szerver a terhelést…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 9. Szia. Az első fejezetben véletlenül azt írtad, hogy grundod. De nagyon köszönöm , sokat segített.

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .