Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló – Rövidített változat

6. fejezet

Ez a fejezet a grundon játszódik, ahol a fiúk egy kiáltványt találnak a palánk belső oldalára szögezve.

KIÁLTVÁNY!!!

MOST MINDENKINEK TALPON KELL LENNI!

BIRODALMUNKAT NAGY VESZEDELEM FENYEGETI,

ÉS HA NEM LESZÜNK BÁTRAK,

AZ EGÉSZ TERÜLETET ELVESZIK TŐLÜNK!

VESZÉLYBEN A GRUND!

A VÖRÖSINGESEK MEG AKARNAK BENNÜNKET TÁMADNI!

DE MI OTT LESZÜNK, ÉS HA KELL,

ÉLETÜNKKEL IS MEGVÉDELMEZZÜK BIRODALMUNKAT!

MINDENKI TELJESÍTSE KÖTELESSÉGÉT!

AZ ELNÖK

Közben egy külön botrány is kitör a gittegyleten belül, ugyanis kiszáradt az egyleti gitt, amit az elnöknek, Kolnaynak, kellett volna minden nap megrágni. Barabás – Kolnay régi ellenfele – fellázítja az egylet tagjait és követeli, hogy még aznapja hívják össze az egylet közgyűlését. Kolnay végül belemegy ebbe, de javasolja, hogy előbb a grund ügyét intézzék el.

Közben megérkezik Boka az elnök is, beszédet tart, amiben elmondja, hogy:

 • A grund kémei az ellentáborban jártak, ahol megtudták, hogy a vörösingesek már másnap támadni fognak.
 • A háború miatt kihirdeti az ostromállapotot.
 • Ha valakik között harag van, azoknak kötelező most kibékülniük. Ez egyértelműen Kolnaynak és Barabásnak szól, akik végül kibékülnek és kezet fognak.

Boka továbbra sem árul el a fiúknak semmit Geréb árulásáról.

Boka  felrajzolja a haditervet. Részletesen elmagyarázza, hogy kinek hol lesz a helye, majd kijelenti, hogy a kis Nemecsek lesz a hadsegéde. Ez kisebb értetlenséget vált ki, hiszen Nemecsek csak közlegény.

Boka azonban csendre int mindenkit, majd elküldi a gyerekeket, hogy foglalják el a haditerv szerinti állásaikat, mert hadgyakorlatot fognak tartani. A grund közepén csak Boka és a hadsegéd Nemecsek marad, aki nagy piros sálat visel a nyakán és erősen köhög. A többszöri hideg vízben fürdés következményeként ugyanis erősen megfázott.

Boka éppen elindulna, hogy szemlét tartson a hadsereg fölött, amikor valaki kopog a palánkon lévő kis ajtón. Boka kinyitja, és nagy meglepetésére Gerébet, az áruló Gerébet találja az ajtóban. Kiderül, Geréb azért jött, hogy visszakönyörögje magát a Pál utcaiak csapatába. Boka egy pillanatra meginog, eredendően jószívű természete hajlik arra, hogy visszavegyék Gerébet, de azután megkeményíti magát és elküldi az árulót.

„Nem – szólt önmagának –, nem hívom vissza. Ez rossz fiú.”

A grund katonái, akik a farakások – erődök – tetejéről nézték végig a két fiú beszélgetését most megéljenzik az elnököt.

A gyakorlat végeztével Barabás emlékezteti Kolnayt, hogy megígérte a gittegylet rendkívüli ülésének összehívását. Kolnay kelletlenül összehívja a gyűlést, de újabb kopogás hallatszik a kiskapun.

A kapuban egy felnőtt, szakállas úr áll, aki közli,  a Geréb apja. Elmondja, hogy Geréb sírva ment haza, és először nem akarta elárulni, hogy miért sír, az apja végül kiszedte belőle az igazat. Geréb apja most azért jött, hogy megtudja, valóban áruló-e a fia.

Geréb apja rákiált a beteg Nemecsekre:

„- Felelj! – sürgette a fekete ember. – Most beszéljetek! Felelj! Áruló volt?”

Nemecsek lázasan, betegen gyorsan átgondolja, hogy mit válaszoljon. A lelke mélyé sajnálja Gerébet és tudja, hogy ha most elmondja az apjának az igazat, akkor Geréb még az apjától is ki fog kapni.

„- Nem, kérem. Nem áruló.”

Geréb apja tehát megnyugodhat.

A kis, szőke Nemecsek most már igazán rosszul van, fáj a feje, lázas, már-már önkívületben van. rosszul viseli, hogy most már sokadjára alázzák meg, pedig ő mindig mindenkinek csak jót akart.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló – Rövidített változat” bejegyzéshez 67 hozzászólás

 1. Nagyon szépen köszönöm sokat segitett de az elején van egy gyerek amit nem raktatok többesszámba és a 2. fejezetben a Még az helyett Mégbaz van irva 🙂

  Válasz
 2. Kedves Adria!

  Nem részek, hanem fejezetek és ne a rövidített változatból dolgozz, a másikban minden fejezet elején ott van, hogy kik a szereplők!

  Üdv:

  Zsiráf

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!

  Szuper az oldalad kérlek segítesz nem tudom hogy kell-e datumot írni,

  mert ha kell hogyan kéne

  Üdv:Karolina

  Válasz
  • Kedves Karolina!

   Használd a nem rövidített változatot, ott minden fejezet elején ott van a táblázat!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Nagyon ügyes vagy ZSIRÁF! Neked a második neved nem véletlenül ZSENI???? Nagyon jó lett sokat segített. Az egri csillagokhoz is a te vázlataidat fogom használni.

  Válasz
  • Kedves Viki!

   Nem tudom, milyen választ vársz… 🙂 Az oldalon lévő olvasónaplók nem azért vannak, hogy azokat szó szerint lemásold és beadd, hiszen akkor tulajdonképpen lenyúlod a munkámat, vagyis csalsz. Ha ezt elbírja a lelkiismereted, akkor én nem foglak lebeszélni róla, ezt Neked kell elrendezned magaddal.
   Az itteni anyagok célja, hogy segítsen Nektek eligazodni a kötelező olvasmányokban, mik a fontosabb részek, és mit jelentenek.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves zsiráf! A negyedik bekezdésben a ” megkérdezik az orvos” kicsit hibás! Köszönjük hogy irtál nekünk ilyen olvasónaplót,sokat használ!!!😇

  Válasz
  • Kedves Maja!

   Nem hibás, mert nem az van odaírva, hogy megkérdezik, hanem, hogy megérkezik 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Nekem nagyon tetszett mivel csak a lényeg volt benne. Nem tért el a szöveg az eredetitől. Nagyon köszönöm ZSIRÁF!!!

  Válasz
 7. Kedves Zsiráf!

  Köszönöm, de átolvasva az oldal által közölt rövidített változatot, megoldódott. Kicsit „seggeltem” rajta, és kibogoztam. Köszi, szuper ez az oldal!!!

  Virág

  Válasz
  • Kedves Virág!

   Örülök, hogy sikerült összehozni, na meg, hogy még nem kezdtem neki a válasznak 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Emi!

   Könnyen lehet, hogy akad benne hiba, és mindig szívesen veszem, ha korrektül jelzik is ezt nekem. Te viszont csak hőbörögtél egyet, ráadásul úgy, hogy ebben az egy mondatodban két helyesírási hiba is van…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Szia Zsiráf!

  Az olvasónapló közepén ott van,hogy : az olvasónaplónak meg nincs vége, kattints a folytatáshoz. Kattingatog mindenhova,de nem csinál semmit. kérlek el tudod mondani,hogy mit csináljak?

  Válasz
  • Kedves Bluepie!

   Ha PC-ről, vagy laptopról vagy, akkor frissítsd az oldalt, és akkor kattinthatóak lesznek a számok. Ha túl sokan vagytok egyszerre az oldalon, akkor néha nem bírja a szerver a terhelést…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 9. Szia. Az első fejezetben véletlenül azt írtad, hogy grundod. De nagyon köszönöm , sokat segített.

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .