Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló – Rövidített változat

3. fejezet

Boka elkészíti a haditervet másnap délutánra, aminek lényege, hogy a Pál utcai fiúk is bebizonyítsák, hogy vannak olyan bátrak, mint a füvészkertiek. Tehát, a Pál utcaiak el fognak menni a vörösingesekhez és otthagynak egy papírt, amire ráírták: „ITT VOLTAK A PÁL UTCAI FIÚK”

A nagy kalandra Boka Csónakost és Nemecseket viszi magával. Nemecsek nagyon büszke, hogy közlegény létére részt vehet egy ilyen nagy vállalkozásban.

Besötétedik, mire odaérnek és bemásznak a Füvészkert kőkerítésén. A Füvészkertben van egy tó, aminek a közepén lévő szigeten van a vörösingesek tábora. A szigetet és partot egy híd köti össze. Félúton a kerítés és a tó között van egy domb, amire egy mesterséges várromot építettek.

A fiúk a bokrok takarásában elosonnak a várromig, ahol Csónakos felmászik egy fára. Onnan látja, hogy a szigetre vezető hídon a vörösingesek két őre áll, ott nem tudnak bejutni a szigetre. Hirtelen éles fütyülés hallatszik, Bokáék először azt hiszik, hogy felfedezték őket, de aztán rájönnek, hogy a fütty, csak az őrségváltás jele a hídon.

De  megint bajba kerülnek, ahogy a várrom mellett lapulnak, mert lépteket hallanak, kiderül, hogy most a Füvészkert éjjeliőre jár arra. Az éjjeliőr elől gyorsan elbújnak a várrom belsejében. Ennek a véletlennek köszönhetik, hogy felfedezik a vörösingesek rejtett fegyverraktárát. Nyolc darab fából faragott, ezüstpapírral bevont tomahawkra bukkannak.

Amikor az éjjeliőr elmegy, a fiúk kibújnak a várromból és Boka távcsövön keresztül méri fel a szigetet, ahol egy lámpás is mozog a sötétben. Bokának hirtelen elakad a lélegzete, mert a lámpavivőben egy ismerőst vél felfedezni, de nem tudja biztosan megállapítani, hogy ki volt az.

A fiúk odaérnek a tó partjára, de az őrök miatt a hidat nem használhatják. Keresniük kell egy csónakot, amin át tudnak evezni a szigetre. Találnak is egyet, de Nemecsek megcsúszik és nyakig merül a vízbe.

Végül a szigetre. Csónakost a csónaknál hagyják őrnek. Nemecsek és Boka megközelítik a Vörösingesek táborát. A sziget közepén kis tisztás van, bokrokkal körülvéve, ide bújnak Bokáék. Innen pont rálátnak a vörösingesekre, akik a tisztás közepén álló lámpás körül ülnek.

Boka és Nemecsek látja, hogy a Füvészkertiek között van egy alak, aki nem visel vörös tornainget. Megdöbbenve ismerik fel Gerébet a saját csapatukból. Geréb tehát elárulta őket.

A két fiú kihallgatja, amint Geréb éppen elárulja a Pál utcaiakat. Elmondja Áts Feriéknek, hogy hogyan lehet észrevétlenül bejutni a grundra és elfoglalni. A Vörösingesek számár a háború elhatározott tény, és Áts Feritől azt is megtudjuk, hogy miért indítják a háborút: hely kell nekik, ahol labdázni tudnak.

Amikor a Vörösingesek kis időre elhagyják a tisztást Boka odaszalad a lámpához, elfújja és otthagyja a papírlapot a Pál utcaiak üzenetével. Mindketten rohannak vissza a partra Csónakoshoz.

Áts Feriék azonban túl korán térnek vissza és fedezik fel az üzenetet, üldözőbe veszik a Pál utcaiakat. Bokáék még éppen át tudnak evezni a túlpartra, de a hídon át már közelednek a Vörösingesek. A három üldözött ekkor az Üvegházba menekül, hogy elbújjanak. A sötétben azonban nem sokat látnak, ezért Nemecsek óvatlanul gyufát gyújt. Nemecsek ugyanis ijedtében elfelejtette, hogy az Üvegháznak üvegből vannak a falai, így a gyufa lobbanását az üldöző Vörösingesek is megláthatják.

Így is történik, az üldözők becsörtetnek az Üvegházba, a Pál utcaiaknak el kell bújniuk. Csónakos egy polc alá rejtőzik, Boka az ajtó mögé, Nemecsek pedig az aranyhalas medencébe merül.

A Vörösingesek végül nem találják meg őket és a három Pál utcai hős megmenekül, de Boka és Nemecsek nagyon szomorú Geréb árulása miatt (Csónakos még nem tudja.)

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk – Olvasónapló – Rövidített változat” bejegyzéshez 67 hozzászólás

 1. Nagyon szépen köszönöm sokat segitett de az elején van egy gyerek amit nem raktatok többesszámba és a 2. fejezetben a Még az helyett Mégbaz van irva 🙂

  Válasz
 2. Kedves Adria!

  Nem részek, hanem fejezetek és ne a rövidített változatból dolgozz, a másikban minden fejezet elején ott van, hogy kik a szereplők!

  Üdv:

  Zsiráf

  Válasz
 3. Kedves Zsiráf!

  Szuper az oldalad kérlek segítesz nem tudom hogy kell-e datumot írni,

  mert ha kell hogyan kéne

  Üdv:Karolina

  Válasz
  • Kedves Karolina!

   Használd a nem rövidített változatot, ott minden fejezet elején ott van a táblázat!

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Nagyon ügyes vagy ZSIRÁF! Neked a második neved nem véletlenül ZSENI???? Nagyon jó lett sokat segített. Az egri csillagokhoz is a te vázlataidat fogom használni.

  Válasz
  • Kedves Viki!

   Nem tudom, milyen választ vársz… 🙂 Az oldalon lévő olvasónaplók nem azért vannak, hogy azokat szó szerint lemásold és beadd, hiszen akkor tulajdonképpen lenyúlod a munkámat, vagyis csalsz. Ha ezt elbírja a lelkiismereted, akkor én nem foglak lebeszélni róla, ezt Neked kell elrendezned magaddal.
   Az itteni anyagok célja, hogy segítsen Nektek eligazodni a kötelező olvasmányokban, mik a fontosabb részek, és mit jelentenek.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves zsiráf! A negyedik bekezdésben a ” megkérdezik az orvos” kicsit hibás! Köszönjük hogy irtál nekünk ilyen olvasónaplót,sokat használ!!!😇

  Válasz
  • Kedves Maja!

   Nem hibás, mert nem az van odaírva, hogy megkérdezik, hanem, hogy megérkezik 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Nekem nagyon tetszett mivel csak a lényeg volt benne. Nem tért el a szöveg az eredetitől. Nagyon köszönöm ZSIRÁF!!!

  Válasz
 7. Kedves Zsiráf!

  Köszönöm, de átolvasva az oldal által közölt rövidített változatot, megoldódott. Kicsit „seggeltem” rajta, és kibogoztam. Köszi, szuper ez az oldal!!!

  Virág

  Válasz
  • Kedves Virág!

   Örülök, hogy sikerült összehozni, na meg, hogy még nem kezdtem neki a válasznak 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
  • Kedves Emi!

   Könnyen lehet, hogy akad benne hiba, és mindig szívesen veszem, ha korrektül jelzik is ezt nekem. Te viszont csak hőbörögtél egyet, ráadásul úgy, hogy ebben az egy mondatodban két helyesírási hiba is van…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Szia Zsiráf!

  Az olvasónapló közepén ott van,hogy : az olvasónaplónak meg nincs vége, kattints a folytatáshoz. Kattingatog mindenhova,de nem csinál semmit. kérlek el tudod mondani,hogy mit csináljak?

  Válasz
  • Kedves Bluepie!

   Ha PC-ről, vagy laptopról vagy, akkor frissítsd az oldalt, és akkor kattinthatóak lesznek a számok. Ha túl sokan vagytok egyszerre az oldalon, akkor néha nem bírja a szerver a terhelést…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 9. Szia. Az első fejezetben véletlenül azt írtad, hogy grundod. De nagyon köszönöm , sokat segített.

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .