Puskin-Anyegin-Olvasónapló

Hatodik fejezet:

A kihívás persze nem a bálon történik, Lenszkij innen még szótlanul távozik.

Barátja távozását Anyegin is észre veszi, és mivel Lenszkij már nincs jelen, így Olga szédítése sem érdekli tovább.

A bálnak lassan vége, Anyegin is hazamegy.

Hősünk meggondolatlan cselekedete, miszerint udvarolni fog Olgának, tragikus események sorozatát indítja el, és sok embernek fog fájni.

Olga észbe kap, hogy nem foglalkozott Lenszkijjel, de már sehol sem találja az ifjút. Lenszkij ugye dühöng és párbajra készül.

Tatjanát is megviseli a dolog, hiszen Anyegin kedvesen bánt vele a bálon, mégis a húgával táncolt, nem szép dolog, de Tatjanát mardossa a féltékenység.

Az egyetlen személy, akit különösebben nem érdekel a dolog, sőt észre se nagyon veszi, hogy mit tett, az maga Anyegin.

A narrátor ekkor egy váratlan fordulattal egy új szereplőt hoz be a történetbe, egy Zareckij nevű férfit.

Ez a Zareckij egy kissé furcsa, kalandos múltú férfi, aki agglegényként él. Egykor vakmerő, bátor katona, aki azonban soha nem vetette meg az italt, a nőket, a kártyát, a mulatságot.

Később lenyugodott kissé, és most vidéken él. Az olvasó először nem is érti, hogy miért került elő Zareckij, de hamarosan minden világossá válik, amikor másnap Zareckij az, aki kézbesíti Anyeginnek Lenszkij párbajra hívó levelét.

A néhány soros levélkében csak a lényeg van: Lenszkij kimérten párbajra hívja Anyegint. Anyegin reflexből válaszol: elfogadja a kihívást, másnap reggel a malom mögött!

Zareckij távozása után azonban Anyegin észbe kap, rájön, hogy hiba volt előző esti húzása, nem lett volna szabad Lenszkij érzelmeivel játszani, hiszen ami neki, Anyeginnak semmit sem jelent, az Lenszkij számára nagyon is fontos.

Anyegin azonban már semmit sem tehet, ha most, miután elfogadta a kihívást, mégsem megy el a párbajra, akkor nevetségessé válik. (Igazából Anyegin valójában még mindig nem méri fel, hogy mit is tett, és annak milyen következményei lehetnek!)

Közben Lenszkij türelmetlenül várja, hogy Zareckij mit intézett, arra számít, hogy Anyegin valamilyen kifogással visszautasítja a kihívást.

Megörül, amikor az érkező Zareckij közli a másnap reggeli időpontot. Lenszkij elhatározza, hogy a párbajig már nem megy el Olgához, de persze nem bírja ki, meglátogatja a lányt.

Lenszkij nagy meglepetésére Olga úgy fogadja, mintha előző este semmi se történt volna, és a férfi rájön, hogy Olga számára valóban csak pár ártatlan táncról volt szó, dehogyis lett hűtlen a lány Lenszkijhez. (Ez is mutatja, hogy Olga azért nem egy összetett lélek…)

Lenszkij persze se Olgának, se Tatjanának nem mondja el, hogy másnap párbajozni fog Anyeginnel, bár a két lánynak feltűnik, hogy a fiatalember a szokottnál csendesebb, mélabúsabb.

Lenszkij végül hazamegy, de persze nem tud aludni, végül egész éjszaka verset ír, és csak hajnalban aludna el, éppen akkor, amikor Zareckij betoppan: ideje indulni, nehogy elkéssenek a párbajról.

Ők ugyan időben jelennek meg, de sokat elárul arról, hogy Anyegint mennyire érdekli az egész, hogy ő viszont igenis elalszik és elkésik, ráadásul párbajsegédjének az inasát Guillot-t hozta magával.

Zareckij kiméri a 32 lépés távolságot, megtöltik a fegyvereket, szembe állnak egymással, majd mindketten lépnek előre négy lépést, de egyikük sem lő.

Újabb öt lépés, amikor eldördül Anyegin fegyvere és mellbe lövi Lenszkijt, aki belehal a sebesülésbe…

Anyegin azonnal kijózanodik, rögtön megérti, mit tett: lelőtte a barátját egy buta tréfa miatt, amit ő se gondolt komolyan.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Puskin-Anyegin-Olvasónapló” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Hello csak jelezni akartam, hogy az 1. oldalon elírtad ezt: „ismerkedtek összes”
    És nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen jó olvasó naplókat csinálsz 🙂

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .