Tamási Áron – Ábel a rengetegben – Olvasónapló – 1. fejezet

Másnap újra eljön Dávid Pali bácsi és bizony könyveket is hoz Ábelnek:

Az egyik Gulliverről szólt, amit későbben, az ősz és a tél folyamán, kétszer is elolvastam. A másiknak A hős fiúk volt a címe, s a negyvennyolcas időket beszélte; a harmadik Petőfi Sándor verseit tartalmazta. Ezenkívül hozott még negyven darab Nick Carter című füzetet, amelyekről akkor még nem is gondoltam volna, hogy később legnagyobb kincseimet képezhessék.”

És bár eredetileg úgy volt, hogy Dávid Pali bácsi az olvasnivalót azért a fáért hozza, amit már elvitt, most mégis több fát akar: a könyvekért egy szekérrel, a füzetekért pedig egy másikkal.

Ábel először nem akar neki adni, de egyrészt a könyvek túlságosan vonzóak a számára, másrészt pedig rájön arra, hogy már belekezdett a csalásba. Már nem szállhat ki, hiszen Dávid Pali bácsi bármikor feljelentheti őt a szeredai banknál.

Végül megszületik az alku, Dávid Pali bácsi megkapja a két szekér fát, cserébe Ábel azt kéri, hogy másnap, amikor a második szekér fáért jön, hozzon még néhány könyvet neki, meg öt Nick Carter füzetet.

Ehhez azt kell tudni, hogy Nick Carter Ábel korának híres amerikai (kitalált) detektívfigurája volt, tulajdonképpen a korabeli James Bond. Történeteit több szerző írta, és újságok mellett önálló füzetekben is megjelentek. Nem túl színvonalas, de nagyon népszerű olvasmányok voltak.

Dávid Pali bácsi távozása után Ábel rögtön neki is lát a Nick Carter füzeteknek, amik annyira lekötik, hogy csak arra figyel fel, hogy besötétedett. Gyorsan ellátja az állatait és a ház körüli teendőket, aztán lámpát gyújt és tovább olvas.

Persze annyira belemerül, hogy végül az egész éjszakát olvasással tölti, megvirrad, mire belefárad a dologba. Éjszaka a 40 füzetből kiolvasott tizenkettőt.

Ábel ekkor nagyon mérges lesz, mert sajátos észjárásával a füzeteket okolja, amiért nem aludt éjszaka. Gyorsan ismét ellátja az állatokat, majd egy kicsit ledől az ágyra, hogy pihenjen.

Persze elalszik és csak arra ébred, hogy Bolha ugat: Ábel örömmel látja, hogy az édesanyja érkezett hozzá látogatóba és húslevest hozott.

A délelőttöt és a délután egy részét az anyjával tölti, megmutogatja neki a birodalmát, de a fegyverekről és a bombákról egy szót sem szól.

Estére az édesanyja hazamegy, ami persze nagyon elszomorítja a fiút: „Hanem azon az estén ismét nagy pálinkaivó lettem.”

Annyira, hogy másnap csak arra tér magához, hogy újra megjött Dávid Pali bácsi, aki hozott egy új könyvet (A szőke hölgy) és 20 darab füzetet, amik Buffalo Bill kalandjait mesélik el.

Ábel erre dühös lesz, pláne, amikor az öreg közli, hogy a füzeteket csak egy harmadik szekér fáért adja, de persze végül mégis belemegy az alkuba. Annyi kér csak, hogy az öreg pótolja ki a könyveket egy kalendáriummal (naptárral) is, ha megint erre jár.

Az öreg távozása után megindul a forgalom is, sokan jönnek fát venni. Annyira, hogy a nap végére Ábelnál már 5000 lej van, ami számára hatalmas összeg.

Kezdi is magát rosszul érezni, hiszen egyedül van az erdő szélén és mindenhol azt hallani, hogy tele van a környék rablókkal (ne feledjük, nem sokkal vagyunk az világháború után), és hiába van puskája, ha nem tudja használni.

A favásárlók áradata egész héten tart, Ábelnek rengeteg  munkája és egyre több pénz van nála.

Szombaton aztán meglátogatja őt az édesapja, és ott marad éjszakára is. Ábel legnagyobb rémületére, este, amikor már betámasztották az ajtót, valaki kopogtat.

Gergely azonban nem ijed meg, nyugodtan kinyitja az ajtót. Három ember áll a ház előtt, hamar kiderül, hogy az egyik a szeredai bank pénztárosa, a másik a szeredai román pap, a harmadik pedig valami Binder úr.

A fejezet olvasónaplójának még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Tamási Áron – Ábel a rengetegben – Olvasónapló – 1. fejezet” bejegyzéshez 28 hozzászólás

 1. Szia Zsiráf!

  Az első fejezet legelső mondatában azt írtad, hogy 1920-ben.
  Nem, azért, hogy kötekedjek, csak szóltam, hogy ki tudd javítani

  Válasz
 2. Lehet csak én nem értem de rögtön az elején „Romániához került. Vegyis, bár Erdély”, nem akarok senkibe vagy semmibe belekötni de az nem „Vagyis”?

  Válasz
 3. Szia kedves Zsiráf!
  Nem akarom az oldalad bántani (eddig minden olvasónaplót innen csináltam és többé kevésbé sikerült is.) De engem nagyon idegesít hogy nem lehet átlépni pár fejezetnél, számomra a 4. fejezet 1. része a legidegesítőbb, ugyanis ott a linket is át kell írni. Amúgy jól össze van szedve csak eléggé zavaró ez a dolog. Ha kijavítod köszönöm! További jó olvasónapló írást! 🙂

  Válasz
 4. Szia Zsiráf!
  találtam egy elírást. Az 1 fejezet 2. részének utolsó előtti bekezdésének utolsó előtti sorában az utolsó előtti szó el van írva. Az van írva hogy „falpaffadt”.

  Ha kijavítod köszi!

  Válasz
 5. szia! amikor megérkeznek a hazhoz akkor az van irva hogy: nem sok választja el ASZ összedőléstől
  azt lehet orvosolni?

  Válasz
 6. Kedves Zsiráf,
  Nagyon jó ez az oldal, teljesen jól összegolalja a lényeget, viszont találtam 2 db hibát az 1. fejezet 6. oldalán:
  – 4. bekezdésben: „Végül megszületik az alku”-nál a K kimaradt
  – 13. vagy 14. bekezdésben: „sokan jönnek” kimaradt a sokan után az N.

  Köszi ha kijavítod 😉

  Válasz
 7. Szia Zsiráf !
  Ez lehet hülye kérdés, de a Szakállast direkt írtad nagybetűvel, vagy arra utal hogy szakáll van az arcán? Vagy ez a vezetékneve?
  Válaszodat köszönöm.

  Válasz
  • Kedves zsigubigule!

   Gondoljuk át logikusan a problémát: a mondat úgy kezdődik, hogy a „A történetet a 15 éves Szakállas Ábel meséli el…”
   15 évesen azért még nem jellemző a szakáll egy fiúra. Ez, valamint az a tény, hogy a Szakállas nagybetűvel van írva, bizony arra enged következtetni, hogy itt bizony egy névről van szó.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 8. Szia! Már írtam innen ki olvasónaplót viszont ott a főszereplők külön ki voltak írva. És érdekelne hogy itt miért nincs külön kiírva a a szereplő és a helyszín.

  Válasz
  • Kedves Petra!

   Mert felesleges… A történet kevés szereplőt mozgat és kevés helyen játszódik.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .