Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló

XI.

Szereplők Időpont Helyszín
A kis Máté
Az öreg Máté
Bogics Markó
Csomay Kapitány
1586 június A bézsenyi udvarház közelében lévő sziget

A kis Máté, az öreg Máté unokája éppen a varsákat szedi fel a csónakjából, amikor szemtanúja lesz, ahogy Bogics Markót üldözik Kales emberei. Az üldözők azt hiszik, hogy Markót lehúzta a lova a mocsárba, azért visszafordulnak.

A kis Máté azonban felismeri a horvát vitézt, aki segített az udvarház megerősítésében és nagy nehezen behúzza a csónakjába a súlyos sebesültet.

Markót arra a kis szigetre viszi, amit az öreg Máté és emberei hoztak rendbe László kérésére. Máté és a nagyapja lefektetik a sebesültet, kitisztítják, bekötik, Máté kenőccsel kenegeti a fejsebét. Markó nemsokára magához tér, első kérdése természetesen az, hogy hol van László, de a kis Máté csak Markót látta.

Markó pillanatok alatt átlátja a helyzetet.

„Kales! – villant a fejében ez az utált név, és Bogics könnyei kicsordultak a tehetetlen dühtől. – Kihívta bajra Lászlót, és eltette láb alól, hogy ott ne lehessen… Isten – tette össze Bogics kezét –, segítsd az elménket, a kardunkat ez ellen az emberbőrben járó sátán ellen!”
Markó elküldi a kis Mátét Fonódra, szóljon Csomay kapitánynak, hogy azonnal jöjjön oda a kis szigetre, ahol Markó fekszik.

A kis Máté gyorsan teljesíti a parancsot, magával viszi Markó kucsmáját is, hogy biztosan higgyenek neki. Még aznap éjszaka vissza is tér Csomay kapitányt kísérve.

Csomay és Markó megbeszélik a dolgokat. Hamar átlátják, hogy Kales azért rabolta el Lászlót, hogy cserébe megkapja Oglu aga kincseit. Bármikor várható tehát, hogy László anyja megkapja a levelet, amiben Kales leírja a feltételeit a cserével kapcsolatban. A kapitány és Markó viszont szeretnék elkerülni, hogy László anyja megtudja, a fia fogságban van.

Ezért a kis Máté kapja a feladatot, hogy éjjel-nappal álljon őrt az udvarház környékén, de úgy, hogy ne vegyék észre. Megvárja, amíg megérkezik a levél, amit valószínűleg megint íjjal-nyíllal fognak odalőni. Megszerzi a levelet és elviszi Fonódra, mielőtt még az udvarházból valaki megtalálja.

Csomay ezután hazamegy  Fonódra. Markó a szigeten marad, mert fejsebe miatt nem szállítható és kezd belázasodni, az öreg Máté megígéri, hogy ápolni fogja.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Fekete István – A koppányi aga testamentuma – Olvasónapló” bejegyzéshez 40 hozzászólás

 1. nagyon jó, köszönöm, rengeteg olvasástól mentettetek meg, 1-2 helyesírási hiba van benne, de nem sok… én azthiszem 3-mat találtam.

  • Kedves Nem Publikus!

   Örülök, ha hasznosnak találtad! Minden hiba visszajelzését szívesen látjuk! 🙂

   üdv:

   Zsiráf

   • Kedves Aky-chan!

    Örülök, ha hasznosnak találtad, hiba pedig mindig marad benne. 🙂

    Üdv:

    Zsiráf

 2. Nagyon jó!Csak lehetne egy olyan rész ahol leírják a szereplőket,és azt hogy pl.:Babocsai László kicsoda.

  • Kedves Valaki!

   Ehhez a regényhez még nem készült el a szereplőlista, de rajta vagyok 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 3. Nagyon sokat segitett! Igaz én már egyszer elolvastam de a nagydolihoz nagy segitség volt! 🙂

  • Kedves Mon Sans!

   Szívesen, örülök, ha használni tudod, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 4. Nagyon szépen köszönöm hogy feltetted ezt. Ugyan elolvastam a könyvet, de ez rengeteget segített a történet rövid leírásában. Szeptembertől új iskolába járok, és ez volt az egyik kötelező a nyárra. A másikhoz is segítségül vettem a te munkádat, és nagyon hamar végeztem vele. Igaz, azt mondták hogy nem lehet a netről leszedni más munkáit, de azt nem mondták hogy nem szabad átdolgozni, és még ebből a lerövidített tartalomból is kiszedni a lényeget. Szóval, szeretném még egyszer megköszönni a munkásságodat, és azt hogy ilyen röviden, de mégis minden lényeget össze szedve segíted a diákok munkáit. 🙂

  • Kedves títeja!

   Szívesen, örülök, ha hasznosítani tudtad az oldal tartalmát, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

 5. Nagyon szépen köszönöm!!! A könyvet nem lett volna időm kiolvasni, ez nagyon sokat segített.

 6. Én későn tudtam meg hogy miből kell és kettő napom volt rá hogy megirjam és nélküled soha nem sikerült volna negyvennyolc óra alatt megírom.:). B)

 7. Kedves zsiráf! Nagyon köszi hogy felraktad ezt az olvasónaplót, sok olvasástól mentett meg! Nagyon hasznos volt! 🙂

 8. Köszönöm a feltöltést! ? Ma lesz ebből a könyvből versenyem, és nem lett volna időm elejétől a végéig gondosan elolvasni!❤ Mégegyszer köszönöm!??

  • Kedves Richi!

   Dehogy, minden második fejezetet kihagytam, hogy izgalmasabb legyen! 🙂

   Persze, hogy az egész könyv olvasónaplója…

   Üdv:

   Zsiráf

 9. Kedves Zsiráf!
  Köszönöm ezt az oldalt, hogy létrehoztad, nagyon sokat segített.
  Azért írok, mert találtam egy apró hibát: “Ezét most levélben…”
  Kimaradt egy “r” betű.
  Köszi az oldalt még egyszer!

 10. Kedves Zsiráf!

  Eddig csak a 4. fejezetig jutottam e lde te tetszik hogy ilyen rövid tömör. amikor 6.os voltam az Egri Csillagokat is tőled olvastam. Olyan jó hogy te ezt elkezdted. Megsegíted a 7. évfolyamot. Köszönöm!

  MÉGEGYSZER NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!!:-]

 11. Élet mentö volt ez az olvasónapló mert a tanárunk úgy gondolta 4 nap alatt ki tudnánk olvasni az egész könyvet, de hát nem tudtuk így az olvasónaplóhoz fordultunk, nagyon hasznosnak találtuk. Az egész osztályom nevében köszönetet mondok önnek.

  • Kedves B-sek!

   Nagyon szívesen, örülök, hogy használni tudtátok, gyertek máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..