Gregorics Pál jellemzése

A harcok végén visszatér Besztercebányára. Ekkor azonban már egy másik Gregorics van előttünk, megváltozott:

„A lezajlott csaták után, a síri csöndes időkben újra visszatért Besztercére, s valóságos ember­gyűlölő lett. Nagy, ócska kőházából ki sem mozdult. Nem gondolt többé se szereplésre, se házasságra.”

Itt akár véget is érhetne Gregorics története, megtette a kötelességét, simán leélhetné így az egész életét. Történik azonban valami, ami hatással lesz az egész regény cselekményére:

„Az történt vele is, ami az agglegényekkel rendesen, beleszeretett a szakácsnéjába.  […]

Wibra Anna nagy, tagbaszakadt fehérszemély volt, valahonnan Detváról, ahol a férfiak egy ölnél kezdődnek, akárcsak hatalmas erdők szálfái; az arca elég takaros, de azonfelül szépen szokott esténkint dalolni, mikor az edényeket elmosogatta.”

A kapcsolat – némi ellenkezés után – Wibra Annának sincs ellenére. Természetesen Besztercebánya lakossága rögtön pletykálni kezd a dologról:

„- Egy Gregorics és egy szolgáló! Szörnyűség! Ilyesmi tán nem is történt soha a világon!”

Mi persze tudjuk, hogy történt már ilyen, sőt még ilyenebb is a világon…

Gregoricsot pedig most már pont nem érdekli, hogy mit gondolnak róla az emberek, pedig a pletyka még tovább erősödik, amikor hamarosan egy kisfiút is látnak a Gregorics házban.

Figyeljük meg, mennyire megváltozik Gregorics viszonya a külvilághoz. Korábban, fiatal korában mindig a külső körülményeknek, az embereknek – ma úgy mondanánk, hogy a bulvárnak – akart megfelelni. Most már nincsenek ilyen vágyai.

Fia iránti szeretete

A kisfiúról hamar kiderül – Gregorics testvérei derítik ki –, hogy Wibra Györgynek hívják. Vagyis Gregorics Pál és Wibra Anna törvénytelen fia. Gregorics pedig minden embergyűlölete és mogorvasága ellenére imádja a fiút, a körülményekhez képest a lehető legjobb neveltetésben részesíti.

Wibra Gyurinak a történet szempontjából itt még nem sok jelentősége van. Az örökségre makacsul ácsingózó Gregorics testvérek szerint sem jelent veszélyt, hiszen törvénytelen fiúról van szó. Vagyis nem házasságban született gyermekről, ezért viseli az anyja nevét és ezért nem örökölhet az apja után. Jó eséllyel tehát az örökség a (fél)testvéreké lesz.

Gyuri azonban okos, erős, jóképű fiatalemberré serdül. Gregorics pedig eljátszik a gondolattal, hogy törvényesíti fiát és kapcsolatát Annával. Vagyis feleségül veszi szakácsnéját és nevére veszi a fiút. Ezzel persze Gregorics testvérei elesnének az örökségtől, vagy legalábbis jóval távolabbra kerülnének tőle.

Gregorics Pál jellemzésének még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Gregorics Pál jellemzése” bejegyzéshez 24 hozzászólás

  • Kedves Tofei Noémi!

   „A lezajlott csaták után, a síri csöndes időkben újra visszatért Besztercére, s valóságos ember-gyűlölő lett. Nagy, ócska kőházából ki sem mozdult. Nem gondolt többé se szereplésre, se házasságra. Az történt vele is, ami az agglegényekkel rendesen, beleszeretett a szakácsnéjába. Egyszerűsíteni a dolgokat, egyszerűsíteni és folyton egyszerűsíteni. Ez a haladás, ez a bölcsesség. Ez volt az ő teóriája is már.
   Egy asszony arra kell, hogy kiszolgálja az embert, egy pedig arra kell, hogy szeresse az ember. Ez tehát összesen két asszony. De miért ne lehetne ez a két asszony egy személyben is?”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 1. Én elolvastam a könyvet meg a filmet is megnéztem. És mégis vannak benne olyan részek amiket nem vettem eszre vagy nem figyeltem rá. Sokat segitettél. Köszi.

  Válasz
 2. Szia!
  Gregoricsot miért hívták a kosarak királyának? Annyiszor kosarazták ki hogy már ez lett a neve?

  Válasz
  • Kedves Dorry!

   Így van! 🙂
   „Kezdett járogatni egyes házakhoz, ahol csinos lányok voltak, s hol őt mint jó partit, szívesen fogadták, de az intrikus féltestvérei, akik mindig remélték, hogy a vézna, köhécselő emberke egyszer mégis meghal, minden szövődő viszonyát elrontották hallatlan ravaszsággal és cselekkel, úgyhogy Gregorics Pál annyi kosarat kapott egymásután, hogy elhíresült róluk az egész országrészben. Később talán akadtak volna leánykák, akiket már nagyon nyomott a párta, de ezeket már a szégyen tartotta vissza. Hogyisne? Hozzámenni ahhoz a legényhez, aki már annyi leánynak nem kellett. Ki akar a kosarak királyának az királynője lenni? No, ugyan senki sem!… ”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Szia! Tudnál ebben segíteni?
  -Gregorics Pál cselszövése, pénzsóvár rokonai kijátszására, megtévesztésére
  Előre is köszönöm!

  Válasz
 4. Szia zsiráf!
  Nagyon tetszik az oldal meg minden kaptam tegnap miattad egy négyest amit nagyon köszönök!
  Viszont lenne egy kérdésem…
  Milyen esemény zökkenti ki Gregoricsot az életmódjábol és mi lesz belőle?
  Előre is nagyon köszönöm

  Válasz
  • Kedves Ádám!

   Hm…Kicsit homályos a kérdés, de szerintem a szabadságharc és kém.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Szia Zsiráf remélem tudsz segíteni!!
  Egy 9-10 mondatos fogalmazást kéne írni Gregorics Pál egyik kém küldetéséről.
  Előre is köszönöm

  Válasz
 6. Szia Zsiráf!

  Nekem az lenne a kédesem, hogy tudnál pár dolgot mondani Gregorics Pál óvatossági hóbortjairól, Wibra Gyurival kapcsolatban? Nagyon jó lenne, ha válszolnál! Előre is köszi!

  Válasz
  • Kedves 😈🐙Emma!

   „Megállapított egy új rendszert. A védelem taktikáját. És ez kegyetlen és bolond taktika volt. Ráparancsolt a fölébredt fiúra, hogy szólítsa őt ezentúl tekintetes úrnak, és ne szeresse többé. […]
   Valóságos óvatossági hóbortba esett. Kupeczkyt odavette a házhoz, és annak éjjel-nappal ügyelnie kellett a fiúra s minden ételt előbb megkóstolni. Ha a fiú kiment a zárt kapujú házból, előbb levetkőztették otthon, a bársonyzekét meg a csinos lakkcipőket lehúzták róla, hadd szaladgáljon odakünn mezítláb, rongyosan (külön ócska, piszkos ruhát szereztek be erre) […]
   Sőt, hogy teljesen eláltassa a rokonokat, a Mari testvére, férjezett Panyókiné egyik fiacskáját felkarolta, hogy ő fogja oskoláztatni. El is vitte Bécsbe a Teréziánumba, tartotta úri fénnyel, hercegek, grófok gyermekei közt, a többi unokaöcsöknek is egyre küldözgette az ajándékokat, úgyhogy a Gregoricsok, akik sohase szerették Pál öccsüket, kezdtek vele apránként kibékülni.
   – Nem rossz ember – mondogatták -, csak nagy szamár.
   Magát a kis Gyurit, mikor megjött a latin iskolák sora, elküldték messze eső országrészekbe, Szegedre, Kolozsvárra, ahova a rokonok ármánya el nem érhet. Ilyenkor Kupeczky is eltűnt a városból nagy titokban. ”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .