Gregorics Pál jellemzése

Ekkor viszont újabb váratlan esemény történik, ami ismét fordít egyet az eseményeken. Gyuri ugyanis megbetegszik és bár az orvosnak sikerül meggyógyítania, bizalmasan elárulja Gregoricsnak, hogy a fiú tünetei alapján mérgezésre gyanakszik. Gregorics megijed, elgondolkozik és az egyetlen logikus következtetésre jut: testvérei akarták megmérgezni a fiút, megoldva ezzel az öröklés problémáját.

Gregorics elhatározza, hogy megvédi Gyurit, ezt pedig – szerinte – csak egy módon teheti meg: nem veszi feleségül az anyját és nem törvényesíti a gyereket. Ezzel próbálja meg elkerülni, hogy a testvérei továbbra is potenciális ellenséget, vetélytársat lássanak benne. Más kérdés, hogy a házasság meghiúsulásában az is szerepet játszik, hogy Anna leesik egy létráról és örök életére sánta marad, azaz optikailag már nem feltétlenül felel meg egy vagyonos ember feleségének…

Figyeljünk meg két dolgot:

 • Semmi bizonyíték nincs a mérgezésre, arra meg pláne nincs, hogy azt Gregorics testvérei követték volna el. Az orvos csak a sejtéseit közli Gregoriccsal, aki viszont ezt nagyon komolyan vaszi. Tényként kezeli, hogy a fiát meg akarták ölni.
 • Mennyire másként alakult volna Gyuri élete, ha nincs ez a betegség (mérgezés?). Akkor nagy valószínűséggel Gregorics törvényesen is a fiává fogadta volna, ezzel nagy vagyon örökösévé téve fiát. Pech…

Ennyivel azonban nem elégszik meg Gregorics. További biztosítékot eszel ki, hogy megvédje fia életét. Ez pedig a távolság. Vagyis Gyurit a lehető legmesszebbre – Szegedre – küldi tanulni, hogy ne legyen a testvérei közelében, így akadályozva meg egy esetleges újabb gyilkossági kísérletet.

„Kétségkívül volt valami túlzás e roppant elővigyázatban. De hisz éppen a túlzások képezték a Gregorics Pál alapjellemét. Örökké a határmezsgyén járt. Ha valami bátor dologra adta magát, merészebb volt az ördögnél, s ha megszállotta a félelem, ezer rémet látott elősuhogni minden szögletből. A szeretete is túlzott volt a Gyuri iránt, a félelme is túlzott volt a Gyuri miatt, de erről ő nem tehetett.”

Emellett Gregorics egy furfangos tervet eszel ki, amivel meg tudja téveszteni testvéreit, de Gyuri anyagi biztonságát is el tudja érni. Sorban eladogatja birtokait és azt terjeszti, hogy az értük kapott pénzért csehországi uradalmat vásárolt. A valóságban azonban bankba teszi a pénzt, az erről szóló utalványt pedig esernyője nyelébe rejti. Erről még lesz szó a későbbiekben.

Annak érdekében pedig, hogy testvéreit megtévessze, kőművesekkel befalaztat egy hatalmas vasüstöt a „Libanon” falába. A „Libanon” egy libanoni cédrusokkal körülvett kis birtok egy kőházzal, ami Gyuri öröksége lesz. Gregorics ugyanis számít arra, hogy a vasüst története testvérei fülébe jut és azok egymásra licitálva próbálják majd megszerezni a kis kőházat. Ez pedig így is történik, felverik a birtok árát, ezzel komoly bevételhez juttatva Gyurit.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy Gregorics Pál valóban szereti, sőt rajong a fiáért. Minden szempontból igyekszik biztosítani a fia életét, jövőjét. Más kérdés, hogy bár a cél érthető és dícsérendő, nem biztos, hogy Gregorics a megfelelő eszközöket alkalmazza. Ez persze jellemének szélsőségekre hajlamos tulajdonságaiból ered, amiről nem tehet, de tény, hogy különcségei a jövőben inkább megnehezítik Wibra Gyuri életét, nem pedig megkönnyítik.

Gregorics Pál jellemzésének még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Gregorics Pál jellemzése” bejegyzéshez 24 hozzászólás

  • Kedves Tofei Noémi!

   „A lezajlott csaták után, a síri csöndes időkben újra visszatért Besztercére, s valóságos ember-gyűlölő lett. Nagy, ócska kőházából ki sem mozdult. Nem gondolt többé se szereplésre, se házasságra. Az történt vele is, ami az agglegényekkel rendesen, beleszeretett a szakácsnéjába. Egyszerűsíteni a dolgokat, egyszerűsíteni és folyton egyszerűsíteni. Ez a haladás, ez a bölcsesség. Ez volt az ő teóriája is már.
   Egy asszony arra kell, hogy kiszolgálja az embert, egy pedig arra kell, hogy szeresse az ember. Ez tehát összesen két asszony. De miért ne lehetne ez a két asszony egy személyben is?”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 1. Én elolvastam a könyvet meg a filmet is megnéztem. És mégis vannak benne olyan részek amiket nem vettem eszre vagy nem figyeltem rá. Sokat segitettél. Köszi.

  Válasz
 2. Szia!
  Gregoricsot miért hívták a kosarak királyának? Annyiszor kosarazták ki hogy már ez lett a neve?

  Válasz
  • Kedves Dorry!

   Így van! 🙂
   „Kezdett járogatni egyes házakhoz, ahol csinos lányok voltak, s hol őt mint jó partit, szívesen fogadták, de az intrikus féltestvérei, akik mindig remélték, hogy a vézna, köhécselő emberke egyszer mégis meghal, minden szövődő viszonyát elrontották hallatlan ravaszsággal és cselekkel, úgyhogy Gregorics Pál annyi kosarat kapott egymásután, hogy elhíresült róluk az egész országrészben. Később talán akadtak volna leánykák, akiket már nagyon nyomott a párta, de ezeket már a szégyen tartotta vissza. Hogyisne? Hozzámenni ahhoz a legényhez, aki már annyi leánynak nem kellett. Ki akar a kosarak királyának az királynője lenni? No, ugyan senki sem!… ”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Szia! Tudnál ebben segíteni?
  -Gregorics Pál cselszövése, pénzsóvár rokonai kijátszására, megtévesztésére
  Előre is köszönöm!

  Válasz
 4. Szia zsiráf!
  Nagyon tetszik az oldal meg minden kaptam tegnap miattad egy négyest amit nagyon köszönök!
  Viszont lenne egy kérdésem…
  Milyen esemény zökkenti ki Gregoricsot az életmódjábol és mi lesz belőle?
  Előre is nagyon köszönöm

  Válasz
  • Kedves Ádám!

   Hm…Kicsit homályos a kérdés, de szerintem a szabadságharc és kém.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Szia Zsiráf remélem tudsz segíteni!!
  Egy 9-10 mondatos fogalmazást kéne írni Gregorics Pál egyik kém küldetéséről.
  Előre is köszönöm

  Válasz
 6. Szia Zsiráf!

  Nekem az lenne a kédesem, hogy tudnál pár dolgot mondani Gregorics Pál óvatossági hóbortjairól, Wibra Gyurival kapcsolatban? Nagyon jó lenne, ha válszolnál! Előre is köszi!

  Válasz
  • Kedves 😈🐙Emma!

   „Megállapított egy új rendszert. A védelem taktikáját. És ez kegyetlen és bolond taktika volt. Ráparancsolt a fölébredt fiúra, hogy szólítsa őt ezentúl tekintetes úrnak, és ne szeresse többé. […]
   Valóságos óvatossági hóbortba esett. Kupeczkyt odavette a házhoz, és annak éjjel-nappal ügyelnie kellett a fiúra s minden ételt előbb megkóstolni. Ha a fiú kiment a zárt kapujú házból, előbb levetkőztették otthon, a bársonyzekét meg a csinos lakkcipőket lehúzták róla, hadd szaladgáljon odakünn mezítláb, rongyosan (külön ócska, piszkos ruhát szereztek be erre) […]
   Sőt, hogy teljesen eláltassa a rokonokat, a Mari testvére, férjezett Panyókiné egyik fiacskáját felkarolta, hogy ő fogja oskoláztatni. El is vitte Bécsbe a Teréziánumba, tartotta úri fénnyel, hercegek, grófok gyermekei közt, a többi unokaöcsöknek is egyre küldözgette az ajándékokat, úgyhogy a Gregoricsok, akik sohase szerették Pál öccsüket, kezdtek vele apránként kibékülni.
   – Nem rossz ember – mondogatták -, csak nagy szamár.
   Magát a kis Gyurit, mikor megjött a latin iskolák sora, elküldték messze eső országrészekbe, Szegedre, Kolozsvárra, ahova a rokonok ármánya el nem érhet. Ilyenkor Kupeczky is eltűnt a városból nagy titokban. ”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .