William Shakespeare – Szentivánéji álom – Olvasónapló

Második felvonás második szín

Szereplők Helyszín
Titánia
Oberon
Lysander
Hermia
Puck
Demetrius
Heléna
„A liget más része”

Eközben a ligetnek egy másik részén Titánia és a kíséretébe tartozó tündérek ütik el a napot a szokásos szórakozásaikkal: énekelnek, táncolnak, vigadnak.

Titánia hamarosan belefárad a vidámságba, ráparancsol a tündérekre, hogy hagyják magára, majd lefekszik aludni.

Érkezik Oberon, aki csak erre várt, és végrehajtja a tervét, az alvó Titánia szemébe csavarja a virág nedvét:

OBERON
Amit e szem ébren lát,
Annak hasson bűve rád,
Azt szeresd meg, azt imádd;
Tigris, medve, macska bár
S lenne vadkan, leopárd:
Véld, hogy az szerelmi pár.
Kelj, ha ilyes erre jár.”

Oberon eltűnik, érkezik Lysander és Hermia.

A két szerelmes tehát végrehajtotta tervük első részét, találkoztak a ligetben, hogy innen szökjenek tovább Lysander nagynénjéhez.

A baj csak az, hogy eltévedtek az erdőben, és ezt Lysander nem is titkolja Hermia előtt. Éhesek, elfáradtak és álmosak, ezért úgy döntenek, hogy ledőlnek egy kicsit aludni.

Kisebb szóváltásba is keverednek, mert Hermia közli Lysanderrel, hogy amíg meg nem tartják az esküvőt, addig Lysander tartsa meg az illő távolságot: feküdjön egy kicsit távolabb a lánytól.

Lysander egy kicsit értetlenkedik, hiszen éppen azért szöktek el, hogy összeházasodjanak, miért ne feküdhetne le akkor a szerelme mellé.

Hermia azonban hajthatatlan: biztos, ami biztos, Lysander feküdjön csak messzebb.

A két fiatal tehát lefekszik aludni.

Érkezik Puck, akinek már elege van: az egész erdőt össze-vissza járta, hogy eleget tegyen Oberon parancsának és megtalálja az athéni ruhába öltözött férfit és nőt.

Puck azonban megörül, mert most végre megtalálta őket: gyorsan végre is hatja a feladatot, cseppent a virág nedvéből a férfi szemébe.

És Puck ezzel akaratán kívül óriási hibát követett el, hiszen rossz pár férfi tagjának a szemébe cseppentett!

Oberon ugyanis Demetrius és Heléna beszélgetését hallgatta ki, nem pedig Lysanderét és Hermiát. Mivel azonban Puck egyikkel sem találkozott, tehát nem ismeri őket, ő csak egy athéni ruhás férfit és nőt keresett.

Mivel pedig Lysander és Hermia Athénből szöknek, tehát athéni ruhát viselnek, ezért Puck joggal gondolhatta azt, hogy őket keresi, és Lysander szemébe kell cseppentenie. Pedig ugye nem.

Érkezik Demetrius és Heléna is, pontosabban Demetrius most már fut Heléna elől, aki üldözi őt a szerelmével.

Demetriusnál pedig most jött el az a pont, hogy teljesen elege lesz abból, hogy Heléna képtelen megérteni, hogy nem szereti őt: halálosan megfenyegeti a lányt, hogy ne merje követni, majd tovább szalad.

Heléna pedig ott marad egyedül az erdőben.

Azaz csak azt hiszi, hogy egyedül van, mivel hamarosan megpillantja Lysandert a földön fekve. (Hemiát nem látja, hiszen a lány akarata volt, hogy Lysander tőle távolabb aludjon)

Helána először azt hiszi, hogy Lysander meghalt, ezért megkönnyebbül, amikor rázogatására a férfi felébred.

Igen ám, de Puck cseppentett a szerelmet hozó virág nedvéből Lysander szemébe, aminek ugye az a fő tulajdonsága, hogy Lysander abba lesz szerelmes, akit először meglát.

Ez pedig nem más, mint Heléna… A Puck által elindított félreértés tehát kezd tovább gyűrűzni…

Lysander felpattan és rögtön szerelmet vall Helénának. A lány persze ezt nem érti, hiszen Lysander eddig Hermiába volt szerelmes.

Lysander azonban egyre csak azt bizonygatja, hogy soha nem szerette igazából Hermiát, mindig is Helénáért lángolt a szíve!

A szerencsétlen Heléna lassan kétségbe esik, nem elég, hogy Demetrius nem foglalkozik vele, most meg Lysander vall neki szerelmet.

Heléna a szerinte egyetlen logikus következtetésre jut: biztos benne, hogy Lysander csak gúnyt űz belőle és elszalad.

Lysandernél azonban dolgozik a virág nedve, lepillant a még mindig alvó Hermiára, megállapítja, hogy semmit sem érez iránta, majd Heléna után szalad.

Ekkor ébred fel Hermia és veszi észre, hogy egyedül maradt, szerelme, Lysander, sehol sincs. Persze rögtön arra gondol, hogy Lysander hűtlen lett és elhagyta, ezért a férfi keresésére indul.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .