William Shakespeare – Szentivánéji álom – Olvasónapló

Negyedik felvonás első szín

Szereplők Helyszín
Oberon
Titánia
Puck
Demetrius
Lysander
Hermia
Heléna
Theseus
Hippolyta
Egéus
Ugyanott, mint az előző színben

Még mindig a ligetben vagyunk, most Oberont követjük, aki megkereste Titániát.

Titánia pedig a szerelemvirág nedvének köszönhetően még mindig a szamárfejű Zubolyba szerelmes.

Zuboly ugyan nem érti, hogy ez hogyan lehetséges, de azért maximálisan kihasználja a helyzetét: kiélvezi a tündérkirálynő cirógatását, és ugráltatja a tündéreket.

Végül az édes semmittevésben elfárad és kiadja az utasítást, hogy hagyják aludni. Zuboly és Titánia tehát elalszanak.

Oberon kajánul figyeli az elvarázsolt Titánia szerelmét a szamárfejű ember iránt. Közben megjön Puck és jelenti, hogy mindent elrendezett, parancs szerint.

Oberon pedig elmondja, hogy közben megszerezte a fiút, akit apródjának akart, tehát ideje mindent visszacsinálni: ő cseppent az ellenszerből Titánia szemébe, Puck pedig varázsolja vissza Zuboly rendes fejét a helyére, és intézze el, hogy Zuboly az egészre csak mint egy rossz álomra emlékezzen.

Így is történik, Titánia felébred, és borzadva jelenti ki, hogy azt álmodta, hogy egy szamárba volt szerelmes…

Oberon jobbnak látja, ha inkább csendben marad, mint ahogy azt sem árulja el Titániának, hogy közben megszerezte tőle a fiút.

De Titánia annyira megkönnyebbül, hogy a szamár iránti szerelem csak álom volt, hogy nem is firtatja nagyon az eseményeket.

Oberon, Titánia és Puck távoznak.

Érkezik kíséretükkel együtt Theseus, Hippolyta és Egéus, akik eredetileg vadászni indultak az erdőbe. Egéus döbbenten fedezi fel a ligetben alvó lányát, Hermiát, majd sorban a többieket: Demetriust, Lysandert és Helénát. Mi történt itt?

Theseus ebből nem csinál nagy dolgot, meg egyébként is, éppen aznapig adott határidőt Hermiának, hogy döntsön: elfogadja-e Demetrius kézkérését, meghal, vagy Vesta-szűz lesz,

A nagy zajra és lármára a két ifjú és a két hölgy fel is ébrednek, teljes a zavarodottságuk, senki sem emlékszik rá, hogy hogy kerültek oda.

Végül Lysander az, aki elsőnek próbálja összefoglalni Theseus kérdésére, hogy mi történt. Lysander bevallja, hogy szökést terveztek (és félig kiviteleztek) Hermiával, céljuk az volt, hogy Lysander nagynénjéhez meneküljenek és ott házasodjanak össze.

Egéus, Hermia apja természetesen erre kiborul, hiszen ezzel aztán végképp semmibe vették az ő atyai hatalmát. Meg egyébként is, Hermiát mindenképpen Demetriushoz akarja adni.

Ekkor szól közbe Demetrius, és meséli tovább a történéseket: Hermia elárulta Helénának a szökés tervét, Heléna pedig elmesélte Demetriusnak, aki a ligetbe jött (nyomába a szerelmes Helénával). Ezután azonban, Demetrius sem érti hogyan, de szerelme Hermia iránt teljesen elpárolgott, és rájött, hogy Helénát szereti.

Az olvasó persze tudja, hogy ez nem véletlen, hiszen Demetrius szemébe Puck cseppentett a szerelemvirág nedvéből, az már egy másik kérdés, hogy csak félreértésből, igazából Lysanderébe kellett volna + Demetrius nem kapott az ellenszerből.

Theseus tulajdonképpen megkönnyebbül, hiszen Demetrius vallomása azt jelenti, hogy minden jóra fordult, és neki nem kell királyi hatalmánál fogva halálra ítélni Hermiát engedetlenség miatt.

Theseus ennek annyira megörül, hogy kijelenti, hogy aznap nem csak az ő (vagyis Theseus és Hippolyta) esküvőjét fogják megtartani, hanem Lysanderét és Hermiáét, valamint Demetriusét és Helénáit is, tehát hármas lagzi lesz.

Theseus, Hippolyta és Égeus a kíséretükkel együtt elvonulnak. Demetrius, Lysander, Hermia és Heléna hátramarad és kissé értetlenül bámulnak egymásra, nem igazán értik, hogy mi is történt.

Eddig álmodtak, vagy most álmodnak, és valóban azt mondta-e a fejedelem, hogy aznap vele együtt megtartják az esküvőt? Végül persze győz az öröm, ők is megindulnak vissza Athénba.

A ligetben csak a szerencsétlen, még mindig alvó Zuboly maradt, aki most ébredezik. Zuboly még annyira sem tudja értelmezni, hogy mi is történt vele.

Annyi biztos, hogy próbálni jött a társaival a ligetbe, aztán elaludt, és azt álmodta, hogy szamárrá változott. Ez végül is többé-kevésbé igaz is…

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .