William Shakespeare – Szentivánéji álom – Olvasónapló

Harmadik felvonás első szín

Szereplők Helyszín
Az athéni kézművesek:

 • Zuboly Miklós, a takács
 • Dudás Ferenc, „fúvó-foldozó”
 • Ösztövér Róbert, a szabó
 • Orrondi Tamás, az üstfoldozó
 • Vaskor
 • Gyalu, az asztalos

Puck
Titánia
A tündérek:

 • Pókháló
 • Mustármag
 • Babvirág
„Ugyanott. A tündérkirálynő alva.”

Továbbra is az Athén melletti liget a helyszín.

Érkeznek az athéni amatőr (és nem túl okos) színjátszók, hogy az előzetes tervek szerint a ligetben elpróbálják a Pyramus és Thisbe tragikus sorsáról szóló darabot.

További infókat kapunk arról, hogy a kézművesek mennyire nem értenek a színházhoz:

 • Egyiküknek eszébe jut, hogy a darabban szerepel egy oroszlán is. Viszont mi van akkor, ha a nézők majd megijednek egy oroszlántól? Megoldás: előzetesen be kell jelenteni, hogy a darabban nincs igazi oroszlán, hanem egy ember személyesíti meg az oroszlánt…
 • Azt is veszélyesnek tartják, hogy Pyramusnak a darabban meg kell halnia. Mi van, ha a nézők megijednek, hogy tényleg leszúrták Pyramust? Megoldás, mint az előbb: előzetesen azt is bejelentik, hogy a darab során senki sem fog igazából meghalni…
 • Problémát okoz az is, hogy a darabban van egy magas kőfal, aminek két oldalán áll Pyramus és Thisbe. Mivel a művet zárt helyen fogják előadni, ezért felmerül a következő probléma: hogyan vigyenek be egy színházterembe egy nagy kőfalat? Megoldás: személyesítse meg egy ember a kőfalat!

Nagy nehezen tehát megoldanak minden felmerülő problémát, kezdődhet a próba.

Érkezik Puck, akinek alapvető tulajdonsága a kíváncsiság, meglesi tehát a darabot próbáló amatőröket.

Akik amatőrként is viselkednek: már a próba is katasztrófa, senki sem tudja rendesen a szerepét, félre beszélnek rosszkor szólalnak meg, stb…

Puck hamar felméri, hogy itt pocsék színészek próbálnak egy pocsék darabot, és mivel el is unja magát, ezért az éppen tétlenül ácsorogó Zubolynak (aki egyébként Pyramust alakítja) szamárfejet varázsol.

Amikor a szamárfejű Zubolyt meglátják a társai, akkor persze megijednek tőle, és miután hiába szólnak Zubolynak, az nem hisz nekik, inkább elszaladnak.

Zuboly nem érti, hogy mi történik körülötte, kínjában énekelni kezd, amivel viszont felébreszti a közelben alvó Titániát.

Tehát akaratlanuk megint Puck az, aki csavart egyet az eseményeken. Titánia szemébe ugyanis korábban Oberon cseppentett a szerelemvirág nedvéből, és Titánia – mindenki vesztére – a szamárfejű Zubolyt pillantja meg ébredés után először, tehát belé lesz szerelmes.

Zuboly legnagyobb meglepetésére egy gyönyörű tündér áll előtte, aki szemmel láthatóan fülig szerelmes belé.

Titánia szépnek, okosnak, bölcsnek, szép dalúnak nevezi Zubolyt, akiről persze sok minden elmondható, de éppen ezek nem…

Bár Zuboly nem érti, hogy mi és miért történik, de azért élvezi azt a figyelmet és törődést, amiben Titánia részesíti. Pláne, amikor a tündérkirálynő kiadja a parancsot a kíséretéhez tartozó tündéreknek, hogy a „szépséges” Zubolynak minden kívánságát teljesíteni kell.

Zuboly pedig ezt ki is használja, elkezdi ugráltatni a tündéreket, akiket név szerint is megismerünk: Babvirág, Pókháló és Mustármag.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .