William Shakespeare – Szentivánéji álom – Olvasónapló

Harmadik felvonás második szín

Szereplők Helyszín
Oberon
Puck
Demetrius
Lysander
Hermia
Heléna
„A liget más része”

A liget egy másik részén ezalatt Oberon töpreng azon, hogy vajon felébredt-e már Titánia, és vajon a varázslének köszönhetően kibe szeretett bele?

Pont jókor érkezik tehát Puck, akitől Oberon a fejleményeket tudakolja. Puck pedig összefoglalja az eseményeket:

Nem messze attól a helytől, ahol Titána aludt, egy athéni kézművesekből álló színjátszó csoport próbált egy darabot, amit majd Theseus és Hyppolita esküvőjén akarnak előadni.

Puck pedig kihasználta a lehetőséget és szamárfejet varázsolt a Pyramost alakító Zuboly fejére, aminek nagy kavarodás lett az eredménye. Zuboly társai megrémültek és elszaladtak, a lármára pedig felébredt Titánia, aki most a szamárfejű Zubolyba szerelmes.

Oberon jól szórakozik a történeten, majd azt tudakolja, hogy Puck végrehajtotta-e a parancsát: cseppentette az athéni ruhás ifjú szemébe, hogy az beleszeressen az érte rajongó lányba.

Puck közli, hogy ezt is végrehajtotta. És az olvasó tudja, hogy valóban így tett, csak éppen nem a megfelelő athéni ruhás ifjú szemébe csöppentett: Demetriuséba kellett volna, hogy beleszeressen Helénába, de helyette Lysandert találta meg.

Hamarosan ki is derül, hogy valami nem stimmel, mert érkezik Demetrius és Hermia. Oberon rögtön felismeri Demetriust, de Puck zavartan közli, hogy ő nem ennek a férfinek a szemébe csöppentett.

A félreértést egyelőre nem tudják tisztázni, mert odaérnek a fiatalok. Demetrius hevesen bizonygatja szerelmét Hermiának, akit azonban sokkal jobban érdekel az, hogy hová tűnhetett Lysander?

Demetriust vádolja azzal, hogy féltékenységében biztos megölte Lysandert, amíg Hermia aludt, más oka nem lehet, hogy a férfi eltűnt, mire Hermia felébredt.

Demetrius tagad, ő ugyan egy ujjal sem nyúlt Lysanderhez, de Hermia nem hiszen neki, végül faképnél hagyja Demetriust.

Demetrius jobbnak látja nem követni a lányt, amíg az ilyen dühös és gyilkossággal vádolja. Meg egyébként is elfáradt, ezért lefekszik és elalszik.

Előjön Oberon és Puck. A tündérkirály számára most már világos, hogy mi történt: Puck hibázott, nem jó férfi szemébe cseppentett.

Ezt helyre kell hozni, ezért Oberon utasítja Puckot, hogy kerítse elő Helénát. Amíg Puck oda van, hogy teljesítse a feladatot, addig Oberon cseppent a virág nedvéből Demetrius szemébe. A terv szerint, ha Puck végre meghozza Helénát, akkor Demetrius őt pillantja meg először, tehát szerelmes lesz belé.

Puck hozza is Helénát (vagyis inkább láthatatlanul arra felé csalja Helénát, ahol Demetrius alszik, hiszen tündérekről van szó), a baj csak az, hogy Heléná sarkában meg ott lohol Lysander, aki Puck baklövésének köszönhetően szerelmes a lányba.

Lysander továbbra is a szerelmét bizonygatja Helénának, és azt, hogy soha nem is volt szerelmes Hermiába. Heléna pedig továbbra is meg van győződve róla, hogy Lysander gúnyt űz belőle.

Ekkor ébred fel Demetrius, aki megpillantva Helénát, rögtön szerelmes lesz belé.

A helyzet tehát tovább bonyolódott:

Az alapfelállás szerint Demetrius és Lysander mindketten Hermiába voltak szerelmesek. Hermia Lysander szerette, Helána pedig Demetriust, aki viszont nem szerette Helánát.

Most Puck szerencsétlenkedésének köszönhetően felfordult minden: Demetrius és Lysander a szerelemvirág nedvének köszönhetően mindketten Helénába szerelmesek, aki nem érti, hogy mi is történik.

Demetrius szerelmet vall Helénának, aki még jobban kiborul: nem elég, hogy eddig (szerinte) Lysander űzött gúnyt belőle, hanem most már Demetrius is. Igaz, hogy eddig minden vágy az volt, hogy Demetrius viszonozza a szerelmét, de a férfi eddig erre nem volt hajlandó, mit történhetett, hogy most meg egyszeriben szerelmet vall neki?

Demetrius és Lysander most ugyanúgy kakaskodnak és fenyegetik egymást, mint korábban Hermia miatt, csak most éppen Helénáért.

Még tovább bonyolódik a helyzet, amikor megjelenik Hermia is, aki megörül, hogy végre megtalálta Lysandert.

Annál nagyobb a meglepetése, amikor szerelme hidegen néz rá, és közli vele, hogy immár Helénát szereti, sőt, mindig is őt szerette.

Hermia persze nem akarja ezt elhinni, ráadásul még Heléna is tovább hisztizik, aki most már meg van győződve róla, hogy mindhárman (Demetrius, Lysander és Hermia) összefogtak ellene, hogy gúnyt űzzenek belőle.

Beindul az adok-kapok: a két férfi egymást túllicitálva bizonygatja, hogy mennyire szeretik Helénát, és mennyire nem szeretik Hermiát (Ez eddig ugye pont fordítva volt.)

Hermia először nem akar hinni Lyandernek, majd Helénát vádolja meg, hogy elcsábította tőle a szerelmét. Heléna pedig továbbra is meg győződve róla, hogy mindenki összeesküdött ellene, csak azért, hogy őt és Demetrius iránti reménytelen szerelmét gúnyolják.

A Demetrius és Lysander közötti versengés annyira elfajul, hogy végül párbajra hívják ki egymást, és eltávolodnak a lányoktól.

Itt az ideje, hogy Oberon közbe lépjen. Először is jól leteremti Puckot, amiét elsőre nem jó athéni férfi szemébe cseppentett.

Puck persze azzal védekezik, hogy tévedés történt, meg egyébként is, Oberon csak annyit mondott, hogy egy athéni ruhás férfit keressen. Honnan tudhatta volna Puck, hogy több ilyen is kószál az erdőben?

Mindenesetre valahogy meg kell oldani a helyzetet, mielőtt Demetrius és Lysander lemészárolnák egymást.

Oberon tehát kiadja a parancsot: Puck csalja el a két férfit egymástól úgy, hogy mindig a másik férfi hangját utánozza. Tehát Demetriusnak tűnjön úgy, mintha a távolból Lysander szólítgatná, és fordítva.

Ezzel a módszerrel a két férfi kerüljön minél messzebb egymástól. Amikor ez megvan, akkor Puck altassa el Lysandert, majd cseppentsen a szemébe a szerelemvirág ellenszeréből.

Ily módon megoldódnak a dolgok: Lysander úgy ébred fel, hogy megint Hermiát szereti, és mivel Demetriusnak nem adnak az ellenszerből, ezért ő szerelmes marad Helénába.

Amíg Puck ezt teljesíti, addig Oberon azt tervezi, hogy megszerzi végre Titániától a fiút, akit apródjának akar, majd Titánia szemébe is cseppent az ellenszerből, és végre helyreáll a világok rendje!

Puck nekilát, hogy teljesítse a parancsot: mindig a másik hangját utánozva, a lehető legmesszebbre csalja egymástól Lysandert és Demetriust, akik végül belefáradnak a hiábavalónak tűnő bolyongásba és lefekszenek aludni.

Ezt kihasználva Puck cseppent az ellenszerből Lysander szemébe. Demetriuséba nem!

Eközben Heléna és Hermia is belefáradnak a sok kaotikus eseménybe, és ők is ledőlnek aludni.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .