Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló

35. fejezet

Szereplők Időpont Helyszín
Zéta
Attila
Csáth
450. októbere Attila palotájában

Egy októberi napon Zéta éppen a kovácsot nézi, ahogy az nyílhegyeket készít, amikor egy szolga érkezik: Zéta azonnal menjen Attila palotájába.

Zéta persze megijed, rabszolgát nem szoktak Attila elé hívni. Amikor megérkezik, nagy vidámságot talál, az urak Attila körül nagyon nevetnek valamin.

„- Kelj föl – szólított meg Atilla. – Ösmered-e Honoria hercegleányt, harmadik Valentinián császárnak a húgát?
A terem elcsöndesült, csak a fáklyák sercegtek az oszlopokon.
– Csak egyszer láttam őt – feleltem habozva -, mikor még Konstantinápolyban őrizték, lakat alatt.
– Él még?
– Mikor én eljöttem, élt még. Csakhogy akkor már Ravennába vitték. Ott is fogva tartják.
– És miért tartják fogva?
– Azért, mert neked, király uram, ezelőtt tizenhat esztendővel jegygyűrűt küldött.
Atilla szemében megelégedés látszik. Körülpillant az urakon.”
 

Ezután Attila azt kérdezi Zétától, hogy milyen embernek tartják őt, Attilát a bizánci birodalomban. Zéta először nem mer őszintén válaszolni, de Attila biztatja.

„- Az a vélemény rólad, felséges király uram, megbocsáss: nem az én véleményem, de mert parancsolod, hogy igazat beszéljek…
– Csak az igazat.
– Hát az a vélemény rólad, felséges király uram, hogy boszorkányoktól született szörnyűség vagy, mint minden hun. Azt is beszélik, hogy a fejed kopasz. Orrod olyan, mint a disznóé. A füled lelóg, mint a vadkutyáé. És beszélni se tudsz, csak morogsz, mint…”
 

Az urak – és maga Attila is – erre veszettül elkezdenek nevetni, Attila elbocsájtja Zétát. Zéta nem nagyon érti, hogy mi is történik, mi köze Honoria kisasszonynak Attilához.

Este aztán Csáth adja meg a választ neki. Attila mindenképpen meg akarja támadni Bizáncot, de ürügy kell hozzá. Eddig jó oknak tűnt az, hogy a görögök nem akarják kiadni Krizafiosz fejét. Mivel azonban végül kiadták, más ürügyet kell keresni.

Ekkor jutott eszébe Attilának a 16 évvel azelőtti eset, amikor a bolond bizánci hercegné jegygyűrűt küldött neki. A gyűrű még megvan, Attila másnap követséget küld, hogy adják ki neki a menyasszonyát.

Nyilvánvaló, hogy ezt nem fogják megtenni, tehát megvan az ürügy a hun támadásra.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember – 33-65. fejezet – Olvasónapló” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Nem lehet elérni a Láthatatlan ember olvasónaplójának 33.-65. fejezetig tartó oldalait. Valamit rosszul adtatok meg a weblap szerkesztése során. Azok az oldalak egyszerűen nem érhetők el. Kérlek, írjatok, ha a hibát sikerült kijavítani!

  Köszönöm

  Válasz
  • Kedves Juhász Dávid!

   Hát, ha mindenkivel így kommunikálsz, akkor sok problémád lesz még… 😀 A hiba Nálad van, semmi sincs rosszul megadva, minden oldal és link él.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!
  Először is szuper az olvasónapló, köszönjük.
  Sajnos a 33.-65. fejezet fül alatt csak a 33. fejezetet lehet elolvasni, nem adja fel opcióként a többi fejezetre ugrás lehetőségét. Köszönöm, ha esetleg ránézel.
  Üdv:
  Erika

  Válasz
  • Kedves Erika!

   Hm…tavaly is volt egy ilyen komment, akkor is, most is átnéztem minden linket és hibalehetőséget, de nálam minden működik…

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon tetszett az olvasónapló. Kiemelted a lényeget és jól érthető volt. Nagyon szép és igényes munka. Jó látni hogy, ennyi energiát fektetsz bele. 😀

  Válasz
  • Kedves Németh Ákos!

   Örülök, hogy tetszett és hasznosnak találtad, gyere máskor is! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .