Moliere – Tartuffe – Olvasónapló

Harmadik felvonás 1. jelenet

Szereplők
Damis, Orgon fia
Dorine, Mariane komornája

Kicsit ugrunk az időben és éppen Damis és Dorine beszélgetésének közepébe kapcsolódunk be.

A beszélgetésből kiderül, hogy Dorine már elmondta Damisnak, hogy Orgon Tartuffe-nek szánja Mariane-t.

Damis persze tombol, ugyanis ő nem olyan engedelmes, apjára hallgató gyermek, mint a húga. Kijelenti, hogy ezt nem fogja hagyni, egyébként is elege van már Tartuffe-ből, de ez volt az utolsó csepp a poharában, most már valakinek muszáj tennie valamit.

Dorine azonban próbálja lehűteni Damis indulatait, logikusan érvel amellett, hogy erőszakkal itt semmit sem lehet elérni. Másrészt pedig a Tartuffe és Mariane közötti házasságról egyenlőre csak beszél Orgon, márpedig „Gyakran hosszú az út a szándéktól a tettig”

Dorine szerint jobban járnak, ha Elmirára, Damis mostohaanyjára, Orgon feleségére bízzák a dolgot. Dorine szerint ugyanis valami furcsa okból kifolyólag, Elmirának mintha lenne hatása Tartuffe-ra.

Dorine és Elmira már meg is beszélték, hogy Elmira találkozni fog Tartuffe-al és rákérdez nála a házasság-ügyre.

Damis azonnal kijelenti, hogy ő is ott akar lenni ezen a beszélgetésen, de Dorine – ismerve Damis heves természetét – lebeszéli róla.

Damis úgy tesz, mintha elhagyná a szobát, de anélkül, hogy Dorine észrevenné, elrejtőzik egy kis fülkében, hogy kihallgassa a beszélgetést.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .