Moliere – Tartuffe – Olvasónapló

Harmadik felvonás 6. jelenet

Szereplők
Orgon
Damis, Orgon fia
Tartuffe

A Tartuffe-probléma tehát megoldódni látszik, az Olvasó – és vele együtt Damis – nyugodtan remélheti, hogy egy ilyen botrányt Tartuffe pozíciója nem élhet túl, elvégre szerelmet vallott egy férjezett asszonynak, amiről a férj is tudomást szerzett.

Tartuffe azonban jóval rutinosabb csaló és emberismerő, nem lehet ilyen könnyen sarokba szorítani.

Amikor Orgon magyarázatot követel Tartuffe-ről Damis vádjára, akkor Tartuffe az egyetlen lehetőséget választja, amije van: igazat mond!

„Ó, testvérem igen, a bűnöm feneketlen,
Igen, bűnös vagyok, nyomorult, zaklatott,
Aljas gonosztevők között a legnagyobb.”

És még hosszan folytatja, de olyan stílusban, ahogy a mártírok szoktak beszélni. Vagyis Tartuffe szavaiból Orgon az szári le, hogy már megint igaztalanul vádolták meg a kedves Tartuffe-ot, de ő van olyan alázatos, hogy ezt fel sem veszi, sőt, ha kell, még az igaztalan vádak miatti méltatlan büntetést is elszenvedi.

Remek stratégia ez Tartuffe-től, és be is válik, Orgon inkább neki hisz, mint Damisnak, gazembernek nevezi a fiát, aki be akarja mocskolni egy szent ember becsületét.

Damis hiába próbál meg szóhoz jutni, az apja nem hagyja.

Orgon kijelenti, hogy tisztában van vele, a házban mindenki összeesküdött Tartuffe ellen, de ez csak azért van, mert mindenki bűnben él, csak az egy Tartuffe a szent, csak az ő tettei helyesek.

Damis folyton félbe akarja szakítani Orgont, de az egyre jobban belelovallja magát Tartuffe védelmébe és a család többi tagjának ostorozásába.

Orgon dühében odáig megy, hogy kijelenti, hogy márpedig ő letör minden ellenállást a házban és még aznap este megtartják Tartuffe és Mariane esküvőjét.

Ezután arra akarja kényszeríteni Damist, hogy minden Tartuffe-ről mondott rosszat vonjon vissza és kérjen bocsánatot.

Amikor erre Damis nem hajlnadó, akkor az apja elzavarja a háztól és közli vele, hogy kitagadja.

Vagyis Damis nagy bosszúterve rosszul sült el. Ebből a szempontból jobban jártak volna, ha Elmira intézi a dolgot és nem próbálnak meg nyilvánosan megszégyeníteni egy olyan agyafúrt szélhámost, mint Tartuffe.

Várható volt, hogy Tartuffe nem adja fel olyan könnyen a dolgot és kibeszéli magát szorult helyzetéből.

Ha Elmira terveit követik, akkor úgy sikerült volna sarokba szorítani Tartuffe-ot, hogy Orgon nem is tud róla, tehát Tartuffe nem is beszélhetett volna vele, vagyis nem használhatta volna a legerősebb fegyverét, a körmönfont hazudozást.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .