Moliere – Tartuffe – Olvasónapló

Második felvonás 2. jelenet

Szereplők
Orgon
Mariane, Orgon lánya
Dorine, Mariane komornája

Orgon csak most veszi észre, hogy Dorine a háta mögött áll, dühösen ráripakodik a kíváncsisága miatt.

Dorine azonban nem zavartatja magát, kijelenti, hogy egyszerűen nevetséges a gondolat, hogy Tartuffe Marianét vegye feleségül, szerinte Orgon csak tréfál.

Orgont meglepi lánya és annak komornájának ellenállása, nem számít ekkora ellenszélre, de nem hagyja magát.

Orgon szerint a komorna túl sokat enged meg magának, ebbe nincs beleszólása, az lesz, amit Orgon akar, márpedig Orgon azt akarja, hogy Mariane Tartuffe-hoz menjen feleségül.

Dorine végre elhiszi, hogy Orgon komolyan gondolja a dolgot, nem csak egy viccről van szó. Nyugodtan kéri Orgontól, hogy indokolja meg ezt a lépését.

Mariane nem Tartuffe-hoz, a bigott szenteskedőhöz való, arról nem is beszélve, hogy van neki vőlegénye, Valér, akit szeret, és aki viszontszereti őt.

Orgon szerint azonban éppen Tartuffe a megfelelő férj a lányának, aki most bár szegény, de ez csak azért van, mert gonosz ismeretlenek kiforgatták a vagyonából és egyébként is hite sokkal értékesebb, mint bármilyen földi vagyon.

Ebből is látszik, hogy Tartuffe mennyire behálózta már Orgont, aki még a lányát is hajlandó hozzáadni.

Dorine ekkor megismétli ugyanazt, mint korábban Cléante. Túlságosan gyanús Tartuffe nagy áhítatossága és szegénysége, de ha ezt nem is nézzük, Tartuffe, mint férfi akkor sem való Mariane-hoz.

Dorine finoman utal arra, hogy a nem szerelemből, hanem kényszerből kötött házasságoknak általában hűtlenség a vége és lánya boldogtalan házassága Orgon felelőssége lesz.

Orgon szerint egy komorna nem érthet az ilyen dolgokhoz, ő Mariane apja, ő tudja legjobban, hogy mi kell a lányának.

Orgon még azt is meglépi, hogy elkezdi kritizálni Valért Mariane előtt. Szerinte Valér túlságosan szeret kártyázni és túl keveset ját templomba, legalábbis Tartuffe-hoz képest.

Mariane meg sem tud szólalni, de Dorine nem hagyja annyiban a dolgot, csípős nyelvével mindig akkor szól bele Orgon beszédébe, amikor az éppen a lányához akar fordulni.

Végül sikerül annyira feldühítenie Orgont, hogy kénytelen mégiscsak csendben maradni, ha nem akar a ház urának komolyabb fenyítésével szembesülni.

Orgon végre a lányához fordulhat, akit megpróbál meggyőzni a Tartuffe-el kötendő házasság előnyeiről, amik persze nem léteznek, legalábbis a lány számára.

Dorine alig tud csendben maradni, sőt úgy tesz, mintha csak magában beszélne és folyamatosan ellentmond Orgonnak, megcáfolja a szavait.

Végül csak azért hallgat el teljesen, mert Orgon pofonnal fenyegeti, de most sem bírja sokáig a hallgatást és végül kijelenti – Mariane helyett is – , hogy „Hát ilyen férj nekem nem kellene soha”, majd mielőtt még Orgon megpofozhatná, kiszalad a szobából.

Orgon is abbahagyja lánya győzködését, mert állítása szerint Dorine annyira feldühítette, hogy jobb, ha egy kicsit levegőzik.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .