Moliere – Tartuffe – Olvasónapló

Ötödik felvonás 1. jelenet

Szereplők
Cléante
Orgon

A kialakult helyzetet Cléante és Orgon vitatja meg. A kazetta, ahogy attól Orgon félt, valóban eltűnt, elvitte Tartuffe.

Cléante kérdésére tudjuk meg, hogy a kazetta egy vasdoboz, amiben Orgon egyik barátjának, Argasnak a személyes iratai és levelei voltak.

Argasnak menekülnie kellett a király emberei elől, ezért bízta a kazettát Orgonra, aki viszont ezt a titkot elárulta Tartuffe-nek.

Ha most Tartuffe elmegy a királyhoz és bevádolja Orgont, hogy egy olyan ember személyes holmiját rejtegeti, aki királyi körözés alatt áll, akkor Orgonnak sokkal több féltenivalója lesz, mint a puszta vagyona, amit Tartuffe-nak adományozott.

Cléante szerint is nagy a baj, kijelenti, hogy nem volt okos dolog a kazetta titkát Tartuffe-re bízni, de ha már így történt, akkor még kevésbé volt okos kidobatni a házból. Előtte valahogy azért meg kellett volna tőle szerezni a kazettát.

Orgon azonban hallani sem akar többet Tartuffe-ről, egyébként is még mindig ki van borulva, hogy a gazember így rászedte azok után, hogy koldusként befogadta a házába.

Orgon kijelenti, hogy ezek után mindent koldust és ájtatos ember utálni fog.

Cléante azonban figyelmezteti, hogy Orgon ne essen át a ló másik oldalára:

„Azért mert rászedett egy szemtelen gazember
Sivár erkölccsel és dagályos intelemmel,
Hirtelen azt hiszed, hogy mindenki ilyen,
S igazi áhítat sehol meg nem terem?”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .