Voltaire – Candide – Olvasónapló

Tizenkettedik fejezet: Az öreg asszony tovább meséli viszontagságait.

Főbb szereplők Helyszín
Az öregasszony A hajó fedélzete

Az ismeretlen férfi egy közeli házba viszi a félholt lányt és elmeséli, hogy Nápolyban született, ahol a hangja miatt kasztrálták és így került a palesztrinai hercegnő kórusába énekesnek.

A lány örömmel fedezi fel a kasztrált férfiban a saját nevelőjét, aki hat éves koráig a gondját viselte.

Az eunuch megígéri, hogy hazaviszi a lányt Olaszországba, ehelyett Algírba viszi, ahol eladja a tartományi deynek. Nem sokkal később kitör a pestis Algírban, aminek áldozatul esik az eunuch, a dey és egész háreme, csak a hercegnő marad életben.

A pestis elvonulta után a lányt rabszolga kereskedők adják-veszik, míg végül Konstantinápolyba kerül, ahol egy török janicsár aga veszi meg.

Az agát hamarosan Azofo városához vezényelik, hogy védje az ostromló oroszokkal szemben. Az aga az áthelyezéshez is magával viszi egész háremét, köztük a hercegkisasszonyt is és egy erődben helyezi el az azovi tenger partján két fekete eunuch és húsz janicsár őrizete alatt.

Azofot végül beveszik az oroszok, mindenkit leölnek, csak az a kis erőd tart még ki, ahol a hárem van. A 20 janicsár megesküszik, hogy nem adja meg magát, de az oroszok kiéheztetik az erődöt.

Tombol az éhínség, a janicsárok már megették a két fekete eunuchot, amikor úgy döntenek, hogy megeszik az asszonyokat is. Az erődben azonban van egy imám (pap) is, aki azt tanácsolja a janicsároknak, hogy ne öljék meg az asszonyokat, csak vágják le mindegyiknek a fél fenekét, így élelemhez jutnak és ha megint nincs mit enniük, akkor levághatják a másik feneküket is.

A janicsárok végrehajtják a borzalmas vágásokat, minden nőnek, köztük a hercegkisasszonynak is levágják a fél farát.

Az oroszok azonban hamarosan beveszik az erődöt és leölik az összes janicsárt. Az ostromlók között van egy francia sebész is, aki meggyógyította a nőket, majd Moszkvába küldte.

A hercegkisasszony egy bojár birtokába kerül, akinek a földjét kell gondoznia és naponta húszszor megkorbácsolják. A bojárt azonban hamarosan valamilyen udvari intrika miatt kerékbe törik és a lány elszökik.

Ezután országról országra, árosról városra hányódik, kocsmákban dolgozik a fél fenekével, szépen lassan megöregszik és megcsúnyul, míg végül Issacar, a zsidó szolgálatába kerül.

Így lett a pápa és Palesztrina hercegnőjének lányából vén, csúnya, fél fenekű öregasszony.

Az öregasszony a története végén azt mondja Kunigundának, hogy meséltesse el mindenkivel az élettörténetét a hajón „és ha csak egy olyanra is bukkansz, aki sohasem átkozta még életét, ki még sohasem mondta magáról, hogy ő a legszerencsét­lenebb az összes teremtmények közül, akkor fejemmel előre lökj a tengerbe.”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .