Voltaire – Candide – Olvasónapló

Huszonegyedik fejezet: Candide és Martin Franciaország partjai felé közelednek és folytatják az eszmecserét.

Főbb szereplők Helyszín
Candide
Martin
Franciaország

Hamarosan meglátják Franciaország partjait.

„Voltál már valaha Franciaországban? kérdé Candide.

 – Igen, felelé Martin; több tartományát bejártam; van olyan, melyben a lakosok fele bolond, máshol igen ravasz, némely helyen igen szelid és buta, egyes helyeken szellemeskednek; vala­mennyi helyen a szerelem a főfoglalkozás, második a pletykálkodás, a harmadik minden­féle ostobaságok fecsegése.”

Martin elmeséli, hogy járt már Párizsban és nem nyerte el a tetszését : „mindjárt megérkezésemkor megloptak, mindentől megfosz­tottak a gazfickók a saint-germaini vásáron, sőt engem is zsiványnak néztek és nyolc napra elzártak; azután korrektor lettem egy nyomdában s igy annyit kerestem, hogy gyalog vissza­térhettem Hollandiába.”

A leírás nem nyeri el Candide tetszését, ezért úgy dönt, hogy csak átutaznak az országon és Velencében fogják bevárni Cacambot és Kunigundát.

Természetesen továbbra is beszélgetnek, hiszen Candide éppen azért választotta a tudóst, hogy eszmét tudjanak cserélni:

„Mit gondolsz, kérdé Candide, vajjon az emberek mindég igy mészárolták egymást, mint manap­ság? mindig ily hazugok, gazemberek, álnokok, hálátlanok, rablók, csélcsapok, gyávák, irí­gyek, inyencek, részegesek, kapzsik, dicsvágyók, vérengzők, rágalmazók, tobzódók, fanatiku­sok, képmutatók és ostobák voltak?

– Mit gondolsz, felelé Martin, vajjon a sólymok mindég megették a galambokat, ha rájuk bukkantak?
– Kétségkivül, mondá Candide.
– Nos, mondá Martin, ha a sólymoknak mindég egyforma volt a természetök, miért tételezed fel, hogy az emberek természete változott?
– Ó, mondá Candide, az egészen más… mert a szabad akarat…”

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .