Voltaire – Candide – Olvasónapló

Második fejezet: Mi történt Candide-dal a bolgárok között?

Főbb szereplők Helyszín
Candide
A bolgár hadsereg toborzói
A bolgár király
Egy Valdberghoff-trarbh-dik-dorff nevű város
A bolgár hadsereg

Candide-ot tehát egy ártatlan csók miatt száműzik a kastélyból. Étlen-szomjan barangol, amíg elér a következő városig, ami az egyszerű Valdberghoff-trarbh-dik-dorff névre hallgat.

Szomorúan áll meg egy kocsma előtt, de nem mehet be, mert nincs pénze. A kocsma ajtajában két sötétkék ruhába öltözött férfi áll, akik felfigyelnek a magas, jóképű legényre.

Beinvitálják a kocsmába, fizetnek neki ételt és italt. A naiv Candide-nak pedig fogalma sincs róla, hogy a két férfi a bolgár király hadseregének toborzója.

A kék ruhások leitatják Candide-ot,  aki egyre jobban érzi magát a váratlan szerencsétől és magában egyet ért Pangloss mesterrel, aki szerint „minden a legjobban van berendezve ezen a világon”.

Ekkor jön a fordulat, a két férfi bilincsbe veri Candide-ot és elhurcolják a bolgár hadseregbe. Ott Candide verésekkel tarkított kiképzést kap.

Vagyis Candide-ot erőszakkal besorozzák a bolgár hadseregbe. A naiv és egyszerű fiú azonban nem nagyon tud mit kezdeni a hadsereg fegyelmével, és egy nap sétára indul. Ma úgy mondanánk, hogy engedély nélküli eltávozásra.

Természetesen szinte azonnal elfogják és választás elé állítják, vagy harminchatszor megvesszőzi az egész hadsereg, vagy tizenkét fős kivégzőosztag elé állítják.

Candide a vesszőfutást választja, kétszer ki is bírja, de mivel a hadsereg kétezer főből áll, ezért harmadjára már nem vállalja a dolgot, inkább könyörög, hogy végezzék ki.

Kivégző osztag elé állítják, de éppen akkor jár arra a bolgár király, aki megkérdezi, hogy mi a bűne. A beszámolóból rájön, „itt egy fiatal metafizikussal áll szemben”, magyarul, hogy Candide egyszerű, mint a faék, és megkegyelmez neki.

Candide-ot egy felcser három hét alatt talpra állítja a vesszőfutás alatt szerzett sebekből, éppen jókor, mert kitör a háború a bolgár király és az arab király között.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .