Petőfi Sándor – János vitéz – Olvasónapló

12.

Másnap reggel a huszárok valóban nekikészülnek, hogy kiverjék Franciaországból a törököket.

A francia király mindenáron velük akar tartani, ő is harcolni akar. A katonák vezére csak nehezen tudja lebeszélni, mondván, hogy a király már öreg a harchoz. A katonák tudják, hogy a király bátor, de a kardot már nehezen forgatja, nincs értelme, hogy ő is harcoljon.

A huszárok lóra pattannak és hamarosan meg is találják a török sereget. Egy követ útján hívják ki őket csatára.

Megkezdődik a csata. A törökök vezére egy basa, hordónyi hassal, akinek piroslik az orra a sok borivástól.

A magyar huszárok nekiesnek a törököknek, megkezdődik a mészárlás. A nagy hasú török basa éppen Jancsival kerül szembe, hősünk pedig nem rest, rögtön kettéhasítja a törököt a kardjával.

Vezérük halála futásra készteti a török sereget, a huszárok üldözik őket és mindet levágják.

Azaz csak majdnem mindet, egy menekül még lóháton, Jancsi üldözőbe is veszi.

Hamar kiderül, hogy a menekülő nem más, mint a török basa fia, aki maga előtt a francia király lányát viszi a nyeregben.

Jancsi sokáig üldözi a törököt, végül a török lova nem bírja tovább és összeesik. A basa fia pedig könyörögni kezd, hogy Jancsi ne ölje meg.

Jancsi látja, hogy milyen gyáva emberrel akadt össze, akit még megölni sem érdemes, futni hagyja hát a törököt.

A török elmenekül, Jancsi pedig a megmentett királylányhoz fordul, aki éppen akkor tér magához. A királylány rögtön kijelenti, hogy mennyire hálás a magyar vitéznek és a az is akarja, akkor hozzámegy feleségül.

A királylány nagyon szép és Jancsi sincs fából, egy pillanatra kísértésbe esik, de persze tényleg csak egy pillanatra, aztán eszébe jut imádott Iluskája és csak annyit mond a királylánynak, hogy először menjenek vissza az apjához, aztán majd kiderül, hogy mi lesz.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Petőfi Sándor – János vitéz – Olvasónapló” bejegyzéshez 28 hozzászólás

  1. Nagyon szépen köszönöm a munkád,rengeteget segítesz nekünk! Már a 3. gyerekünknek (és nekem) könnyíted meg,hogy megértsük és feldolgozzuk nem csak a János vitézt,hanem több olvasmányt is.Köszönjük!

    Válasz
  2. Hát ez baromi jól meg van csinálva, nem lehet benne elveszni, tényleg úgy található minden információ benne, mintha elolvasnám, és a saját szavaimmal mondanám! Köszi.

    Válasz
  3. Szia zsiráf nekem és a testvéremnek nagyon sokat segítesz ezzel a vázlatal így könnyebb megérteni miről is olvasunk.

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .