Petőfi Sándor – János vitéz – Olvasónapló

14.

Jancsi pedig belekezd az élettörténetébe.

A Kukoricza nevet úgy kapta, hogy csecsemő korában egy kukoricaföldön találta meg egy jólelkű asszony, aki hazavitte.

Az asszony férje azonban nem örült a talált gyereknek, de az asszony végül csak elfogadtatta vele Jancsit, mondván, hogy felcseperedik, akkor jó lesz majd juhásznak. Meg egyébként sem hagyhatta ott az árvát a kukoricaföldön.

A gazda végül csak beleegyezik, hogy a gyerek náluk maradjon, de soha nem nézett jó szemmel Jancsira, sűrűn megverte.

Jancsi tehát munka és verés közepette nő fel, egyetlen öröme van csak, egy szép, szőke kislány, Iluska.

A két fiatal nem véletlenül talált egymásra, Iluska sorsa sem jobb, mint Jancsié. Édesanyja korán meghalt, apja újranősült, de azután apja is meghalt. Így Iluska egyedül maradt a mostohaanyjával.

Jancsit és Iluskát úgy hívták csak, hogy a falu árvái. A két kisgyerek együtt nőt fel, törvényszerű volt, hogy egymásba szeressenek.

Jancsi sorsa azonban még rosszabbra fordult, amikor a gazdasszony is meghalt. Addig ugyanis az asszony sokszor megvédte a gazda dühe ellen, a fiú úgy szerette, mint az anyját.

A gazdasszony sokszor mondta, hogy majd összeházasítja Jancsit és Iluskát, ez a lehetőség persze elveszett a gazdasszony halálával.

Ezután következett, hogy Jancsi elhagyta a nyája felét, és a gazda elcsapta a háztól, világgá ment és végül beállt katonának, így került Franciaországba.

Jancsi örökre elbúcsúzott ugyan Iluskától, de azért megmaradt neki a remény, hogy egyszer még újra találkozhatnak.

Ezért nem veheti feleségül a francia király lányát.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Petőfi Sándor – János vitéz – Olvasónapló” bejegyzéshez 28 hozzászólás

  1. Nagyon szépen köszönöm a munkád,rengeteget segítesz nekünk! Már a 3. gyerekünknek (és nekem) könnyíted meg,hogy megértsük és feldolgozzuk nem csak a János vitézt,hanem több olvasmányt is.Köszönjük!

    Válasz
  2. Hát ez baromi jól meg van csinálva, nem lehet benne elveszni, tényleg úgy található minden információ benne, mintha elolvasnám, és a saját szavaimmal mondanám! Köszi.

    Válasz
  3. Szia zsiráf nekem és a testvéremnek nagyon sokat segítesz ezzel a vázlatal így könnyebb megérteni miről is olvasunk.

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .