Petőfi Sándor – János vitéz – Olvasónapló

20.

János vitéz óvatosan beljebb megy az óriások országába. Sok érdekességgel találkozik:

 • A fák akkorák, hogy nem is látja a tetejüket.
 • A falevelek akkorák, mint egy szűr (kabát).
 • A szúnyogok ökör méretűek egy rátámadnak Jancsira.
 • A varjak is akkorák, hogy messziről felhőnek nézi őket.

János vitéz hamarosan az óriás király hatalmas várához ér. Úgy gondolja, hogy ha más kívülről látja a várat, akkor megnézi belülről is, óvatosan benyit a palota óriási kapuján.

A király és fiai éppen ebédelnek, nem is ezen csodálkozik el Jancsi, hanem azon, az ebéd kősziklákból áll.

Jancsi éhes ugyan, de persze ezt az ebédet nem kívánja meg. Hamarosan azonban nem lesz más választása, mert a király és fiai észreveszik. A király azt mondja neki, hogy ebédeljen velük, egyen ő is követ. Ha nem teszi, akkor ők fogják Jancsit megenni.

János vitéz azonban nem ijed meg, hamar kész a terve. Beleegyezik a kőevésbe, csak azt kéri, hogy neki egy kisebb darabot törjenek.

A király így is tesz és mihelyt Jancsi a kezébe veszi a ökölnyi kavicsot, azonnal a király fejéhez vágja, hogy betöri a fejét is kiloccsantja az agyát.

Az óriáskirály megölésének azonban nem várt következménye lesz, ugyanis összes fia elkezd sírni, majd könyörögnek Jancsinak, hogy ne bántsa őket és örök hűséget esküsznek cserébe Jancsinak, legyen a királyuk.

Jancsi csak félig fogadja el az ajánlatot, nem marad ugyan az országban és nem lesz a királyuk, de a hűséget elfogadja. Azt akarja, hogyha bármikor szüksége lesz az óriásokra, akkor azoknak a hívására meg kell jelenniük.

Az óriások beleegyeznek a dologba és egy kis sípot adnak Jancsinak, ha azt megfújja, akkor azonnal érkeznek az óriások, bárhol is legyen a legény.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Petőfi Sándor – János vitéz – Olvasónapló” bejegyzéshez 28 hozzászólás

 1. Nagyon szépen köszönöm a munkád,rengeteget segítesz nekünk! Már a 3. gyerekünknek (és nekem) könnyíted meg,hogy megértsük és feldolgozzuk nem csak a János vitézt,hanem több olvasmányt is.Köszönjük!

  Válasz
 2. Hát ez baromi jól meg van csinálva, nem lehet benne elveszni, tényleg úgy található minden információ benne, mintha elolvasnám, és a saját szavaimmal mondanám! Köszi.

  Válasz
 3. Szia zsiráf nekem és a testvéremnek nagyon sokat segítesz ezzel a vázlatal így könnyebb megérteni miről is olvasunk.

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .