Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Kirándulás

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Kőnig

Kalmár

Zsuzsanna

az igazgató

az orvosnő

Gigus tanárnő

1943 novembere

Az intézet

A vasútállomás

Az intézet földje

A kibékülés óta Gina jól érzi magát Árkodon, hiszen már nincs egyedül, és ő is belátja, hogy sokkal örömtelibb a jó, ha meg kell dolgozni érte.

Hogy Gina vállalta a terráriumot és az osztályt, az osztály is vállalta őt és Ferit, az udvarlóját is. Kiderül, hogy Torma kivételével minden lánynak van odakint, a Matulától távol, valami titkos ábrándja, igazi fiatalember.

Emlékezzünk vissza, hogy Torma kicsi kora óta az intézetben nevelkedik.

Az ötödikesek egy kicsit Kalmár Péterbe, az osztályfőnökükbe is szerelmesek, azt találgatják, ő kit szerethet. Erre a kiránduláson jönnek rá.

Évente kétszer, tavasszal és ősszel, a matulások kirándulni mennek a város közelébe, ahol az iskolának földje van, szőlője és gyümölcsöse. Eddig mindig októberben voltak, de a vezetőség a háború miatt abban az évben addig nem mert elindulni.

Kőnig volt kinn feltérképezni a helyet, hová húzódhatnak légitámadás esetén. Ezért futhatott bele Gina Kőnigbe a pályaudvaron a szökése napján.

A kirándulás rendkívüli eseménynek ígérkezik, hiszen megbontja az erőd mindennapjait, még ha komoly munka vár is rájuk. Egy hétfői napon esedékes, mert a vasárnapot az egyházi tanítás alapján nem lehet fizikai munkára, utazásra használni.

Az állomáson várniuk kell. Kőnig villanyt kapcsol, ahol az egyik plakáton a „Nem, nem soha!” feliratot valaki kiegészítette:

„NEM, NEM, SOHA! NE ADJÁTOK ODA A

FIAITOKAT

HITLER MÉSZÁRSZÉKÉBE!”

Ezt csakis a rejtélyes ellenálló tehette. Emlékezzünk vissza, hogy találkozunk már a tevékenységével, a Magyar Fájdalom szobránál, és még lesz más akciója is.

Ezt jelenteni kellett volna az állomásparancsnoknak, nem a diákoknak mutogatni. Az állomáson várakozó katonák megpróbálják eltávolítani a feliratot, mialatt a matulások beszállnak a vonatba.

Az ötödikesek várják, mit szól mindehhez Kalmár, de a tanár figyelmét a prefekta köti le: letörölgeti neki a nem túl tiszta padot, nyilvánvaló, hogy Kalmár vonzódik Zsuzsannához. Ezt Kőnig is látja. Lehet, hogy ő is Zsuzsannát szereti? Kalmár és Zsuzsanna megbeszélik az ötödikesek beosztását.

A birtokot egy egykori növendék hagyta az iskolára. A termésből főznek a konyhán, az eladott termékek árából pedig ingyen tudnak nevelni néhány diákot.

Zsuzsanna és Kalmár együtt dolgozik az ötödikesekkel, az osztályfőnök mond valamit, ami nem tetszik a prefektának, így ott is hagyja azzal, hogy egy kosár almát összeválogat a püspöknek is.

A megpakolt puttonyt Zsuzsanna viszi át a vasúti sínen, amely kettévágja a birtokot, ám hosszú szoknyája beleakad egy kiálló vasdarabba, elvéti a lépést és legurul a töltés oldalán. Szerencsére nem sérül meg komolyan.

Kőnig felügyel a sínnél, elkaphatta volna Zsuzsannát, de elbambult, olyannyira, hogy ha az ötödikesek nem kezdenek el neki kiabálni, elüti egy vonat.

Az orvosnő Kőnig segítségét kéri, hogy ellássa a horzsolást Zsuzsanna fején, de Kőnig sajnálkozva mondja, hogy nem bírja a vért.

A matulások csendben dolgoznak tovább, délután pedig játszanak.

A hazaúton az igazgató magához rendeli Kalmárt, aki matuláshoz méltatlan módon viselkedett a délutáni incidens során: egyrészt ahogy a térdére vette a sérült Zsuzsannát, másrészt ahogy ráüvöltött Kőnigre.

Zsuzsanna megkeresi Kőniget, aki a szerencsétlen eseménysorozat után elhúzódik a többiektől, a fülkéjükbe hívja, Kőnig visszautasítja. Az ötödik örül, mert Kőnig leszerepelt, még akkor is, ha a gyerekek szerint nem lehetne Kalmár riválisa Zsuzsannánál.

Persze ezt csak a gyerekek gondolják így.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogyan tudom kinyomtatni a keresett olvasónaplót.

  Köszönettel!
  Erzsébet

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   Sehogy. 🙂 A kijelölés/másolás funkció szándékosan van letiltva.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Szerettük volna kinyomtatni, mivel a sok reklám miatt igen zavaró olvasni.

  Azért köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   A reklámok tartják talpon az oldalt, mert a szerver, a tárhely, a karbantartás, programozás, vírusvédelem stb., stb. nekem is pénzbe kerül… Így legalább néha kijövök nullára… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy létre hoztad ezt az oldalt. Nagyon hálás vagyok neked, mert az oldalad nélkül nem tudtam volna megcsinálni az olvasónaplómat. Nagyon rég óta tudok már az oldaladról, és nagyon magyon sokat segített minden olvasónaplónál!!

  Válasz
  • Kedves Csakegylány!

   Örülök, hogy tetszik, és hogy visszajáró vendég vagy! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia kedves Zsiraf igaz csak most talaltam a honlapot de maris megtetsztt . Annyi a kerdesem hogy akarnam folytatni az olvasast de nem tudok ra menni a folytatasra .

  Hinata

  Válasz
  • Kedves Hinata!

   Ha nem tudod léptetni, akkor frissítsd az oldalt, utána menni fog! Ha sokan kószáltok az oldalon, akkor néha döcög a szerver… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Egy kérdésem lenne, hogy ki az Ruppert és miért jött a matulába?

  Egyebként az olvasonapló nagyon hasznos.

  Üdv.: Sára

  Válasz
  • Kedves Sára

   Az állami iskola, a Kukurikú igzagatója.
   „-Hát hiszen ha búcsúestet tartotok, te is tudod, milyen hírrel érkeztem ma haza Budapestről, akkor már értesültél, hogy a miniszter úr március harmincegyedikével az összes iskolát bezárta, két nap múlva befejezzük a tanévet. Bizonyítványosztás április negyedikén, minden bennlakó hazamegy, csak a nyolcadik osztály várja meg az érettségit.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Volt a könyvben (Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből…) egy mondat. Van valamilyen értelme? Mert nem nagyon értem mi ez.
  Nagyon jók az olvasónaplóid nagyon hasznosak. Eddig is sokat segítettek!
  Üdv.: Nole

  Válasz
  • Kedves Nole!

   A mondat, amire gondolsz az, hogy Non est currentis, magyarul „nem a futónak” Ez az iskola (a Matula) jelmondata. Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből van, a teljes mondat így hangzik:
   „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.” Magyarul: „Nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut utána, hanem a könyörülő Istené.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .