Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Gedeon napja

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Zsuzsanna

Torma Gedeon

Horn Mici

Wallner

1944. március 29, Gedeon napja

Az intézet

Gina egész nap próbál figyelni, délután a leckéjére koncentrálni, de nem tud. Egyrészt azon töpreng, hogy írjon-e Abigélnek, másrészt azt próbálja kitalálni, mit akarhat most tőle az apja.

A tanárok és a diakonisszák ugyan felköszöntik neve napján az igazgatót, de nem valószínű, hogy lesz ünneplés, a tegnapi események miatt nem lehet túl jó a kedve.

Vacsora közben azonban váratlanul betoppan Horn Mici, és ez mindent megváltoztat. Süteményt hozott, tortát, és bort, amelyből még a növendékek is kapnak egy keveset.

Vacsora után a kicsik a társalgóban játszanak, a nagyok báloznak. Horn Mici még a büntetésben lévő Ginát is megtáncoltatja, és közben elmondja neki, hogy meg fog szökni ma este kilenckor, áhítat előtt.

 Vegye fel Zsuzsanna ünneplő ruháját, és a kertkapun át távozzon, egyenesen az ő házába menjen. Horn Mici a kezébe nyomja a kulcsot is.

Muszáj, mert hadi érdekre hivatkozva fogják kérni a kiadatását, ha az intézet ellenáll, abba tönkre is megy, elcsapják az igazgatót, szétszórják a testületet.

Ha megszökik, arról nem tehet senki, mindenki tudja, milyen engedetlen kislány volt. Arról majd ő, Horn Mici gondoskodik, hogy lekösse a tanulók és a tanárok figyelmét.

Tánc után társasjátékot játszanak, amelyben a nevelők is részt vesznek.

Mivel telefonon nem éri utol Torma Gedeont, így személyesen keresi föl az intézetet Ruppert. A kukurikúsok (a helyi állami gimnázium) igazgatója azzal a hírrel tért haza Budapestről, hogy március 31-én befejeződik a tanítás, csak a nyolcadikosok várják meg az érettségit.

Torma és Ruppert visszavonul az irodába, a matulások pedig olyan játékba kezdenek, amelyben mindenki a fal felé fordulva áll, Kis Mari és Horn Mici szeme pedig be van kötve, így nem tűnik fel senkinek, amikor Gina kimegy a teremből.

Minden úgy zajlik, ahogy Horn Mici mondta neki, de a kislány retteg, mi van, ha máris keresik, mi van, ha mégsincs nincs nyitva a kapu?

Ismét az ablakon keresztül kell kimásznia, ami nem egyszerű Zsuzsanna ruhájában. A vasajtó kitárul. Kívül egy férfi áll, akiről Gina azt hiszi, hogy Kuncz Feri embere, ettől annyira megrémül, hogy vissza akar szaladni.

A férfi azonban csak annyit mond neki, hogy más útvonalon kell eljutnia Horn Mici házához, mert amerre ő ment volna, a hadnagy emberei leskelődnek. Az első jobboldali mellékutcánál talál egy kocsmát, ott majd elmondják neki a továbbiakat.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogyan tudom kinyomtatni a keresett olvasónaplót.

  Köszönettel!
  Erzsébet

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   Sehogy. 🙂 A kijelölés/másolás funkció szándékosan van letiltva.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Szerettük volna kinyomtatni, mivel a sok reklám miatt igen zavaró olvasni.

  Azért köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   A reklámok tartják talpon az oldalt, mert a szerver, a tárhely, a karbantartás, programozás, vírusvédelem stb., stb. nekem is pénzbe kerül… Így legalább néha kijövök nullára… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy létre hoztad ezt az oldalt. Nagyon hálás vagyok neked, mert az oldalad nélkül nem tudtam volna megcsinálni az olvasónaplómat. Nagyon rég óta tudok már az oldaladról, és nagyon magyon sokat segített minden olvasónaplónál!!

  Válasz
  • Kedves Csakegylány!

   Örülök, hogy tetszik, és hogy visszajáró vendég vagy! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia kedves Zsiraf igaz csak most talaltam a honlapot de maris megtetsztt . Annyi a kerdesem hogy akarnam folytatni az olvasast de nem tudok ra menni a folytatasra .

  Hinata

  Válasz
  • Kedves Hinata!

   Ha nem tudod léptetni, akkor frissítsd az oldalt, utána menni fog! Ha sokan kószáltok az oldalon, akkor néha döcög a szerver… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Egy kérdésem lenne, hogy ki az Ruppert és miért jött a matulába?

  Egyebként az olvasonapló nagyon hasznos.

  Üdv.: Sára

  Válasz
  • Kedves Sára

   Az állami iskola, a Kukurikú igzagatója.
   „-Hát hiszen ha búcsúestet tartotok, te is tudod, milyen hírrel érkeztem ma haza Budapestről, akkor már értesültél, hogy a miniszter úr március harmincegyedikével az összes iskolát bezárta, két nap múlva befejezzük a tanévet. Bizonyítványosztás április negyedikén, minden bennlakó hazamegy, csak a nyolcadik osztály várja meg az érettségit.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Volt a könyvben (Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből…) egy mondat. Van valamilyen értelme? Mert nem nagyon értem mi ez.
  Nagyon jók az olvasónaplóid nagyon hasznosak. Eddig is sokat segítettek!
  Üdv.: Nole

  Válasz
  • Kedves Nole!

   A mondat, amire gondolsz az, hogy Non est currentis, magyarul „nem a futónak” Ez az iskola (a Matula) jelmondata. Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből van, a teljes mondat így hangzik:
   „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.” Magyarul: „Nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut utána, hanem a könyörülő Istené.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .